19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε ΓΙΟΡΤΗ ΤΕΧΝΗΣ & ΧΑΡΑΣ από το “ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ”

Ημερομηνία:

ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ!

Κλείνοντας το «Πολιτιστικό Έτος 2012» στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου (Δήμος Πλατανιά, GR-73002 Κρήτη) βρισκόμαστε στην χαρούμενη θέση να θυμηθούμε μαζί σας όλες εκείνες τις δράσεις που οργανώσαμε, στήσαμε, παρακολουθήσαμε και χαρήκαμε όλοι μαζί:

1.   Το «3ο Συμπόσιο Τέχνης & Πολιτισμού» στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» με προβολή των προϊόντων της ενδοχώρας και παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης «Τα Εξαιρετικά Προϊόντα του Τόπου μας».

2.       Την παρουσίαση των εικαστικών δράσεων  «Βακχικά III»  με συμμετοχή 60 διεθνών καλλιτεχνών στο Οινοποιείο του «Κτήματος Λουπάκη».

3.       Την παρουσίαση των εκδηλώσεων  «Μουσεία με Πύλες Ανοιχτές»  και τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σε συνεργασία με 5 ακόμα Μουσεία του Δήμου Πλατανιά και του Δήμου Καντάνου-Σελίνου.

4.    Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης «Κρίκος» με συμμετοχή 67 διεθνών καλλιτεχνών στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον».

5.       Την παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας «Street Life» με 25 βραβευμένες φωτογραφίες από το Διαγωνισμό Φωτογραφίας του Photometria Festival 2011 στo Νεώριο Moro του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων στα πλαίσια της διοργάνωσης «p-public».

6.        Το σχεδιασμό, την οργάνωση και την παραγωγή του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2012 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» με παρουσίαση 30 επιλεγμένων εικαστικών δράσεων υψηλότατης στάθμης σε όλη την επικράτεια του Νομού Χανίων.

7.       Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης  «Από το Δώρο στο ΑντίΔωρο»  με συμμετοχή  70 διεθνών καλλιτεχνών στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον».

8.       Την παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας «Σύνορα-Borders» με 25 βραβευμένες φωτογραφίες από τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας του Photometria Festival 2012 στnν Πύλη Sabbionara.

9.     Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης «Διάφανο Γαλάζιο» της Jan Liodaki στο Μουσείο Αλιείας του Κολυμπαρίου.

10.      Την παρουσίαση των 50 βραβευμένων φωτογραφιών από το Διεθνή Διαγωνισμό της Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων «Φτου Ξελευθερία!» στην Mare Art Gallery της Αγίας Μαρίνας.

11.       Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης «Be Cool – Τα Σκήπτρα της Συνειδητότητας» του Angelo Tziara στο βενετσιάνικο ναό του Αγίου Ρόκκου στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

12.   Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης «Η Ζωή Ξεκινά με Δύο» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

"google ad"

13.         Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης  «Μυστικός Δείπνος»  του Andrei Filippov  στο πρώην κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Παλαιών Ρουμάτων.

14.       Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης  «Σύγχρονη Τέχνη από το Μουσείο Kresόw – 40 Bραβευμένα έργα της Triennale» στην Πινακοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος».

15.    Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης  «Φως Ιλαρόν» της Tiffany Riley στο Παρεκκλήσι της Παναγίας των Renier στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

16.     Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης  «Ex Libris» του Χαράλαμπου Δερμάτη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

17.   Την παρουσίαση της εικαστικής οπτικοακουστικής εγκατάστασης «Μηχανισμοί Κλεμμένου Χρόνου» του Παντελή Παντελόπουλου στον πολυχώρο «ΠολυΤεχνείο» της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

18.      Την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης  «Γραφή & Ανάγνωση» σε συνεργασία με την Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων και συμμετοχή 36 διεθνών καλλιτεχνών στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σφακίων στη Χώρα Σφακίων.

19.       Την παρουσίαση της έκθεσης σύγχρονης αγιογραφίας «Επιβολή, Στοχασμός & Θρησκευτικότητα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου.

20.       Την παρουσίαση της Video-Art Εγκατάστασης  «Επιθεώρηση»  του Roman Pfeffer στην Υπόγεια Κρήνη της Πλατείας Σπλάντζια στη Παλιά Πόλη των Χανίων.

21.      Την παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας «Παγίδα – Trap» του Σπύρου Ζερβουδάκη στο Μουσείο Αλιείας του  Κολυμπαρίου.

22.     Την οργάνωση του Προγράμματος Φιλοξενίας «Art Residency» για καλλιτέχνες, σπουδαστές και νέους από την Ευρώπη και την Αμερική με στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας και των τεχνών μέσω της γνωριμία τους με τον γηγενή Πολιτισμό της ενδοχώρας του Νομού Χανίων.

23.      Την εικαστική επιμέλεια της διαδραστικής εγκατάστασης «I Have A Dream Today…» του Konstantin Fischer στη Stoart Gallery της Πλατείας Σπλάντζιας στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

24.   Την οργάνωση και πραγματοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον».

25.      Τη δημιουργία και εφαρμογή της B΄ Φάσης του Σχεδίου Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού «Ο Κύκλος των Φαραγγιών» με συμμετοχή 17 χωριών της ενδοχώρας του Νομού Χανίων.

26.      Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας «Παγίδα – Trap» του Σπύρου Ζερβουδάκη στο Κέντρο Τεχνών Τζόρτζιο ντε Κίρικο του Βόλου.

27.        Την οργάνωση και παρουσίαση της διαδραστικής εκπαιδευτικής έκθεσης «Ο Κόσμος στο Καλάθι των Αγορών μας» στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Καρρών Κολυμπαρίου.

28.       Την οργάνωση της 1ης και 2ης συνάντησης του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Παγκόσμιας Εκπαίδευσης στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Ελαιουργείον» του Δρομονέρου.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους καλλιτέχνες, τους χορηγούς, τους συλλέκτες και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, που προσέφεραν έργα για την ανάπτυξη του πυρήνα της μόνιμης συλλογής του «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης -Ελαιουργείον» μαζί με όλους τους φίλους-καλλιτέχνες που πρόσφεραν δωρεάν έργα τους για την ενίσχυση των πολιτιστικών στόχων του «Ελαιουργείου» μέσω της εικαστικής δράσης «Κρίκος» και όλους εκείνους που με την προσωπική τους εργασία, τη χορηγία τους και κάθε είδους συνεργασία τους συνέβαλαν στην επιτυχή επίτευξη των πολιτιστικών και αναπτυξιακών στόχων του «Ελαιουργείου».

Για όλους εσάς, τους εξαιρετικούς φίλους και συνεργάτες, οργανώνουμε μια βραδιά συνάντησης με αφορμή τη λήξη του «Πολιτιστικού Έτους 2012» στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» αλλά με ουσιαστική αιτία την τρυφερή μας επιθυμία να συναντηθούνε οι φατσούλες μας και να χαμογελάσουν οι ψυχές μας…

Έτσι λοιπόν, σας περιμένουμε το βράδυ του Σαββάτου 15 Δεκέμβρη 2012, μετά τις 21.00, στο φιλόξενο εργαστήρι της Αντιγόνης Καββαθά,  Σωκράτους 11,  8ος όροφος,  Βαρβάκειος Λαχαναγορά, Αθήνα,  για να γιορτάσουμε με Τέχνη και Πολιτισμό την αντίστασή μας στους χαλεπούς καιρούς…

(Η οδός Σωκράτους είναι η 1η παράλληλος της οδού Αθηνάς προς την πλευρά της Πλατείας Κουμουνδούρου, ο αριθμός 11 της οδού Σωκράτους είναι πάνω από την πρώην Εθνική Τράπεζα, απέναντι από την είσοδο του υπόγειου Δημοτικού Πάρκινγκ της Βαρβακείου Λαχαναγοράς και βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Σοφοκλέους και Ευριπίδου. Κοντινές Στάσεις Μετρό: «Ομόνοια», «Μοναστηράκι»).

Πολλά Ζερβόδεξα Φιλιά

Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης

ΧΟΡΗΓΟΙ:

«ANEK LINES»,  «TERRA CRETA»,  «ΚΤΗΜΑ ΛΟΥΠΑΚΗ»,  «ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ & ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΝΩΣΚΕΛΗ»,  «ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗΣ»,  «ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗΣ»,  «ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ – ΝΟΣΤΟΣ»,   «ΕΛΙΕΣ ΧΑΡΙΣΑΚΗΣ»,  «ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΓΕΡΑΝΙ»,   «ΦΥΣΙΚΟΙ  ΧΥΜΟΙ CRETA FRESH»,  «ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ»

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτήριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...