12.8 C
Chania
Wednesday, December 17, 2025

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι ισχύει για εστίαση, θέατρα, σινεμά και κέντρα διασκέδασης

Ημερομηνία:

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι των εστιατορίων, των κινηματογράφων και των θεάτρων αλλά και ανοιχτοί αυξημένου συγχρωτισμού όπως γήπεδα και μεγάλα μέτρα διασκέδασης ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης ο στόχος είναι τριπλός, να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν, να δημιουργήσουμε πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και να αποκατασταθεί η ελευθερία όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα μέσω μιας εκστρατείας ενημέρωσης που θα κλιμακωθεί.

Η δεύτερη δέσμη αφορά τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους για πλήρως εμβολιασμένους.

Η τρίτη δέσμη συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε κατηγορίες που είναι αναγκαίο όπως στα υγειονομικά κέντρα και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Αμιγείς και μεικτοί χώροι

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα όπου θα υπάρχει διαβάθμιση.

Θα είναι είτε αμιγείς χώροι, είτε μικτοί. Στους αμιγείς χώρους θα είναι όσοι έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους. Στους μικτούς θα είναι όσοι θα έχουν υποβληθεί σε rapid ή μοριακό τεστ. Θα εναπόκειται στον επιχειρηματία να αποφασίσει αν θα αποδέχεται εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Στους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% χωρητικότητας. Στους μεικτούς χώρους από 25% έως 75% και εξαρτάται από τον χώρο και τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης. Στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους αμιγείς όχι.

Όπως εξήγησε οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι μόλις θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξουν και οι κλειστοί χώροι σε κέντρα διασκέδαση, εστιατόρια και καφέ.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test και υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στα γήπεδα θα μπορούν από 15 Ιουλίου να πηγαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι.

Δείτε όλη την ενημέρωση

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μύρωνας διώκεται για τις ιδέες του – Η μεγάλη αχαριστία του Κυριάκου

Του Λευτέρη Τζουανάκη Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ένα ανήκουστο δράμα...

Κρήτη: Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία και το 2026 – Αρχίζει το «κυνήγι» του προσωπικού

Το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στα ξενοδοχεία έχει εξελιχθεί...