14.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Προσάρτηση στη Ρωσία αποφάσισε η Βουλή της Κριμαίας

Ημερομηνία:

Yπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχώρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία ψήφισε το κοινοβούλιο της Κριμαίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA που δημοσιεύει και το κείμενο της σχετικής απόφασης. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου για τους πολίτες της Κριμαίας. «Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα» λέει η κυβέρνηση του Κιέβου.

Και ενώ η Κριμαία οδεύει προς ανεξαρτησία η ένταση συνεχίζεται και στην φιλορωσική ανατολική Ουκρανία. Συγκρούσεις και φιλορωσικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν στον Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο. Μάλιστα στο Ντόνετσκ στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη ο «πόλεμος της σημαίας». Η ρωσική αντικαθιστά την Ουκρανική και το αντίστροφο.

Στη σχετική απόφαση της κριμαϊκής Βουλής αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας». Η Κριμαία έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αρχές της Κριμαίας είναι παράνομες και εργάζονται με το χέρι στη σκανδάλη, υποστήριξε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία κάλεσε τη Μόσχα ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηρίζοντας επίσης «παράνομη» την κυβέρνηση της Κριμαίας αλλά και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Γιατσενιουκ ζήτησε από τη Ρωσία να ξεκινήσει ένα «ουσιαστικό διάλογο» για μια «ειρηνική λύση». «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε και να γίνουμε υποτελείς της Ρωσίας» πρόσθεσε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα απαντήσει στρατιωτικά εναντίον της Ρωσίας απάντησε πως ελπίζει ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια ειρηνική λύση, αλλά τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Νωρίτερα, ο μεταβατικός υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Πάβλο Σερεμέτα χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα το οποίο προκήρυξε η Βουλή της Κριμαίας για ένωση της Αυτόνομης Δημοκρατίας με τη Ρωσία στις 16 Μαρτίου. Παράλληλα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για πιθανές «πράξεις προβοκάτσιας στην Κριμαία» οι οποίες θα επιχειρηθεί να χρεωθούν στις ουκρανικές αρχές.

Πηγές στην βουλή της Κριμαίας είπαν στο BBC, ότι αναμένουν απάντηση της Μόσχας σε σχέση με το αίτημά τους για ένταξη στην Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί για το ψήφισμα και το συζήτησε σε σύσκεψη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία, τα ερωτήματα που θα τεθούν μέσω του δημοψηφίσματος, θα είναι δύο: α) Επιθυμείτε να επανενωθεί η Κριμαία με τη Ρωσία ως συνιστώσα δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδιας; β) Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992; Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας είναι τμήμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις της με το Κίεβο προσδιορίζονται βάσει διμερών συμφωνιών.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επισπεύδεται κατά ένα δεκαπενθήμερο, σε σχέση με την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Όπως μεταδίδει το RT, στο δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να εκφέρουν γνώμη και οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης, παρότι η πόλη απολαμβάνει ειδικό στάτους και δεν ανήκει επισήμως στην Κριμαία.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος «Μια Δίκαιη Ρωσία», Μιρόνοφ τόνισε αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα νόμος από το ρωσικό κοινοβούλιο ο οποίος θα διευκολύνει την προσχώρηση τμημάτων ξένων χωρών στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Μιλώντας ειλικρινά, εισήγαγα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για χάρη της Κριμαίας» υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας αναμένεται να προχωρήσουν σε «εθνικοποίηση» κρατικής περιουσίας της Ουκρανίας ενώ ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να καθιερώσει το ρούβλι ως νόμισμα συναλλαγών στο εσωτερικό της.

Πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ειδικότερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για πάγωμα στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση στις ΗΠΑ όσων απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τις κυρώσεις κατά Ρώσων και Ουκρανών που ευθύνονται για τη ρωσική εισβολή στην περιοχή της Κριμαίας.

«Το διάταγμα είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να τιμωρήσουμε εκείνους που άμεσα εμπλέκονται στην αποσταθεροποιήση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Επίσης οι ΗΠΑ επιβάλλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε «αξιωματούχους και πολίτες» της Ρωσίας, αλλά και της Κριμαίας, που απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Και ενώ η Ουάσινγκτον επιβάλλει τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η δεύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρώμη. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε στη διεθνή κοινότητα πως καταλήξαμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Λαβρόφ μετά την συνάντηση.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ