«Πάτε αυτή τη χώρα κατευθείαν για νέο φούντο» με συνολικό χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο, στα 600 δισ. το 2022, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι αυξάνει την εξάρτηση της χώρας, βαθαίνει τη χρεοδουλοπαροικία και χτίζει ένα νέο, υπόκοφο και αόρατο μνημόνιο.
Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξήγησε πως το πέμπτο μνημόνιο έρχεται με το αντίτιμο της του Ταμείου Ανάκαμψης, που απαιτεί δημοσιονομική προσαρμογή, και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι υπονομεύει τον πολιτικό κόσμο, είτε αποκρύπτοντας τα χρέη ολιγαρχών, είτε με τα greekstatitics για να κρύβει τη νέα λιτότητα που ζει ο λαός, είτε με το τεράστιο κόστος των δεσμεύσεων στη Γλασκόβη, που δεν περιέχονται στον προϋπολογισμό.
Μιλώντας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, έκανε λόγο για ιδανική ευκαιρία των βουλευτών να αναλάβουν την ευθύνη καταθέτοντας πρόταση μομφή ενάντια στην κυβέρνηση για το ανοχύρωτο ΕΣΥ, την νέα λιτότητα που φέρνει η ακρίβεια, τη νέα έξαρση της κρίσης χρέους, την παράδοση κομβικών υπουργείων στην ακροδεξιά.
«Κύριε Τσίπρα, εμείς, δεν έχουμε τον αριθμό των βουλευτών που χρειάζονται για πρόταση μομφής. Εσείς τους έχετε. Αν όχι τώρα, πότε;» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε νωρίτερα στην ομιλία του την «Μητσοτάκης Α.Ε.», που έξω εκλιπαρεί να συνεχίζουν να μας δανείζουν, ενώ στο εσωτερικό δίνει φιλοδωρήματα στους συνταξιούχους, ότι τρώει με χρυσά κουτάλια, την ώρα που ο λαός που βουλιάζει στην ανέχεια και που σύμφωνα με δικά της στοιχεία έχουμε εδώ και 14 χρόνια συρρικνώσεις μισθών.
Ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 82% του πληθυσμού δεν έχει ούτε ένα ευρώ αποταμίευσης, η σύνταξη/μισθός του 43,4% τελειώνει τη 19η μέρα κάθε μήνα ενώ 1.316.000 φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι σήμερα με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Εξήγησε ότι η λιτότητα χτυπάει πιο σκληρά και ύπουλα από ποτέ μεταμφιεσμένη ως πληθωρισμό, που πετυχαίνει αυτό που πετύχαιναν μειώσεις μισθών και και συντάξεων το 2012 και το 2013. «Η λιτότητα με τη νέα μορφή του πληθωρισμού μετατρέπει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμα και επιχειρήσεις που δεν είχαν χρέη θα κλείσουν» εκτίμησε.
Απευθυνόμενος στον Χρήστο Σταϊκούρα θύμισε πως προέβλεπε ότι το ΑΠΕ θα κλείσει το 2019 με 192 δισ. αλλά μειώθηκε τεχνητά του 2020 από το 187,5% στο 183,5% για να φανεί μικρότερη η ύφεση του 2020.
Προβλέποντας δε ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο 2015 έσπευσε να θυμίσει τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα, τα οποία τότε ανέρχονταν σε 76 δισ., ποσό που και την ερχόμενη χρονιά θα είναι το ίδιο διαψεύδοντας το αφήγημα της κυβέρνησης,
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης πως το 2015 κράτος και πολίτες χρωστούσαν 6.928 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ, ενώ το 2022 θα χρωστούν 7.788 ευρώ. «Σε ποια χώρα του κόσμου οι πολίτες είναι ποιο χρεωμένοι; Σε καμία» είπε.
Και κατήγγειλε την ΕΛΣΤΑΤ για εσκεμμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης όπως επίσης τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω βασανισμό των αριθμών, την ώρα που οι άνθρωποι βασανίζονται για να τα βγάλουν πέρα, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξαναγκάστηκε να μην αμφισβητήσει την αξιοπιστία των αριθμών της ΕΛΣΤΑ, λόγω της συνθηκολόγησης προ εξαετίας.
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση θα πει σε 361.000 πολίτες που είναι ως εγγεγραμμένοι ως άνεργοι «κοιτάξτε, δεν είστε άνεργοι», γιατί η ΕΛΣΤΑΤ θεωρεί ότι δεν είναι άνεργοι γιατί από το 2006 και μετά είναι η πρώτη φορά κάνει το αντίθετο από αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν ισχύουν οι κανόνες της επιστήμης για την κυβέρνηση»
Μίλησε για σαθρό θεμέλιο του προϋπολογισμού με τη βασική παραδοχή ότι ο τιμάριθμος μέσου κόσμου ζωής θα είναι το 2% χαμηλότερος από ότι ήταν το 2011 σημειώνοντας ότι ο μέσος δείκτης τιμών μέσου καταναλωτή το τελευταίο 12μηνο ανέβηκε 0,6%.
Αναφερόμενος στην αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για την αυξημένη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός επικαλείται την επιστήμη, όταν και αν τον βολεύει, διαστρεβλώνει τους αριθμούς και προσποιείται ότι δεν γνώριζαν τις μελέτες. «Συμπεριφέρεται ως εάν οι κανόνες της επιστήμης δεν τον αφορούν, οι κανόνες της κοινωνίας δεν ισχύουν για εκείνους, δεν ερυθριάζουν όταν αραδιάζουν αριθμούς» ανέφερε.
Τι προτείνει ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέκρινε τις υποσχέσεις υπουργών αύξηση κατώτατου μισθού στο μέλλον τονίζοντας ότι αυτός μειώνεται όσο δεν λαμβάνεται η σχετική απόφαση και πρότεινε τα εξής:
- Αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή του κατώτατου μισθού με βάση τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας
- Κατάργηση οριακής τιμολόγησης και χρηματιστηρίου ενέργειας στο ρεύμα
- Οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών και σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας.
Ακόμα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση, κατηγόρησε την κυβέρνηση, που «μόνο στη Λατινική Αμερική μπορεί να συναντήσει πολιτικό προσωπικό πιο απομονωμένο», ότι «προτιμά να δει τα δάση μας να γίνονται στάχτη, τον πλανήτη να απανθρακώνεται, παρά να εφαρμόσει Περιβαλλοντολογικό Αναδιανεμητικό Φόρο Άνθρακα ΠΑΦ ο οποίος θα επιβάλλει στους έχοντες να πληρώσουν για την πράσινη μετάβαση».
Τέλος, υποστήριξε πως ήταν ο μόνος υπουργός Οικονομικών, που δεν δανείστηκε 1 ευρώ, που δεν έβαλε 1 ευρώ νέους φόρους, που άφησε 11 δισ. μικρότερο χρέος, που τον μίσησαν οι δανειστές επειδή αρνιόταν να δανειστεί για να προσποιηθούν ότι τους αποπληρώνουμε την ώρα που μας λεηλατούν.