Στόχος η ανάδειξη της παράδοσης και των αυθεντικών γεύσεων της Κρήτης, εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ρεθύμνου, Μιχάλης Χάσικος
Την ανάδειξη της κρητικής γαστρονομικής ταυτότητας έχει θέσει ως βασικό του στόχο το Σωματείο Εστίασης Ρεθύμνου, με τον πρόεδρό του, Μιχάλη Χάσικο, να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιστροφή στις ρίζες, μέσα από δράσεις που ενώνουν την παράδοση με τη σύγχρονη εστίαση. Άλλωστε αυτό φαίνεται πως αποτελεί και την κυρίαρχη τάση για τους επισκέπτες: το να ζήσουν όπως οι ντόπιοι, μακριά από μαζική κι απρόσωπη εστίαση. Επιθυμούν κι επιδιώκουν, με άλλα λόγια, να δοκιμάσουν το παραδοσιακό, το αυθεντικό!
Ήδη από το 2023, έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση των παραδοσιακών καφενείων στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, μια προσπάθεια που αποτυπώνεται σε έναν ψηφιακό γαστρονομικό χάρτη. Στόχος είναι να εντοπιστούν, να καταγραφούν και να αναδειχθούν τα μαγαζιά που διατηρούν την αυθεντική μορφή του κρητικού καφενείου – όχι μόνο ως χώροι εστίασης, αλλά ως κομμάτια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Ο κ. Χάσικος υπογραμμίζει ότι αναζητείται χρηματοδότηση ώστε η χαρτογράφηση να επεκταθεί σε όλο τον νομό Ρεθύμνου, καλύπτοντας τους υπόλοιπους τρεις δήμους μέχρι τις αρχές του 2026. Ο εμπλουτισμένος χάρτης θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την τοποθεσία κάθε καφενείου, τι προσφέρει και πώς συνδέεται με την τοπική γαστρονομική παράδοση.
Σύγχρονες τεχνικές, παραδοσιακά υλικά
Παράλληλα, το Σωματείο έχει ήδη δρομολογήσει την παραγωγή ενημερωτικών βίντεο που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε επαγγελματίες της εστίασης και σεφ. Μέσα από αυτά, παρουσιάζονται παραδοσιακές κρητικές συνταγές, προσαρμοσμένες στο “σήμερα” — με νέες τεχνικές, αλλά με σεβασμό στα τοπικά υλικά. Οι πιο γνωστές συνταγές, όπως το πιλάφι και το αντικριστό, μπορεί να πρωταγωνιστούν ως προς την αναγνωρισιμότητα και εκτός Κρήτης, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες λιγότερο διαδεδομένες που, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χάσικος, «αξίζουν Μισελέν».
«Γαστρονομία: Χαμένοι στη μετάφραση» – Η γλώσσα ως πολιτισμικό στοιχείο
Ένα ακόμη πρωτοποριακό βήμα είναι η διατήρηση της “ντοπιολαλιάς” στους καταλόγους των εστιατορίων. Μέσα από ειδικά σεμινάρια που προγραμματίζονται για τον χειμώνα του 2025, θα γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί σωστά η γλωσσική ταυτότητα των κρητικών εδεσμάτων. Όπως στα ιταλικά ο κατάλογος διατηρεί τα αυθεντικά ονόματα των τυριών ή των πιάτων, έτσι και στην Κρήτη δεν πρέπει να μεταφράζουμε, αλλά να εξηγούμε, ώστε σταδιακά το όνομα να αποτυπωθεί και να μετασχηματιστεί σε brand name!
Ρέθυμνο, γαστρονομικός προορισμός με ταυτότητα
Με την Κρήτη να έχει ήδη ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026 από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, το Σωματείο Εστίασης Ρεθύμνου συμμετέχει ενεργά στις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί για το προπαρασκευαστικό έτος 2025.
Από τη χαρτογράφηση των καφενείων μέχρι την κατοχύρωση παραδοσιακών συνταγών και τη γλωσσική αποτύπωση των καταλόγων, η προσπάθεια είναι πολυεπίπεδη και έχει έναν κοινό στόχο: η Κρήτη, αλλά και συγκεκριμένα το Ρέθυμνο να αποτυπωθεί ξεκάθαρα στον χάρτη ως γαστρονομικός προορισμός με ταυτότητα — για τους επισκέπτες, αλλά και για τους ίδιους τους ντόπιους.
Κατερίνα Παντινάκη / www.cretalive.gr



