23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Προσβλητικός ο Βενιζέλος επιτίθεται στους φορείς της Κρήτης για τα χημικά της Συρίας

Ημερομηνία:

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για τα χημικά της Συρίας κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης.
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε σφοδρά ενάντια στους φορείς της Κρήτης για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «ψεκασμένους» τους καθηγητές επιστήμονες από την Κρήτη που τάσσονται ενάντια στην διαδικασία.

Αναλυτικά:

Α. Φωτάκη (Creta TV»): Κύριε Πρόεδρε στην εισαγωγή σας αναφερθήκατε στην πολιτική της Ελλάδας όσον αφορά ζητήματα όπως η Συρία. Η καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Κρήτη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ το νησί. Εσείς στην επιστολή σας προς τους φορείς εγκαλείτε, εντός εισαγωγικών, για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με την καταστροφή των χημικών της Συρίας. Θα μπορούσατε να μας απαντήσετε πότε και πού ακριβώς θα γίνει η καταστροφή; Για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται σε Έλληνες επιστήμονες να πραγματοποιούν κατά το επιχειρησιακό σκέλος δειγματοληπτικούς ελέγχους; Για ποιο λόγο επιλέγει μια κλειστή θάλασσα που και γεωγραφικά αλλά και πολιτικιά δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του πολέμου της Συρίας; Και τέλος, πώς μπορείτε και μιλάτε για εγγυήσεις, όταν η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω θα γίνει για πρώτη φορά και τι θα συμβεί σε περίπτωση ναυαγίου ή απλής διαρροής;

Ευ. Βενιζέλος: Όλα αυτά που λέτε τα έχω εξηγήσει σε μια επιστολή που έστειλα στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και όλους τους παραγωγικούς φορείς της Κρήτης. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή κατέβαλε τεράστιες πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες να μην γίνει τίποτα στη Μεσόγειο. Να γίνουν όλα σε ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή στον Ατλαντικό.

Και μάλιστα υπήρχε και πρόταση της Πορτογαλίας να χρησιμοποιηθούν οι Αζόρες ως λιμάνι αναφοράς. Επειδή δεν υπήρξε όμως συμμετοχή των άλλων ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών σε αυτή την αντίδραση και επειδή η Συρία παραδίδει τα χημικά της όπλα στη Μεσόγειο και επειδή οι θάλασσες της Μεσογείου κρίθηκαν από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων πιο ήρεμες και πιο κατάλληλες, είπαν ότι θα κάνουν αυτή την επιχείρηση στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα.

Ξέρετε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να απαγορεύσουμε στα διεθνή ύδατα τίποτα. Δεν κινείται κανείς στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μιλάμε για τα διεθνή ύδατα. Εκφράζεται από κάποιους μια δυσπιστία απέναντι σε ποιον; Απέναντι στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που έχει βραβευτεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης πέρσι.

Δηλαδή απέναντι στη διεθνή κοινότητα η οποία λέει εμείς θα κάνουμε την επιχείρηση καταστροφής με τον απολύτως τέλειο και ασφαλή τρόπο.

Έχουν εξηγήσει σε όλους τους Έλληνες επιστήμονες που είναι αρμόδιοι τα τεχνικά δεδομένα, έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις με το Γενικό Χημείο του Κράτους, υπάρχει Έλληνας επιστήμονας Καθηγητής απολύτως εξειδικευμένος, ο Καθηγητής Σεϊμένης που πηγαίνει στον Οργανισμό Απαγόρευσης των χημικών όπλων και διεκδικεί μάλιστα και τη θέση του Διευθυντού Επαλήθευσης, ο οποίος θα είναι εγκατεστημένος ως παρατηρητής στο πλοίο, υπάρχει ελληνικό υποβρύχιο που θα παρακολουθεί διαρκώς την κίνηση του πλοίου και την εξέλιξη της επιχείρησης αυτής.

Καμία άλλη ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα δεν δημιουργεί πρόβλημα, η Ιταλία το διευκολύνει αυτό δίνοντας το λιμάνι της στην Καλαβρία και κάποιοι επιμένουν να ξεσηκώνουν τον κόσμο στην Ελλάδα και ιδίως στην Κρήτη λέγοντας «έχουμε πρόβλημα». Τι πρόβλημα έχουμε εμείς που δεν το έχει η Ιταλία, η Σικελία, η Μάλτα, η Κύπρος; Γιατί το έχουμε εμείς το πρόβλημα;

Είμαστε πιο ευαίσθητοι. Μάλιστα και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Αλλά φανταστείτε να στέλνουμε μηνύματα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην Κρήτη, ενώ δεν υπάρχει. Ο καθένας κινείται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο με φορτία πετρελαίου, δεν σας λέω τίποτε χειρότερο. Και προχθές είχαμε ένα ατύχημα με ένα πλοίο, το οποίο ευτυχώς είχε κοντέινερ και ξηρό φορτίο στη Μύκονο.

Αν αυτό το πλοίο ήταν πετρελαιοφόρο πλοίο, θα είχε μολυνθεί όλη η Μύκονος, ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός των Κυκλάδων. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία των πετρελαιοφόρων στη Μεσόγειο, τα οποία μπορούν πράγματι να μολύνουν την ατμόσφαιρα με άμεσες τουριστικές επιπτώσεις στα διεθνή ύδατα, ούτε καν στα χωρικά με αβλαβή διέλευση. Γιατί φυσικά υπάρχει ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Εδώ τώρα μιλάμε για μια επιχείρηση που θα γίνει υπό τον έλεγχο του Ο.Η.Ε. και του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων που είναι ο Οργανισμός του Ο.Η.Ε., με τέτοιες εγγυήσεις όλης της διεθνούς κοινότητας… Ξέρετε ποιες άλλες Κυβερνήσεις μετέχουν; Η Δανία και η Νορβηγία. Ξέρετε εσείς πιο ευαίσθητες οικολογικά Κυβερνήσεις από τη Νορβηγία και τη Δανία;

Δεν πρόκειται να ριχτεί τίποτε στη θάλασσα, όλα μεταφέρονται προς καταστροφή στην ξηρά. Αυτή τη στιγμή μεγάλες ποσότητες μεταφέρονται στην ξηρά και καταστρέφονται χωρίς υδρόλυση, ένα περιορισμένο τμήμα χρειάζεται υδρόλυση. Έχουμε καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση αγωνιζόμενοι μας αλλά από ένα σημείο και μετά η αγωνία μας μετατρέπεται σε πρόβλημα.

Διότι οι Ιταλοί που είναι μείζον δύναμη της περιοχής, έχει δώσει το λιμάνι της για να γίνει η δουλειά αυτή και εμείς δείχνουμε τον εαυτό μας με το δικό μας δάχτυλο και λέμε «α, μπορεί να έχουμε πρόβλημα». Τι πρόβλημα; Ποιος ελέγχει τη μαφία άμα ρίχνει κατάλοιπα στη Μεσόγειο σε οποιαδήποτε θάλασσα;

Εδώ μιλάμε για τον Ο.Η.Ε. Μα αν η Ελλάδα δείχνει τέτοια δυσπιστία που δείχνουμε, διότι τους ζητάμε συνεχώς εγγυήσεις. Ποιος θα μας προστατεύσει εμάς αν δεν μας προστατεύσει ο Ο.Η.Ε. και Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων;

Εδώ έχω ακούσει κατά καιρούς στην Ελλάδα ειδικούς επιστήμονες να λένε ότι «έχουμε μολυνθεί από το Τσέρνομπιλ, ότι μας ψεκάζουν, ότι υπάρχει απεμπλουτισμένο ουράνιο το οποίο μολύνει την Ελλάδα επειδή βομβαρδίζεται το Βελιγράδι, ότι καταστρεφόμαστε από την υδρόλυση και εμφανίζονται ως επιστήμονες.

Το «ειδικός επιστήμονας στην υδρόλυση» είναι πολύ βαριά κουβέντα! Λοιπόν υπάρχει εθνική Επιτροπή απαγόρευσης των χημικών όπλων στην οποία επιστημονικά κυριαρχεί το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι αρμόδιοι επιστήμονες ενημερώθηκαν από τους τεχνικούς του πλοίου και από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και ο μόνος Έλληνας Καθηγητής που έχει πραγματική επαφή με τις διαδικασίες καταστροφής χημικών όπλων, είναι υποψήφιός μας για τη Διεύθυνση Επαλήθευσης και θα είναι εθνικός παρατηρητής και επιπλέον πλοίο του Πολεμικού Στόλου του Ελληνικού…

Και τι πλοίο; Υποβρύχιο, ώστε να βλέπεις τι γίνεται στο βυθό, γιατί μπορεί να σου πει κάποιος «δεν βλέπεις από την επιφάνεια τι γίνεται στο βυθό», θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία. Ας ησυχάσουμε και ας είμαστε σοβαροί.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ δήλωσε:

“Η πραγματικότητα είναι ότι φωτογραφίζει εμάς τους Ελληνες επιστήμονες που με την δήλωσή του ο κος Βενιζέλος. Έχουμε αποδείξει ότι και αντανακλαστικά έχουμε και βλέπουμε αυτόν τον σοβαρό κίνδυνο. Δεν είναι μόνο η υδρόλυση. Και στο παρελθόν η Ιταλική μαφία χωρίς να υπολογίζει κανέναν έριχνε στα διεθνή ύδατα πυρινικά απόβλητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφού έγινε στο παρελθόν θα αφήσουμε να γίνει και τώρα.

Ο Ρ. Κυπριωτάκης δήλωσε:

“Πιθανότατα ο κος Βενιζέλος φοβάται ότι θα υπάρξουν κι άλλες αντιδράσεις, αφού όπως είναι γνωστό ετοιμάζονται και άλλοι φορείς και πόλεις να αντιδράσου. Ο κρητικός λαός είναι ανήσυχος για την ποιότητα ζωής και για το μέλλον του τουρισμού.. Είναι υποκρισία να μας κουνά το δάκτυλο και να απορεί γιατί αντιδρούμε.”

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε:

“Για μία ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κάνουμε αγώνα εδώ και 2 μήνες για να αποτρέψουμε την καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο.

Ο αγώνας συνεχίζεται παρά το ότι ο κ. Βενιζέλος δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που πιθανόν να δημιουργήσει οικολογική καταστροφή και πιστεύουμε ότι επειδή έχουμε δίκιο στο τέλος θα δικαιωθούμε και καλό θα ήταν ο κος Βενιζέλος αντί να κατηγορεί αυτούς που ενδιαφέρονται για την ρύπανση της Μεσογείου να κάνει αύτα που πρέπει να κάνει ως κυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά για να αποτραπεί αυτό το εγχείρημα.”

Με πληροφορίες από flashnews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ