23.8 C
Chania
Monday, September 16, 2024

Προς ιστορικό ρεκόρ αποχής και στα Χανιά

Ημερομηνία:

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος έως τις 14:30 ψήφισαν 2.133.692 ψηφοφόροι με τη συμμετοχή στα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα να είναι στο 32,1%.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η συμμετοχή είναι 33,6%, στην Κεντρική Μακεδονία στο 33,3% στη Δυτική Μακεδονία 30,7%, στην Ήπειρο 36,4%, στη Θεσσαλία 36,6%, στα Ιόνια νησιά 29,8%, στη Δυτική Ελλάδα 35,1%, στη Στερεά Ελλάδα 38,2%, στην Αττική 27,3%, στην Πελοπόννησο 32%, στο Βόρειο Αιγαίο 28, 8%, στο Νότιο Αιγαίο 34,4% και στην Κρήτη 36,7%.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019, στον α’ γύρο ψήφισε το 59,02%, άρα η αποχή ήταν 40,98% και στον β’ γύρο ψήφισε το 43,86% με την αποχή να είναι 56,14%. Αντιστοίχως, στις περιφερειακές εκλογές στον α’ γύρο ψήφισε το 58,43%, άρα η αποχή ήταν 41,57% και στον β΄γύρο ψήφισε το 41,31%, οπότε η αποχή έφθασε το 58,69%.

Όσο ανατρέχουμε στο παρελθόν στα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σαφές πως η αποχή αυξάνει τα ποσοστά της σε κάθε εκλογική διαδικασία, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τη Δημοκρατία. Στις Δημοτικές εκλογές του 2014 ψήφισε το 61,16% των πολιτών, 2% περισσότεροι από ότι σε αυτές του 2019, ενώ σε απόλυτα νούμερα η διαφορά είναι μεγαλύτερη καθώς έχουν αυξηθεί οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Σημειώνουμε ότι στις εκλογές για τον Δήμο Χανίων το 2019 είχαμε συμμετοχή 58,49%.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΣ η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να πλησιάσει το 50%, αρκετά χαμηλότερα από τη συμμετοχή και από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Μύθοι και πραγματικότητα για την αποχή

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρο από το συγκεκριμένο θέμα, αλλά τα δεδομένα είναι πολύ πιο απλά από όσο φαντάζεται κανείς. Για παράδειγμα τα «λευκά» δεν πάνε στο πρώτο κόμμα και αν το ποσοστό τους φτάσει στο 51% δεν βγαίνουν άκυρες οι εκλογές. Όσον αφορά την αποχή, όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός των ψήφων που χρειάζεται ο κάθε υποψήφιος κάτι που σημαίνει πως η αποχή δεν έχει πολιτική δύναμη και δεν στέλνει κάποιο μήνυμα.

Ο πιο απλός τρόπος ώστε να γίνει κατανοητό πόσο αδύναμη είναι η αποχή και παράλληλα πόσο ανησυχητική είναι η άνοδος του ποσοστού της, θα εξετάσουμε ένα υποθετικό δείγμα 100 ψηφοφόρων. Όταν προσέλθουν όλοι στην κάλπη και ο πρώτος συνδυασμός λάβει 20 ψήφους τότε το ποσοστό του είναι στο 20%. Αν όμως για παράδειγμα το 51% αποφασίσει να απέχει ως πολιτική δήλωση, τότε οι 20 αυτοί ψήφοι μεταφράζονται σε 41%, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό του πρώτου συνδυασμού.

Τα “λευκά” είναι πιο περιπλοκή περίπτωση καθώς βάση του εκλογικού νόμου δεν υπάρχουν Άρθρο 70 (Άρθρο 70 Π.Δ. 96/2007 κ’ Άρθρο 83 (Άρθρο 83 Π.Δ. 96/2007)) καθώς στον εκλογέα δίνονται μόνο έντυπα ψηφοδέλτια με μοναδική εξαίρεση το επικυρωμένο μη έντυπο, το οποίο χρησιμοποιείται σε έκτακτη περίπτωση αν δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια! Βασικά τα “λευκά” είναι άκυρα με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται, αλλά η αποχή από τις κάλπες, την οποία και εξετάζουμε δεν έχει τέτοια μπερδέματα.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο...

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον...

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)...

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε...