Το τελικό, ολοκληρωμένο έργο της παρουσίασε η Επιτροπή Καταγραφής και Αξιολόγησης των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων μη Ενεργειακών Ορυκτών και Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νου Μαθιουδάκη και πλήθους αρμόδιων Υπηρεσιακών παραγόντων.
Πρόκειται για την πρώτη συστηματική καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση σε μια δυναμική βάση δεδομένων, των συνολικά 114 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων (ΔΜΧ) και 22 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΕΒΟ) που απαντώνται σήμερα στην Ελληνική Επικράτεια και την πρώτη προσπάθεια τεκμηριωμένης αξιολόγησης του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού τους, που κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση άμεσης αξιοποίησης 11 ΔΜΧ, που είναι ώριμοι για έρευνα, και 20 ΔΜΧ και 9 ΔΕΒΟ, που είναι ώριμοι για διαγωνισμό (εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσής τους μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας).
Με το έργο αυτό, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της πολιτικής ανάδειξης του ορυκτού πλούτου της χώρας, που ξεκίνησε το 2011 με πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού και νυν Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για σύσταση της εν λόγω Επιτροπής με στόχο τη μελλοντική δυναμική αξιοποίησή του με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας, περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής αποτελεσματικότητας.
Σε δήλωσή του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε :
«Για πρώτη φορά από συστάσεως του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, υλοποιείται μια τέτοιας μορφής και έκτασης καινοτόμος διαδικασία, τόσο ως προς την καταγραφή και την αξιολόγηση, όσο και ως προς την προτυποποίηση της αξιοποίησης μέσω διεθνών διαγωνισμών.
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει καμιά πλουτοπαραγωγική της πηγή. Η εξορυκτική δραστηριότητα, μπορεί να συνδράμει σημαντικά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, με αειφόρο αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Ο Ορυκτός μας πλούτος αποτελεί περιουσία του Ελληνικού λαού, γι αυτό οφείλουμε να τον επιβεβαιώσουμε στο σύνολό του και να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας.
Ανοίγουμε βηματισμό για την υλοποίηση ώριμων επενδυτικών σχεδίων, με ξεκάθαρη στρατηγική, διαφάνεια, επιστημονική τεκμηρίωση, εκτενή διάλογο και με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και ασφαλώς την κοινωνική συνοχή.
Δεν θα ξεκινήσουμε από την προκήρυξη για να φτάσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινάμε από τις τοπικές κοινωνίες για να οδηγηθούμε στους διεθνείς διαγωνισμούς. Μέλημά μας είναι να διαλύσουμε την καχυποψία και το φόβο, να ενημερώσουμε έγκαιρα και σωστά, να δείξουμε το πρόσωπο μιας Δημόσιας Διοίκησης που δεν αιφνιδιάζει, αλλά γνωρίζει, νοιάζεται και τις θέλει συμμάχους, όχι αντιπάλους.»
Επισημαίνεται ότι, το τελικό έργο της Επιτροπής θα παρουσιαστεί και δημόσια, ενώπιον υπηρεσιακών φορέων, θεσμοθετημένων τοπικών παραγόντων και επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου να ξεκινήσει ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει σήμερα η εξορυκτική δραστηριότητα.
30-40 δις ευρώ ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας
Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας υπολογίζεται από το ΙΓΜΕ σε 30 -40 δισ. ευρώ χωρίς τους υδρογονάνθρακες, ενώ σχεδόν το 75% των πωλήσεων της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας κατευθύνεται σε εξαγωγές και ο κλάδος απασχολεί άμεσα 20.000 εργαζομένους και έμμεσα 80.000 άτομα. Επίσης, στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες, σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές. Από τις πέντε χώρες στην Ευρώπη, μαζί με Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία και Δανία, με σπάνια μεταλλευτικά κοιτάσματα είναι και η Ελλάδα
Εξάλλου, όπως φαίνεται η επίσκεψη κινεζικών επενδυτών και στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης το Σεπτέμβριο στην Αθήνα δεν ήταν διόλου τυχαία, αφού περισσότερα από το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων γαίων βρίσκονται στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στόχος της συνάντησης με ελληνικούς παράγοντες είναι αρχικά ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και μελλοντικά να επενδύσουν οι Κινέζοι στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Ευρώπη, κολοσσοί θεωρούνται η Rio Tinto και BHP Billiton.
Η Ελλάδα έχει πολύ καλή παραγωγή σε αρκετά μέταλλα και ορυκτά, καθώς είναι:
- πρώτη στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.
- πρώτη στην παραγωγή μπετονίτη σε όλη την Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής.
- τέταρτη στην παραγωγή μαγνησίτη στην ΕΕ και ένατη στον κόσμο, τέταρτη στην παραγωγή μαρμάρων στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο
- πρώτη στην παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και 13η παγκοσμίως, καλύπτοντας το 49% της ευρωπαϊκής παραγωγής.
- έκτη στην παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη και ανήκει στις δέκα πρώτες χώρες στον κόσμο με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη
Σύμφωνα με την καταγραφή των μεταλλευτικών χώρων που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, η χώρα διαθέτει 114 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους και 20 δημόσιες εκτάσεις βιομηχανικών ορυκτών.
Με βάση το Μητρώο Λατομείων διαθέτει 195 δημόσια, δημοτικά/κοινοτικά και ιδιωτικά λατομεία, εκ των οποίων τα 36 λειτουργούν αποκλειστικά για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Το 77% των λατομείων αδρανών υλικών λειτουργεί εντός λατομικών περιοχών. Από το σύνολο των περιοχών που εντοπίστηκαν, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρειο Ελλάδα και μία στην Κρήτη, τα πιο ώριμα για παραχώρηση μέσω διαγωνισμών είναι τα εννέα ορυχεία, αλλά οι προκηρύξεις για όλα ή για ορισμένα από αυτά θα προχωρήσουν, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Εκτιμάται ότι οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν σταδιακά, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να επιλεγούν προς παραχώρηση και κάποια από τα μεταλλεία. «Δεν θα ξεκινήσουμε από την προκήρυξη για να φτάσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινάμε από τις τοπικές κοινωνίες για να οδηγηθούμε στους διεθνείς διαγωνισμούς», δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, σε κλειστή παρουσίαση για το θέμα.
Πηγή: ypodomes,com, newmoney.gr