19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Προχωρά η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Το δικαστήριο του Westminster θα εκδώσει στις 20 Απριλίου το ένταλμα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, ανέφερε το WikiLeaks στο Twitter.

Στη συνέχεια, το ένταλμα θα πάει στην Υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, με την υπεράσπιση του Ασάνζ να έχει το δικαίωμα να υποβάλλει τις παρατηρήσεις της έως τις 18 Μαΐου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks και δημοσιογράφος, Τζούλιαν Ασάνζ, κρατείται προφυλακισμένος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh από τον Οκτώβριο του 2020. Τον Δεκέμβριο του 2021, το ανώτερο δικαστήριο (High Court of Justice) αποφάσισε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, ανατρέποντας την απόφαση της δικαστίνας Μπαράιτσερ, που πρωτοβάθμια είχε αρνηθεί την έκδοση για λόγους ψυχικής υγείας. Ακολούθως, στις 24 Ιανουαρίου, το ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι επιτρέπει στον Ασάνζ να προσφύγει για να εφεσιβάλλει την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ, αφήνοντας στα χέρια του ανωτάτου δικαστηρίου (Supreme Court) το θέμα, καθώς το ίδιο το δικαστήριο θα αποφάσιζε αν αποδέχεται ή όχι να εξετάσει την έφεση. Στις 14 Μαρτίου το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι «αρνείται το αίτημα γιατί δεν αναδεικνύει κανένα συζητήσιμο νομικό θέμα», ανοίγοντας το δρόμο για τις τωρινές εξελίξεις.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ 18 κατηγορίες, με τον Νόμο περί Κατασκοπείας (Espionage Act), που δημιουργήθηκε για την καταστολή των κομμουνιστών, και αντιμετωπίζει ποινή 175 ετών. Διώκεται γιατί δημοσίευσε διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ, σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που αυτές διέπραξαν στο Ιράκ και αλλού.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...