Διαδικτυακή έρευνα για τις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 από την ερευνητική ομάδα 3 μεταπτυχιακών φοιτητών κατεύθυνσης Πολιτικής Ανάλυσης Α.Π.Θ.
Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα βάσει φύλου, ηλικίας, εκλογικής συμπεριφοράς Ιανουαρίου και εκλογικής περιφέρειας.
H διαδικτυακή έρευνα διεξήχθη από τις 31 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2015, έτσι δεν έχει προλάβει κάποια γεγονότα, όπως την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων με λίστα εκ μέρους των κομμάτων αλλά και την απόφαση για μη συμμετοχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου των κομμάτων ΚΙΔΗΣΟ και ΛΑΟΣ (για τον λόγο αυτό οι ψηφοφόροι τους έχουν προστεθεί στην αδιευκρίνιστη ψήφο). Στην αδιευκρίνιστη ψήφο περιλαμβάνονται και οι αναποφάσιστοι. Σε ποσοστό 6,5% ανέρχεται ο αριθμός όσων επιλέγουν την συνειδητή αποχή από τις εκλογές. Τα αποτελέσματα δείχνουν οκτακομματική Βουλή, καθώς σε σχέση με τον Ιανουάριο δύο καινούργια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή (Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων), ενώ ένα κόμμα με εκπροσώπηση στην τελευταία Βουλή (Ανεξάρτητοι Έλληνες) φαίνεται να μην πιάνει το κατώφλι εισόδου του 3%.
Στην ερώτηση “Συμφωνείτε με την προκήρυξη εκλογών” περίπου 6 στους 10 (60,2%) διαφωνούν με την προκήρυξη εκλογών και 4 στους 10 συμφωνούν (39,8%).
Όσον αφορά το ρόλο που πιστεύουν οι ερωτώμενοι ότι έπαιξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη διαπραγμάτευση, θετικό ρόλο πιστεύει ότι έπαιξε το 15,7%, αρνητικό το 38,5%, ενώ ότι το δημοψήφισμα δεν επηρέασε τη διαπραγμάτευση, θεωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων (45,8%).
Στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ελαφρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του Σύριζα, της τάξεως της μίας ποσοστιαίας μονάδας (24,6% έναντι 23,6). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό που φτάνει το 8,4%. Ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 7,5%. Το ΚΚΕ λαμβάνει 4,8% και βρίσκεται στην πέμπτη θέση, το Ποτάμι είναι στην έκτη με 4,6%, ενώ με άνεση φαίνεται να περνά το κατώφλι της Βουλής και η Ένωση Κεντρώων με 4,2%. Ο όγδοος εκλογικός συνδυασμός που καταφέρνει να εισέλθει στο κοινοβούλιο είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (εκλογική συμμαχία Πασόκ-Δημάρ) που λαμβάνει 3,7%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσπούν μόνο το 1,8% της πρόθεσης ψήφου και για την ώρα φαίνεται να μένουν μένουν εκτός Βουλής.
Στην ερώτηση “Τι είναι πιο πιθανόν να καθορίσει την πολιτική σας στάση”, 1 στους 3 ψηφοφόρους εμφανίζεται να παίρνει την πολιτική του απόφαση βάσει ταύτισης των θέσεων του κόμματος με τις δικές του (29.6%). Ακολουθεί ως κριτήριο η εμπιστοσύνη στον αρχηγό του κόμματος με ποσοστό 13.2% και η διαμαρτυρία προς το πολιτικό σύστημα με ποσοστό 11.2%. Μια άλλη ένδειξη του μεταβαλλόμενου πολιτικού σκηνικού είναι πως μόλις το 5.2% των ψηφοφόρων δηλώνει πως επιλέγει το ίδιο κόμμα ανέκαθεν και 3.5% το επιλέγει λόγω εμπιστοσύνης προς τα στελέχη του κόμματος (βουλευτές, γραμματέα κτλ).
Χαρακτηριστικά, μεταξύ των ψηφοφόρων του Σύριζα και των Αν.Ελλ. κύριο κριτήριο πολιτικής στάσης είναι η εμπιστοσύνη στον αρχηγό του κόμματος (37.1% και 36.8% αντίστοιχα), στην Νέα Δημοκρατία η ταύτιση των ψηφοφόρων με τις θέσεις του κόμματος (29.2%), στη Χρυσή Αυγή πρώτο κριτήριο είναι η διαμαρτυρία προς το πολιτικό σύστημα (29.8%) ακολουθούμενο από την ταύτιση με τις θέσεις του κόμματος (27.5%). Η ψήφος διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα εμφανίζει ένα υψηλό ποσοστό και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων με ποσοστό 29.2%. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ποτάμι εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό(54.9%) μεταξύ των ψηφοφόρων που επιλέγουν ως κριτήριο πολιτικής στάσης την ταύτιση με τις θέσεις του κόμματος, και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (49.3%) και η ΛΑΕ(48.9%). Η Ένωση Κεντρώων εμφανίζει εδώ το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 25%. Τέλος, μεταξύ των ψηφοφόρων που επιλέγουν κόμμα με κριτήριο πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο σοβαρό κόμμα, το υψηλότερο ποσοστό συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία (44.7%) και ακολουθεί ο Σύριζα με 38.8% των ψηφοφόρων του να το επιλέγουν επειδή δεν υπάρχει άλλο πιο σοβαρό κόμμα.
Όσον αφορά την συσπείρωση, σε αρκετά υψηλά επίπεδα βρίσκεται η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας με 73,8%. Στον αντίποδα βρίσκεται η συσπείρωση του Σύριζα, που είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, μόλις στο 50,8%, με ποσοστό 18,3% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου να μετακινούνται προς την Λαϊκή Ενότητα. Η Χρυσή Αυγή έχει την πιο υψηλή συσπείρωση από όλα τα κόμματα με 84,6%. Το ΚΚΕ εμφανίζει επίσης υψηλή συσπείρωση με 73,4%. Προβληματική δείχνει η συσπείρωση του Ποταμιού (53,2%) που δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το 15% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου μετακινείται προς αυτήν. Η συσπείρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Πασόκ-Δημάρ) βρίσκεται στο 58% με κύρια την διαρροή ψηφοφόρων προς το Σύριζα (11,4%), ενώ τέλος τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν διατίθενται να ξαναψηφίσουν ούτε 3 στους 10 (27,9%) από τους παλιούς ψηφοφόρους τους, που εγκαταλείπουν το κόμμα κινούμενοι κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή (14,5%).
Τέλος, στο ερώτημα “Ποιο νόμισμα εκτιμάτε ως καλύτερο για την οικονομία της χώρας στην παρούσα οικονομική συγκυρία;” η προτίμηση στο Ευρώ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα με 7 στους 10 (70,8%) να το προτιμούν έναντι του Εθνικού νομίσματος (29,2%). Στο ερώτημα “Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου απομάκρυνε προσωρινά, απέτρεψε οριστικά ή έκανε πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη;“ 78.4% εκτιμούν πως απομάκρυνε προσωρινά τον κίνδυνο, 12.6% πως έκανε πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου και 9% εκτιμά πως αποτράπηκε αυτός ο κίνδυνος οριστικά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.