15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Προς κινητοποιήσεις ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον επισιτισμό

Ημερομηνία:

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χανιών διοργανώνει το Σωματείο Επισιτισμού ν. Χανίων και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου “να μαζικοποιήσουν τον αγώνα τους , η δίκαιη οργή και αγανάκτηση να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα ,απέναντι σε όσους φορτώνουν στις πλάτες μας τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης”

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση “Με τη νέα υπουργική απόφαση η κυβέρνηση δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους όσα ζητησαν, καταδικάζει τους εργαζόμενους στον τουρισμό στην εξαθλίωση των 500-400 ευρώ, στην εκ περιτροπής εργασία και στην ανεργία και αφήνει χωρίς εισόδημα χιλιάδες συναδέλφους”

“Ήδη η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι από την μέρα που άνοιξαν τα μαγαζιά της εστίασης δείχνουν ότι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι. Μειώσεις μισθών , δουλειά εκ περιτροπής , ακόμα και απολύσεις είναι ο κανόνας για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό σε όλο τον Νομό. Ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό μένουν χωρίς ΚΑΜΙΑ κάλυψη αφού η πρόσφατη ΚΥΑ δεν αναφέρεται καν στους εργαζόμενους που έβαζαν σε κίνηση τα μαγαζιά του επισιτισμού κάθε καλοκαίρι που λειτουργούσαν στην τουριστική σαιζόν.

Ήδη στον Νομό Χανίων εκατοντάδες σερβιτόροι, μάγειρες, βοηθητικό προσωπικό που δούλευαν σε εποχικά επισιτιστικά καταστήματα βλέπουν τα μαγαζιά που δούλευαν πέρυσι να μην ανοίγουν. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον επισιτισμό που υπολόγιζαν στα χρήματα που θα έβγαζαν από την φετινή σαιζόν ,να μετατρέπονται για τους τυχερούς σε 3 δόσεις των 400 ευρώ του ταμείου ανεργίας.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, καλούμε σε κοινή συμπόρευση τα σωματεία του κλάδου μας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η φωνή μας. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό πληρώσαμε τόσο την κρίση όσο και την ανάπτυξή τους. Δεν θα ανεχτούμε νέες θυσίες ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία της μεγαλοεργοδοσίας.

Όσοι έσπευσαν να πουν γι’ αυτήν την άθλια υπουργική απόφαση , ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση , είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζουν τη προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών να σταματήσουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

 

Η Ταξική Ενότητα ζητά συνέλευση και συμμετοχή των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο συλλαλητήριο της Πέμπτης

Ανοιχτή σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καλούν οι υποψήφιοι της Ταξικής Ενότητας, στο συγκεκριμένο σωματείο, σήμερα Τρίτη στις 7 το απόγευμα στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών και καλούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τους να οργανώσει Γενική Συνέλευση και Συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους:

“Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να ικανοποιήσει τις νέες απαιτήσεις των ξενοδόχων και των μεγαλων εστιατόρων:

  • Για να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους μόνο όταν αυτοί κρίνουν ότι χρειάζονται, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους.
  • Για να μπορούν να μας έχουν στην αναστολή ή να δουλεύουμε με εκ περιτροπής εργασία ή και ταυτόχρονα.
  • Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για την εκ περιτροπής εργασία και να τρέχουν γρήγορα τα προγράμματα κρατικής χρηματοδότησης τους.
  • Να αφήσουν άνεργους στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν το επίδομα τους χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό.
  • Να αφήσει χωρίς εισόδημα όλους τους εργαζόμενους που δεν επιδοτήθηκαν με ταμείο ανεργίας το 2019, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαστικά απασχολουμένων
  • Να μείνουν άνεργοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.
  • Να μπορούν ανενόχλητοι να απολύουν μετά τις 30/09.

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες παραβλέπουν ανενόχλητοι τα όσα λέει η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 13.06 ή την ερμηνεύουν όπως θέλουν για να απολύσουν όσους εργαζόμενους δεν θέλουν:

  • Σε Ξενοδοχείο στο Λασίθι, η Διοίκηση έστειλε μήνυμα σε εργαζόμενους απαιτώντας να της στείλουν ηλεκτρονικά τις «οικειοθελείς» παραιτήσεις τους, για να κρατήσει όσους θέλει.
  • Σε άλλο Ξενοδοχείο η Διεύθυνση ξεκαθάρισε με επιστολή σε εργαζόμενο ότι δεν έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης γιατί δεν έκανε αίτηση μέσω σωματείου.
  • Στο Ρέθυμνο , εργοδοσία ξενοδοχείου είπε ότι εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης γιατί πέρσι πήρε αποζημίωση απόλυσης
  • Στα Χανιά , εκπρόσωπος του εργοδότη είπε σε εργαζόμενο ότι δεν έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης επειδή  στο τέλος της περσινής σεζόν δέχτηκε την απόλυση του και δεν έκανε «Διακοπή Σύμβασης»

Δεν ανεχόμαστε να ζήσουμε με τα ψίχουλα των 534 ευρώ τον μήνα, με 9 ευρώ τη μέρα, την ώρα που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ήδη 3 μήνες τώρα από πουθενά εισόδημα.

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές

"google ad"

Αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους τους εποχικά εργαζόμενους που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τον Τουρισμό, να ζήσουν στην καλύτερη με 9 ευρώ την ημέρα.. Ξεχνάνε τα ρεκόρ, τα δις ευρώ έσοδα από την δουλειά μας που το 2019 για την Κρήτη έφτασαν τα 3,9 δις ευρώ, και για την εξαετία τα 22 δις ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι Ενώσεις των Εργοδοτών και πρόεδροι Ξενοδόχων χαιρέτησαν τα μέτρα, λέγοντας ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος αν θα βγουν τα έξοδα της χρονιάς, αφού τα χρήματα της σεζόν στα οποία είχαμε βασιστεί πλέον μετατράπηκαν για όλο το χρόνο από 1200 έως 4000 ευρώ!. Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε με την απαράδεκτη νομοθέτηση του «Συν-Εργασία» που μειώνει έως και 20% τους μισθούς, ούτε και με τις μαζικές απολύσεις που είτε έχουν γίνει, είτε θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ενώ στα κανάλια και στις δηλώσεις οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι διατυμπανίζουν πως τα 534 είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα, με βάση την τελευταία ΚΥΑ, υπάρχουν διατυπώσεις που δεν το εξασφαλίζουν, και ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι που καταγγέλλουν πως τους έγινε κατάσχεση του επιδόματος, λόγω χρεών!!!

Όσοι έσπευσαν να πουν γι’ αυτήν την άθλια υπουργική απόφαση , ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση , είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζουν τη προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών να σταματήσουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Η ανασφάλεια που νιώθουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπούν σε οργανωμένο αγώνα απέναντι σε όσους φορτώνουν τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης στις πλάτες μας! Τώρα είναι η ώρα να μαζικοποιηθούν τα σωματεία μας, να δυναμώσει ο αγώνας μας, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας!”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...