15.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

Προσεισμικοί έλεγχοι: Στο μικροσκόπιο 2.500 δημόσια κτίρια σε όλη την Κρήτη

Ημερομηνία:

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ, η «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Απογραφής Κτιρίων» ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), να καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους εντός δύο μηνών.

Η απογραφή με την κωδική ονομασία «Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων- Απογραφή Κτιρίων για Προσεισμικό Έλεγχο» αποσκοπεί στην καταγραφή της λειτουργίας και ασφάλειας των δημοσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ ειδικά για τα δημόσια σχολικά κτίρια υπεύθυνοι είναι οι δήμοι.

Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια.

«Ειδικότερα πρόκειται να ελεγχθούν τα πρώτα 20.000 δημόσια κτίρια (σε σύνολο 80.000) σε όλη την Ελλάδα. Σε συνεργασία του ΤΕΕ με τον ΟΑΣΠ θα γίνει ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων ώστε να δούμε την σεισμική τρωτότητα των κτιρίων και την ανθεκτικότητα τους όσον αφορά σε φυσικές καταστροφές μεταξύ αυτών και των σεισμών» αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης.

Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία «Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών», καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των πολιτικών μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων. «Αρμόδια για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους πολιτικούς μηχανικούς είναι τα κατά τόπους ΤΕΕ τα οποία θα ορίζουν τους μηχανικούς σε κάθε τμήμα και περιοχή» εξηγεί ο ίδιος.

Επίσης, «για την υλοποίηση του προγράμματος θα χρειαστούν περίπου 5.000 διπλωματούχοι πολιτικοί μηχανικοί για τα πρώτα, κατά προτεραιότητα, 20.000 δημόσια κτίρια από τα συνολικά 80.000 δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα» αναφέρει ο κ. Ταβερναράκης.

Πόσα κτίρια θα ελεγχθούν στην Κρήτη- Όλα τα στοιχεία

Στην Κρήτη, κατα την πρώτη φάση της καταγραφής πρόκειται να ελεγχθούν, κατά προσέγγιση, 800- 1.200 δημόσια κτίρια, το 1/3 επί του συνόλου των 2.500 δημόσιων κτιρίων που πρέπει να ελεγχθούν σε όλο το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από 60%, αφορούν σε δημόσια κτίρια που βρίσκονται στην Ανατολική Κρήτη και ειδικότερα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου ενώ για το σκοπό αυτό θα χρειαστούν 250 -300 πολιτικοί μηχανικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

«Κατά την καταγραφή θα δοθεί έμφαση στον προσεισμικό έλεγχο. Έπειτα στον δευτεροβάθμιο έλεγχο, όπου χρειάζεται, σε σχέση με τα ευρήματα και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ -βάση κριτηρίων- θα γίνει κατηγοριοποίηση των κτιρίων ώστε να οριστεί εάν και σε ποια κτίρια θα γίνουν μελέτες και επεμβάσεις» εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ωστόσο, καταλήγει ο ίδιος ότι «το στοίχημα είναι, έπειτα από την καταγραφή, η Πολιτεία να προχωρήσει σε χρηματοδότηση για μελέτες και επεμβάσεις σε όποια κτίρια και σε όποιο βαθμό απαιτείται με στόχο την πρόληψη που θα σώζει ζωές αλλά και περιουσίες».

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ