14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Προφεστιβαλική εκδήλωση στα πλαίσια του 19ου Αντιπολεμικού Διημέρου στα Χανιά: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συντριβεί»

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Προφεστιβαλική εκδήλωση στα πλαίσια του 19ου Αντιπολεμικού Διημέρου με θέμα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Αγώνας για την υγεία, απέναντι στην λιτότητα, την φτώχεια και τον αυταρχισμό» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/4 στην πλατεία πίσω από το Ωδείο στα Χανιά.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την “Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης” και το “ΣΑΜΠΟΤΑΖ” σχήμα που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ με ομιλητές τους Θανάση Καμπαγιάννη, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, Τόνια Κατερίνη, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών, Πάνο Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και τον Δημήτρη Πετρόπουλο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτατων Σχολών.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Τα τελευταία δύο χρόνια, είναι χρόνια αγώνων, στα οποία πραγματικά χτίστηκαν αντιστάσεις και δείξαμε ότι απέναντι στην πιο επιθετική κυβέρνηση, που επιλέγει τις πιο χυδαίες επιθέσεις προκειμένου να μας επιτεθεί, πετυχαίνουμε νίκες. Αυτό το πράγμα φάνηκε πρώτα και κύρια, απέναντι στο φασισμό και τους φασίστες. Γιατί στην Ελλάδα εμείς τους φασίστες μας τους βάλαμε φυλακή και αυτός που τους έβαλε ήταν το αντιφασιστικό κίνημα, το οποίο διαδήλωσε κατά δεκάδες χιλιάδες και κατάφερε παρεμβαίνοντας κι έξω στους δρόμους και μέσα στις δικαστικές αίθουσες να στείλει τους χρυσαυγίτες στη φυλακή».

Σχετικά με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «Αυτή η κυβέρνηση έχει αρχίσει να γίνεται λαομίσητη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συντριβεί. Είναι δυνατόν να συντριβεί κάτω από το σφυροκόπημα των κινημάτων και γι’ αυτό το λόγο η απεργία που υπάρχει μπροστά μας στις 6 του Απρίλη, που είναι η πρώτη μεγάλη, γενική απεργία, θα πρέπει να γίνει η αφορμή για μεγάλες απεργιακές, εργατικές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα συνδυάζουνε την αντίθεση στον πόλεμο και την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων».

Η Τόνια Κατερίνη με τη σειρά της αναφέρθηκε ότι χρειάζεται «Να χτίσουμε τις συνολικές απαντήσεις αλλά να δίνουμε ταυτόχρονα και το παρών σε κάθε σημερινό διακύβευμα ακόμα κι αν αφορά μία ή έναν από εμάς. Το «κανένας μόνος, καμία μόνη», που αναπτύχθηκε σαν πρακτική και σύνθημα μέσα στην πανδημία, είναι ένα σύνθημα διαρκείας και για μας είναι καθήκον να γίνει πράξη σήμερα αλλά και πράξη στη συνέχεια.»

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος επισήμανε ότι «Υπάρχουν δεκάδες απεργίες που έχουν ακυρώσει με τον τρόπο τους τη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου του νόμου Χατζηδάκη, κηρύσσοντας δεκάδες απεργίες οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τον νόμο. Όπως έχουν γίνει εκατοντάδες διαδηλώσεις που πρακτικά έχουν ακυρώσει τον νόμο για τις διαδηλώσεις. Γίνονται εκλογές σε εκατοντάδες σωματεία αψηφώντας τις πρόνοιες του νόμου Χατζηδάκη, για ηλεκτρονικές εκλογές, για απομακρυσμένο διάλογο, δήθεν ηλεκτρονικές δημοκρατίες κτλ».

Τέλος, ο Πάνος Παπανικολάου ανάφερε πως «Η πανδημία, όπως και ο πόλεμος που ζούμε τώρα, είναι αποτέλεσμα της αδυσώπητης δίψας του σύγχρονου, παγκόσμιου ολοκληρωτικού καπιταλισμού για κερδοφορία που βασίζεται στην απομύζηση κάθε ενεργειακού πόρου του πλανήτη».

Σχετικά με τα ζητήματα που προέκυψαν με την πανδημία θύμησε ότι «Από τον Απρίλη του 2020 υπάρχει επιστημονική δημοσίευση που λέει πως για αυτήν την πανδημία όταν υπάρχει πρόσβαση του πληθυσμού σε επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης η θνητότητα είναι κάτω από 1%. Όταν για δεν υπάρχει αυτή η πρόσβαση η θνητότητα υπερπολλαπλασιάζεται πέντε φορές. Αυτό επιβεβαιώθηκε με όλες τις παραλλαγές του ιού! Εμείς ως ριζοσπαστική αριστερά είχαμε σηκώσει το γάντι από τον Μάρτιο του 2020 και από τότε υπάρχει κείμενο με τα ονόματα και τις υπογραφές 500 υγειονομικών από όλη τη χώρα που αμφισβητήσαμε ανοικτά τη στάση της τότε Επιτροπής Ειδικών και αποδείξαμε ότι τα μέτρα που προτείνουν δεν υπακούουν σε επιστημονικά κριτήρια αλλά σε εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και κυβερνητικών σκοπιμοτήτων».

Με το τέλος των εισηγήσεων, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους. Μεταξύ αυτών ο Σεραφείμ Ρίζος, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά που αναφέρθηκε στους αγώνες της εκπαίδευσης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Παρά τα ξεπουλήματα της ηγεσίας οι εκπαιδευτικοί έχουν κατορθώσει να ρεζιλέψουν την Κεραμέως ουκ ολίγες φορές. Η προσπάθεια πριν εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη να περάσουν οι ηλεκτρονικές εκλογές βρέθηκε αντιμέτωπη με μια αποχή της τάξης του 95% παρόλο που ηγεσίες και παρατάξεις ετοιμάζανε ψηφοδέλτια για να συμμετέχουν. Η προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για να επιβάλλει την αξιολόγηση μέσα στα σχολεία παρά τα ξεπουλήματα δεν έχει ακόμα περάσει.»

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην υπάρχουσα κατάσταση. «Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά έχει συμβάλλει στην κατάσταση των αγώνων που υπάρχουν, στην οργάνωση του κόσμου και στην αλλαγή των ιδεών που κάνει καθημερινά αυτός ο κόσμος. Γι’ αυτό μπορούμε, και έχει τεράστια σημασία, να πάμε το επόμενο διάστημα με μεγάλους, ενωτικούς αγώνες, με απεργιακούς, γυναικείους, αντιρατσιστικούς, αντιφασιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...