20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Προσλήψεις προσωπικού στο νοσοκομείο Χανίων αλλά τα κενά παραμένουν τεράστια

Ημερομηνία:

Το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων) προχωρά στην πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά μετά από το στοπ στις προσλήψεις που μπήκε επί Λοβέρδου – κατόπιν απαίτησης των δανειστών – που γίνονται προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Όμως ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με τα μεγάλα κενά που υπάρχουν.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης αντιστοιχούν μόλις τέσσερις γιατροί και 16 νοσηλευτές ενώ αντιστοίχως για το νοσοκομείο Χανίων προσλαμβάνονται ένας γιατρός με ειδικότητα Παθολόγου και δύο νοσηλευτές ΤΕ και ΔΕ με διετή σύμβαση εργασίας.

Μιλήσαμε με τον κ. Ανδρέα Λιοδάκη, πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων για το θέμα των ελλείψεων στο νοσοκομείο.

Ο κ. Λιοδάκης μας είπε ότι αν και πράγματι μετά από χρόνια προχωράνε κάποιες προσλήψεις, είναι λίγες και όταν γίνονται, προχωράνε με μεγάλη αργοπορία εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατίας.

“Έχουνε εγκριθεί άλλοι 9 διορισμοί, ένας φαρμακοποιός και 8 νοσηλευτές, ήδη από το φθινόπωρο. Από αυτούς δεν έχει έρθει ακόμα κανένας στο νοσοκομείο! Υπάρχει λοιπόν και αυτό το ζήτημα. Εκκρεμεί επίσης μια μεγάλη προκήρυξη 2.500 θέσεων πανελλαδικά όπου δεν έχει γίνει η κατανομή των θέσεων. Αυτή ήταν να γίνει τέλος αυτού του μήνα, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι περιμένουν να καταρτιστούν οι λίστες του ΑΣΕΠ. Κι οπότε περιμένουμε”.

Ρωτήσαμε τον κ. Λιοδάκη για τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.

“Υπάρχουν σταθερά 235 κενές θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και 113 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού για το νοσοκομείο Χανίων”.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των ελλείψεων προσωπικού που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, δίχως αυτό να αποτελεί ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο υπάρχουν 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 6.000 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού και οι πραγματικές ανάγκες υπολογίζονται σε πάνω από 30.000 κενές θέσεις.

“Σίγουρα, δεν περιμένει κανείς ότι από τη μία ημέρα στην άλλη θα τοποθετηθούν όλοι αυτοί οι γιατροί ιδιαίτερα όταν 6 χρόνια δε γίνονταν διορισμοί. Ωστόσο περιμέναμε ότι αυτές οι υπερεπείγουσες ανάγκες τις οποίες αναγνωρίζει και το Υπουργείο Υγείας, οι τοποθετήσεις θα γινόντουσαν άμεσα. Οι 9 προσλήψεις που εγκρίθηκαν το φθινόπωρο δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στο νοσοκομείο. Είναι λίγες οι τοποθετήσεις και προχωράνε με μεγάλες καθυστερήσεις.”, τόνισε ο κ. Λιοδάκης.

Να σημειώσουμε ότι το σύνολο των προσλήψεων που έχουν ανακοινωθεί για φέτος πλησιάζουν τον αριθμό των 3.500. Όμως μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει μόνο 1.000 και αναμένονται οι διαδικασίες για προσλήψεις άλλων 2.500 ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

“Ο κ. Πολάκης είχε πει κατά την επίσκεψή του στα Χανιά ότι το Υπουργείο θα υπερβεί αυτά τα γραφειοκρατικά κενά που καθυστερούν τους διορισμούς. Όμως δεν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει. Καθυστερούν να μπουν οι υπογραφές. Καθυστερούν να δεσμευθούν τα κονδύλια. Όλα καθυστερούν. Καθυστερούν λοιπόν να έρθουν και οι άνθρωποι που έχουν προσληφθεί στα νοσοκομεία”, είπε ο κ. Λιοδάκης.

Αλλά όπως τόνισε, “αυτό το σύστημα της πολύ βαθιάς γραφειοκρατίας στους διορισμούς, δεν είναι τωρινό φαινόμενο, κρατάει από παλιά και έχει συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους”.

Για τον κ. Λιοδάκη ένας ρεαλιστικός στόχος για το επόμενο διάστημα είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί που έχουν εγκριθεί εδώ και χρόνια:

“Στο ιατρικό προσωπικό έχουμε 19 θέσεις που εγκρίθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια, όμως δεν προχώρησαν εξαιτίας της απαγόρευσης των διορισμών. Κάποια στιγμή ξεμπλοκάρανε και άρχισε όλος αυτός ο κόσμος να έρχεται. Τελικά στο νοσοκομείο έφθασαν οι μισοί. Έμειναν 10 θέσεις που δεν καλύφθηκαν. Ας προχωρήσει λοιπόν η κάλυψη αυτών των εγκεκριμένων θέσεων, αφού έχουν δεσμευθεί και ποσά από τον προϋπολογισμό, και μετά ας καλυφθούν σταδιακά και όλες οι οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”.

"google ad"

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Πολάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο Χανίων είχε μιλήσει για “μαζική ένεση προσωπικού” τους επόμενους μήνες.

«Για το ζήτημα του προσωπικού», είχε πει ο κ. Πολάκης, «έπειτα από οκτώ χρόνια που δεν γίνονταν διορισμοί, υπάρχει για πρώτη φορά μια μαζική “ένεση” προσωπικού με τις 985 θέσεις για τις οποίες στις 10 Ιανουαρίου βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα, με τους 617 επικουρικούς γιατρούς που διορίσαμε μέχρι 31/12, με 570 άτομα επικουρικό προσωπικό για τα οποία θα βγει η προκήρυξη μέσα στον Ιανουάριο, με άλλα 1.800 άτομα για τα οποία η προκήρυξη θα βγει το Φεβρουάριο και θέσεις για την πρωτοβάθμια, με την παράταση της θητείας που δώσαμε σε 1.100 άτομα προσωπικό που υπηρετούν στα νοσοκομεία, μέχρι 30/9/2016».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...