18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αποσύρθηκε η πρόταση για “προσωρινό” πάρκινγκ 800 θέσεων στο Στρατόπεδο Μαρκόπουλου – Για νίκη του κινήματος μιλά η Πρωτοβουλία Χανιωτών

Ημερομηνία:

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων λόγω και της συζήτησης γύρω από το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Aν και αρχικά είχε ανακοινωθεί η δημιουργία προσωρινού πάρκινγκ 800 θέσεων στο στρατόπεδο Μαρκόπουλου, τελικώς αυτή η πρόταση αποσύρθηκε μετά και από τις έντονες αντιδράσεις.

Τελικώς την εισήγηση της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν οι παρατάξεις Κεμεσίδη, Βάμβουκα και Σαρρή, απείχε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης λόγω της διαχείρισης του ζητήματος από τη δημοτική αρχή ενώ ο Χαράλαμπος Λουτσέτης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης – μετά και την απόσυρση της πρότασης για πάρκινγκ στο Μαρκόπουλο – υπερψήφισε το πρώτο σκέλος αλλά όχι το δεύτερο που αφορά τη χρηματοδότηση του έργου.

Όσον αφορά τον Σεραφείμ Ρίζος τάχθηκε ενάντια.

Τι είχε προηγηθεί

Νωρίτερα, αν και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Σημανδηράκης είχε ότι δε θα γίνουν 800 υπέργειες θέσεις στάθμευσης και μάλιστα είχε καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν σε πάρτι που θα πραγματοποιηθεί στο Στρατόπεδο Μαρκοπουλου στις 10 Ιουνίου και αφού διαπίστωσε έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από μερίδα πολιτών που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τη συγκεκριμένη υπόθεση, λίγο αργότερα, και κατά την παρουσίαση των όσων προβλέπονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Καλογριδάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Σχεδιασμό θα δημιουργηθούν τρία περιφερειακά πάρκινγκ. Όμως, ωσότου χωροθετηθούν, ως “προσωρινή λύση” είχε προταθεί 800 θέσεις πάρκινγκ στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

“Το ΣΒΑΚ είναι μια δουλειά 4 ετών, ας μην βλέπουμε το δέντρο που είναι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και ας δούμε το δάσος, που είναι το όραμά μας για την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, με περιφερειακά πάρκινγκ με shuttle buses με μια σειρά παρεμβάσεων για την βιώσιμη κινητικότητα και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στα Χανιά”, είπε ο κ. Καλογριδάκης.

Ο Δήμαρχος Χανίων από την πλευρά του είπε για όσα προγραμματίζονται στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου οτί θα είναι “ένα τεράστιο έργο” σημειώνοντας ότι “φιλοξοδούμε να γίνει το καλύτερο πάρκο αστικού πρασίνου της χώρας”.

Όσον αφορά το κτίριο του πρώην ΙΚΑ ανέφερε ότι εκεί που ερήμωνε τώρα περνά στο Δήμο και θα στεγάζει υπηρεσίες του Δήμου απαλάσσοντας από κόστη για ενοίκια.

Στο ίδιο πλαίσιο έγινε αναφορά σε μελέτη για το πάρκο Αγίων Αποστόλων μέσα από το πρόγραμμα Αντώνη Τρίτσι και την ειλημμένη απόφαση για πεζοδρόμου της οδού Τζανακάκη.

Ο κ. Λουτσέτης πάντως, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων δεν πείστηκε.

“Οι 800 θέσεις στάθμευσης δεν αφορούν την εξυπηρέτηση του πάρκου. Αφορά πολυτροπικό κόμβο με σχεδιασμό για αστικά λεωφορεία και ταξί”.

Εκ μέρους των πολιτών εκφράστηκε ανησυχία για το κατά πόσο θα είναι προσωρινές οι 800 θέσεις στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου εκφράζοντας πάντως τη θέση ότι είναι θετικοί σε δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Χανίων ανακοίνωση και το σχέδιο για δημιουργία υπόγειου γκαράζ κάτω από το Εθνικό Στάδιο Χανίων σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι η πόλη από το ακτινωτό μοντέλο να περάσει στο περιφερειακό.

"google ad"

Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται βελτίωση των δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας, δημιουργία λειτουργικού δικτύου ποδηλατόδρομων και περιφερειακά πάρκινγκ. Παράλληλα θα υπάρξουν μονοδρομήσεις, όπως στην οδό Βενιζέλου προς Δημοτική Αγορά και της οδού Παπανδρέου προς τα Δικαστήρια και άλλου τύπου παρεμβάσεις στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδίου αλλαγής της εικόνας της πόλης

Από την πλευρά του πάντως ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, επικεφαλής της Παράταξης «Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας» εξέφρασε τη δυσπιστία του για το κατά πόσο θα προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός:

“Το πιθανότερο είναι τίποτα αυτά να μην υλοποιηθεί και το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου να μετατραπεί σε μία αλάνα που θα παρκάρουν αυτοκίνητα”.

Νέα συνέλευση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών την Παρασκευή

Με ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» καλεί τους φίλους και τα μέλη της σε συνέλευση, αύριο Παρασκευή 02/06 στις 7,00 μ.μ. στο κτίριο του ΤΕΕ Νεάρχου 23, (είσοδος από οδό Γιαμπουδάκη), για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, ιδίως μετά το χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο, όπως αναφέρεται στο κείμενο “μετά από πίεση των πολιτών, αποφάσισε να αποσυρθεί από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που ψηφιζόταν, η πρόβλεψη για «προσωρινή» δημιουργία 800 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων. Αυτή η απόφαση είναι νίκη του κινήματος πολιτών που αγωνίζεται να γίνει το στρατόπεδο χώρος πρασίνου”

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...