Το κείμενο που ακολουθεί στάλθηκε χθες από τον Δήμο Σφακίων και τον Δήμαρχο Παύλο Πολάκη προς όλους τους δημάρχους του ν. Χανίων με αφορμή τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας και τη συζήτηση για την αναγκαιότητα διατύπωσης ενός πλαισίου αρχών και κοινού προγράμματος για τη συγκρότηση σχετικού ψηφοδελτίου ενόψει και των εκλογών της ΠΕΔ.
Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εφόσον γίνει αποδεκτό με τις όποιες μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις θα αποτελέσει ο πυρήνας μίας συνεργασίας και ένα πλαίσιο κοινών – πιο αποτελεσματικών – διεκδικήσεων όλων των δήμων, ένα σχέδιο θα μπορούσαμε να πούμε, για το μέλλον του νομού.
Ακολουθεί το κείμενο “πλαίσιο αρχών για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου στις εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Κρήτης” στο οποίο καταγράφονται μία σειρά ζητημάτων, σε σχέση με τους πόρους της αυτοδιοίκησης, τα έργα που είναι αναγκαία, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της υπαίθρου, αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις και την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων:
Εμείς οι Δήμαρχοι του νομού Χανίων, που υπογράφουμε το κείμενο, θεωρούμε ότι είναι καιρός, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και την ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών, να φυσήξει ένας άλλος αέρας σχεδιασμού και διεκδίκησης για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική συνοχή στο νησί μας. Αυτή η αλλαγή παραδείγματος χρειάζεται να εκφραστεί τόσο στα νέα όργανα της Π.Ε.Δ. Κρήτης όσο και αργότερα στην Κ.Ε.Δ.Ε. για όλη την Ελλάδα.
Ξέρουμε ότι αναλαμβάνουμε τους δήμους μας σε ένα υπονομευμένο έως εξαθλιωμένο κοινωνικό τοπίο μετά από 4 χρόνια εφαρμογής της άγριας λιτότητας των μνημονίων, της εργασιακής αποδιάρθρωσης, της ανεργίας, της κατά 60% περικοπή της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, της εφαρμογής του Καλλικράτη ( που μετέφερε αρμοδιότητες χωρίς πόρους και αύξησε ως εκεί που δεν πάει άλλο την γραφειοκρατία), τις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, τις προσπάθειες εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και αγαθών (αεροδρόμια, λιμάνια κ.τ.λ.)
Στην αυτοδιοίκηση γίνεται προσπάθεια ( και σε ένα βαθμό έχει επιτευχθεί) να μετατραπεί από τοπική κυβέρνηση, που έπρεπε να είναι, σε περιφερειακή διοίκηση του κεντρικού κράτους που θα εκτελεί ειλημμένες αποφάσεις, περικοπές και απολύσεις μέσα από ασφυκτικούς ελέγχους και παρατηρητήριο προϋπολογισμών με μόνο ζητούμενο την εξοικονόμηση χρημάτων για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.
Αυτή η πορεία πρέπει να σταματήσει. Αρνούμαστε τον ρόλο του εκτελεστικού οργάνου. Υπερασπιζόμαστε τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κοινωνιών μας.
Βασικές αρχές μια αλλαγής πορείας ενόψει και των εκλογών στην Π.Ε.Δ. Κρήτης κατά την γνώμη μας πρέπει να είναι:
1. Οικονομική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει αύξηση των πόρων που διαχειρίζεται ο πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης σε τουλάχιστον 10%του Α.Ε.Π. που είναι περίπου ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
2. Λειτουργική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη και των άλλων νόμων της αυτοδιοίκησης που θα περιλαμβάνει:
• Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με μεταφορά πόρων και προσωπικού στην αιρετή περιφέρεια.
• Την μείωση της γραφειοκρατίας των δυσλειτουργιών και των επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων.
• Την καθιέρωση της δυνατότητας των δημοτικών αρχών και των οργάνων διοίκησης των δήμων να σχεδιάζουν, να μελετούν, να αδειοδοτούν και να εκτελούν έργα, παρεμβάσεις, ή υπηρεσίες, μέχρι ένα ύψος δαπάνης που θα συμφωνηθεί με βάση τον πληθυσμό την έκταση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου (π.χ. για Δήμο μέχρι 10.000 κατοίκους έργο μέχρι 300.000 € )
• Την δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχων των δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών με συνεπικουρία από άλλα Υπουργεία όπου χρειάζεται ) που θα προβαίνει σε ετήσιο έλεγχο των πεπραγμένων του κάθε δήμου και των υπηρεσιών του τον τελευταίο μήνα κάθε χρονιάς και με θεσμική δυνατότητα άμεσης επιβολής κυρώσεων όταν διαπιστώνεται κάθε είδους παρανομία.
3. Θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεσα η εκπόνηση με την συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και ανοιχτές διαδικασίες ενός αναπτυξιακού σχεδίου- προγράμματος για το νησί της Κρήτης σε βάθος δεκαετίας με συγκεκριμένα βήματα που θα περιλαμβάνει:
Α) Ποια μεγάλα έργα συγκεκριμένα χρειάζονται να γίνουν στο νησί και να απαιτηθεί η χρηματοδότηση τους από την κεντρική κυβέρνηση και την Ε.Ε. ( ενδεικτικά Β.Ο.Α.Κ, Ν.Ο.Α.Κ., νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, λιμένας Σούδας)
Β) Να διατυπωθεί συγκεκριμένη άποψη για το ύψος της ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στο νησί ως ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας συνολικά (25-30%) και με κριτήριο την εξυπηρέτηση κυρίως των τοπικών αναγκών με σεβασμό στο περιβάλλον και την αρχαιολογική κληρονομιά. Επίσης να διατυπωθεί γνώμη για το αν κα πως θα υπάρξει αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται νότια της Κρήτης.
Γ) Το σημαντικότερο: Να διατυπωθεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα για όλη την Κρήτη εκατοντάδων «μικρών Έργων» μεν, με τεράστια τοπική σημασία δε, που θα κατευθύνονται προς την δημιουργία βασικών υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, σχολεία, υποδομές υγείας, αναπλάσεις οικισμών κ.τ.λ.)
Δ) Στην υποστήριξη και ανάπτυξη του τουριστικού προιόντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς (λιμενικές υποδομές, ανάδειξη μνημείων, δημιουργία μονοπατιών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων).
Ε) Στην στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης στον πρωτόγεννη και δευτερογενή τομέα ( οδικά δίκτυα, λιμνοδεξαμενες, ηλεκτροδότησης ποιμνιοστασίων, δημιουργία Π.Ο.Π., βιολογικοί καθαρισμοί υποπροϊόντων, τυροκομείων, ελαιουργείων, βιοτεχνικών πάρκων κ.τ.λ.
Πιστεύουμε ότι η γρήγορη υλοποίηση αυτών των έργων με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους μέσα από την λειτουργική αυτοδυναμία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης θα «βάλει μπροστά τη μηχανή» της τοπικής οικονομίας, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα διαχύσει έσοδα και κατά τη κατασκευή και κατά τη λειτουργία τους και θα δημιουργήσει τελικά μια άλλη ποιότητα ζωής σε όλο το μήκος και πλάτος των δήμων μας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
4. Θεωρούμε ότι οι δήμοι θα πρέπει να συνεχίσουν και να αναπτύξουν την στήριξη των κοινωνικών υποδομών που μέχρι σήμερα κάνουν ( κοινωνική ιατρική, φαρμακεία, φροντιστήρια, παντοπωλεία, προνοιακές δομές) κατευθύνοντας ότι δικούς τους πόρους μπορούν και απαιτώντας από την κυβέρνηση αυτούς που λείπουν, αξιοποιώντας όμως και κάθε άλλη πηγή χρηματοδότησης από την ίδια την κοινωνία. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για την στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων της χώρας μας.
5. Πιστεύουμε ότι ως τόπος που μαρτύρησε από την επεκτατική μανία των Γερμανών κατακτητών στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου ,με ολοκαύτωματα χωριών σε όλη την έκταση του νησιού, οι Δήμαρχοι της Κρήτης πρέπει να μην δεχτούν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που στέλνει ο κ. Φούχτελ και ούτε να συμμετέχουν στο δήμο της διαδημοτικής ελληνογερμανικής συνεργασίας. Δηλώνουμε ότι δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από την Γερμανία, ούτε εξαγοραζόμαστε από τα τριάκοντα αργύρια των πιθανών συνεργασιών με κάποιους γερμανικούς δήμους που με συντονισμό από τον Φούχτελ θέλουν να βάλουν στο χέρι τον αέρα, το νερό και την γη του τόπου μας.
6. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ του αεροδρομίου Χανίων, λιμένων του νησιού και δημόσιων αγαθών όπως το νερό.
7. Απαιτούμε μια διαφορετική πολιτική επιδοτήσεων της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής- ενός από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πυλώνες του νησιού μας- μέσα από την νέα Κ.Α.Π. με κριτήρια τις ώρες εργασίας για κάθε προϊόν, την ποσότητα και ποιότητα του προϊόντος και την στήριξη των νέων αγροτών.
Με αυτές τις σκέψεις, ως κεντρικές ιδέες αλλά και ανοιχτόί σε νέες προτάσεις και βελτιώσεις καλούμε όλους τους Δημάρχους του νησιού και τα μέλη της Γ.Σ. της Π.Ε.Δ. να προχωρήσουμε σε συγκρότηση ενός νικηφόρου ψηφοδελτίου που θα οδηγήσει αλλιώς την αυτοδιοίκηση της Κρήτης τα επόμενα 5 χρόνια.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ