13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση Σημανδηράκη – Στη λύση που θα προκύψει πρέπει να συμμετέχει και το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ημερομηνία:

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης βρέθηκε περίπου εγκλωβισμένη σε μία κατάσταση που η ίδια δε συντέλεσε στο να δημιουργηθεί. Και τώρα, αυτή η κατάσταση έχει φύγει εκτός ελέγχου.

Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει λύση η πρόταση Σημανδηράκη. Πρόκειται για μία συμβιβαστική πρόταση η οποία για να λειτουργήσει πρέπει να συμφωνήσει και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Δεν είναι μία πρόταση ρήξης που θέτει απέναντι το Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά μία πρόταση η οποία, εφόσον γίνει αποδεκτή, απεγκλωβίζει το Πολυτεχνείο Κρήτης από μία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει για την οποία δε φέρει ευθύνη η σημερινή πρυτανική αρχή.

Σύμφωνα με την πρόταση, διασφαλίζεται η αξιοποίηση του κτιρίου και τα αναγκαία οικονομικά οφέλη που προσδοκά να έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης, όσο και ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Επίσης, ως πρόταση, διασφαλίζει ότι στη λύση που θα προκύψει, θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές. Δε θα αποτελεί μία νίκη της μίας πλευράς εις βάρος της άλλης, αλλά μία λύση που θα απαιτεί τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη όλων.

Τώρα, το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν είναι εύκολο να κάνει πίσω στο σημείο που έχει φτάσει. Όχι όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επενδύσει τόσο βαριά στο να αποτελέσει αυτό που συμβαίνει στα Χανιά με το ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα ένα παράδειγμα για άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα. Γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, η πολιτική ανάμειξη του κυβερνώντος κόμματος που μετέτρεψε το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον νομό σε πειραματόζωα για την εφαρμογή μίας πολιτικής που σκοπό έχει να λύσει το πρόβλημα υποχρηματοδότησης στην Παιδεία.

Γι’ αυτό και η πρόταση Σημανδηράκη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί δίνει διέξοδο. Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα μπορεί να βρει έσοδα για την αναγκαία χρηματοδότησή του ενώ διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Επίσης, στρατηγικά είναι μία σωστή πρόταση.

Όπως είπε και ο Δήμαρχος στη σημερινή συνεδρίαση, δεν μπορείς να κατεβαίνεις στο διάλογο με ένα στείρο όχι αλλά με μία πρόταση συμβιβαστική.

Ξεκινάς προτείνοντας λύση. Αν δεν αποδεχτούν τη λύση, τότε μπορείς να πας στο επόμενο βήμα που είναι η ρήξη. Αλλά το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν είναι κάποιος εχθρός, είναι το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα του τόπου μας με τεράστια προσφορά στην κοινωνία. Η λύση που θα προκύψει πρέπει να έχει σύμφωνες όλες τις μεριές. Δε χρειάζεται να φτάσουμε στη ρήξη.

Κάποιοι λένε ότι κακώς η δημοτική αρχή αναγννωρίζει τις νομικές δεσμεύσεις  που έχει αναλάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ προσθέτουν ότι η ξεκάθαρη πολιτική επένδυση της κυβέρνησης στη μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχεία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Όμως, ακόμα κι έτσι, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση που κατέθεσε η δημοτική αρχή.

Είναι μία πρόταση συμβιβαστική με την οποία ο Δήμος Χανίων (δηλαδή, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού των Χανίων) και το Πολυτεχνείο Κρήτης (ο δημόσιος φορέας που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου) μπορούν να συμβαδίσουν. Και είναι μία πρόταση πολύ κοντά στο αυθεντικό πνεύμα της απόφασης για παράδοση των ιστορικών κτιρίων που ήταν το Πολυτεχνείο Κρήτης να συνδεθεί με την καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων και να αποτελέσουν αυτά τα κτίρια τον συνδετικό κρίκο με την τοπική κοινωνία.

Με την πρόταση Σημανδηράκη διασφαλίζεται ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης θα διατηρήσει τα οφέλη από την αξιοποίηση του κτιρίου τη στιγμή όπου τα δικαιώματα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση δε θα περιοριστούν.

Ο κ. Σημανδηράκης, όπως και οι επικεφαλής άλλων παρατάξεων επισήμαναν και την ανάγκη να υπάρχει ένα όσο πιο δυνατόν ενωμένο και αρραγές μέτωπο για να προχωρήσουν αποτελεσματικά στη διεκδίκηση.

Ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε εν μέρει αφού σχεδόν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της δημόσιας αξιοποίησης του κτιρίου με εξαίρεση την παράταξη Παπαδογιάννη η οποία και αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλοντας τη μη συμμετοχή του ιδιοκτήτη των κτιρίων στη συζήτηση.

Το βέβαιο είναι ότι η πρόταση είναι ελκυστική.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμά της για να κρίνουν και οι αναγνώστες μας:

Στη βάση αναζήτησης κατάλληλων και λειτουργικών χώρων που θα καλύψουν ολοκληρωμένα αυτή την ανάγκη, προτάσσουμε ως το καταλληλότερο χώρο ίδρυσης και λειτουργίας μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης, το χώρο του Λόφου Καστέλι. Μιας βιβλιοθήκης, που απαντώντας στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών, θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει τόσο τις ανάγκες της μεγάλης ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης μας, των σημαντικών συλλογικοτήτων της, αλλά και του συνόλου των δημοτών και επισκεπτών που αναζητούν καινούριους τρόπους επικοινωνίας, επεξεργασίας και παραγωγής της γνώσης μέσα από την αλληλεπίδρασή τους σε ένα νέο τοπικό, αλλά κυρίως υπερτοπικό κύτταρο αναφοράς για την πόλη μας, τον Νομό, την Περιφέρεια αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Ένα κέντρο κοινότητας και τόπος συνάντησης, που θα δημιουργεί μια αίσθηση συλλογικής ταυτότητας με χώρους για νέες υπηρεσίες και νέες μορφές παραγωγής γνώσης: υπηρεσίες πληροφοριών, αίθουσες ομαδικής εργασίας, αθόρυβες αίθουσες μελέτης, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες εκθέσεων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες επεξεργασίας ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων κ.λπ. Ένα κέντρο πρόσβασης, συνδεδεμένο με το Πολυτεχνείο, με τεχνολογίες πληροφοριών, τεχνογνωσία για την καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος μέσω της πρόσβασης και επεξεργασίας των πληροφοριών, με την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων και υπηρεσιών στο χώρο της Βιβλιοθήκης.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ