30.8 C
Chania
Monday, July 8, 2024

Προσοχή! Τηλεφωνικές απάτες και στα Χανιά με υπερατλαντικές κλήσεις ακόμη και από την Ανταρκτική

Ημερομηνία:

Και στην εφημερίδα μας έφτασαν καταγγελίες για αναπάντητες κλήσεις σε κινητά συμπολιτών μας από Φινλανδία, Σαουδική Αραβία ακόμη και Ανταρκτική. Πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες, περίεργοι να μάθουν ποιος τους τηλεφώνησε στέλνουν μήνυμα ή παίρνουν τηλέφωνο με αποτέλεσμα να χρεώνονται υπέρογκα ποσά!

Πρόκειται για νέας μορφής απάτης υψηλής τεχνολογίας αφού σχεδόν αυτοματοποιημένα στέλνονται εκατομμύρια μηνύματα ή αναπάντητες κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες. Όπως αναφέρουν σχετικές έρευνες, για κάθε 350.000.000 μηνύματα που στέλνουν, λαμβάνουν 28 απαντήσεις.

Ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει μία πολύ σύντομη αναπάντητη κλήση που δεν του επιτρέπουν να απαντήσει το τηλέφωνο. Όταν σηκώνει το τηλέφωνο και καλεί πίσω συνδέεται με μία γραμμή υψηλής χρέωσης. Τα κέρδη μοιράζονται μεταξύ των απατεώνων και των τηλεφωνικών εταιρειών στις χώρες από όπου γίνεται η κλήση για την απάτη.

Η συγκεκριμένη απάτη μπορεί να εκτοξεύσει τους λογαριασμούς τηλεφώνου.

Είναι δύσκολο να διαπιστώσουν οι Αρχές την προέλευσή τους καθώς ο δράστης ή οι δράστες μπορεί να βρίσκονται π.χ. στην Αθήνα και μέσω ειδικών προγραμμάτων να φαίνεται πως πραγματοποιούν τις κλήσεις αυτές από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Κατόπιν όλων αυτών η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με κλήσεις και μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms) από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς του εξωτερικού, που στοχεύουν στην οικονομική τους εξαπάτηση.

«Πρόκειται για αναπάντητες – ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις ( SPAM ) από άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης του εξωτερικού, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά κανόνα μεταμεσονύκτιες ώρες ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις προερχόμενες από Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαλδίβες, με κωδικούς κλήσης (00387) και (00960) αντίστοιχα αλλά και Φινλανδία και Ανταρκτική με κωδικούς κλήσεις (00370) και (00672)!

Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κλήσεις και μηνύματα, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής τους εξαπάτησης.

Επιπρόσθετα, συστήνεται στους συνδρομητές:

– να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις στους άγνωστους αυτούς διεθνείς αριθμούς, από τους οποίους δέχονται τις αναπάντητες-ανεπιθύμητες κλήσεις και

– να μην καλούν στον αριθμό του αποστολέα του μηνύματος (sms), προβαίνοντας στην άμεση διαγραφή αυτού, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές χρεώσεις.

Nα σημειώσουμε ότι σε επικοινωνία που είχαμε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μας είπαν ότι υπάρχει χιλιάδες αναφορές πολιτών για τη συγκεκριμένη απάτη.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο:ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE.

Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Τονοσαλάτα (2) 2 κουτιά τόνο, μια φλυτζάνα βραστή πατάτα κομμένη...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι 101 αθλητές και αθλήτριες που θα πάνε στο Παρίσι

Με την πρόκριση της εθνικής ομάδας μπάσκετ, συμπληρώθηκε και το παζλ...