15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Προσχώρηση του Δήμου Χανίων στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια

Ημερομηνία:

Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής κάνει ο Δήμος Χανίων με την προσχώρησή του στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (Covenant of Mayors for Climate & Energy).

Το εν λόγω θέμα θα τεθεί από τη Δημοτική Αρχή προς συζήτηση στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο ως ένα σημαντικό βήμα προκειμένου τα Χανιά να συμμετάσχουν σε μία φιλόδοξη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Το Σύμφωνο των Δημάρχων δικτυώνει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη των στόχων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι Δήμαρχοι, που υπογράφουν το Σύμφωνο, δεσμεύονται για την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα: τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή των περιοχών τους σε αυτές και την υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης, ασφαλούς και οικονομικά προσιτής κατανάλωσης ενέργειας. Προκειμένου οι πολιτικές δεσμεύσεις να μετουσιωθούν σε πρακτικά μέτρα και δράσεις, οι Δήμοι που το υπογράφουν οφείλουν να εκπονήσουν μία Aπογραφή Εκπομπών Αναφοράς και Εκτίμησης Κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή και να αναπτύξουν ένα Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) που θα εξειδικεύει τις μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται ισχυρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων και τις Δομές Υποστήριξης που έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό.

Σε δήλωσή τους ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Γιώργος Φραγγεδάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων κ. Δημήτρης Φραγκάκης τόνισαν:

«Η κλιματική αλλαγή είναι σε εξέλιξη και αποτελεί μία παγκόσμια πρόκληση. Τα Χανιά και η Κρήτη γενικότερα είναι μία από τις περιοχές της χώρας μας που πλήττονται από τις επιπτώσεις του φαινομένου. Η διάβρωση των ακτών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η λειψυδρία είναι μερικές μόνο από τις ήδη εμφανείς συνέπειες της υπερθέρμανσης οι οποίες πλήττουν το φυσικό περιβάλλον αλλά και σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα και να δράσουμε από τώρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που θα οξυνθεί στο άμεσο μέλλον.

Η προσχώρηση στο ενοποιημένο Σύμφωνο των Δημάρχων είναι ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα που δείχνει όχι μόνο τη βούλησή του Δήμου Χανίων αλλά και την έμπρακτη διάθεση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρακτικές δράσεις που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση ενός εξαιρετικά σημαντικού προβλήματος. Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια της  δημοτικής αρχής θα βρει συμμάχους όχι μόνο όλες τις παρατάξεις αλλά  και ολόκληρη την κοινωνία».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό με φόντο...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη!

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου...

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...