Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Οκτώβρη στο Κακοδίκι όπου λήφθηκε η απόφαση να κατατεθεί καταγγελία στο σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τις σχετικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Καντάνου – Σελίνου.
Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:
- Την Κυριακή (16-10-2016 ) πραγματοποιήθηκε μια ακόμη λαϊκή συνέλευση των Κακοδικιανών για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων στη συνέχεια του αγώνα μας ενάντια στις ενέργειες της αυταρχικής και αλαζόνας δημοτικής αρχής. Που επιμένει -παρά την πλήρη αντίθεση όλων σχεδόν των κατοίκων- να κατασκευάσει το ΣΜΑ σε ένα καθόλα παράνομο ακίνητο στο χωριό μας. Η συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα και υπογεγραμμένα τα εξής: α) Η δικηγόρος μας να καταθέσει άμεσα καταγγελία στο σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τις σχετικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Καντάνου – Σελίνου και ότι β) σύσσωμοι οι κάτοικοι στηρίζουμε την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβούλιου Κακοδικίου που μας εκφράζει απόλυτα με τις νόμιμες -από κοινού- ενέργειες της και στεκόμαστε όλοι μαζί “μια γροθιά” στο πλευρό κάθε μέλους της πρωτοβουλίας αγώνα που δέχεται “πιέσεις” από τον φερόμενο ιδιοκτήτη ή τη δημοτική αρχή.
- Σύμφωνα με την αρ. πρ. 11731/12-10-2016 απάντηση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων «σας γνωρίζουμε ότι μετά από αίτησή του Δήμου Καντάνου Σελίνου εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2611/04-07-2016 πράξη χαρακτηρισμού έκτασης της υπηρεσίας μας, σύμφωνα με την οποία ακίνητο που βρίσκεται στη θέση έκτος οικισμού της Τ.Κ Κακοδικίου …., και περιγράφεται στο από Μάρτιο 2016 τοπογραφικό διάγραμμα του μηχανικού κ. Παναγιώτη Αλειφέρη …. και στο ενσωματωμένο σ ́αυτό απόσπασμα χάρτη της Γ.Υ.Σ … , χαρακτηρίσθηκε ως έξης: … χορτολιβαδική έκταση κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 5 εδάφιο α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως, αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 32 του Ν. 4280/2014 ( ΦΕΚ- 159 Α ) υπαγόμενη στις περί αυτών διατάξεις της δασικής νομοθεσίας εφόσον δεν έχει αναγνωριστεί ως ιδιωτική με έναν από τους τρόπους του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003 όπως ισχύει, εμπίπτουσα στην παράγραφο 1 περίπτωση του άρθρου 4 και στην παράγραφο 2 περίπτωση γ του ίδιου άρθρου του Ν.998/79.»
Με το ίδιο έγγραφο πληροφορούμαστε ότι ο φερόμενος ιδιοκτήτης δεν έχει καταθέσει εμπρόθεσμα αντιρρήσεις «ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Νομού Χανίων» και ότι τα 1228 τ.μ που χαρακτηρίστηκαν ως χορτολιβαδικά-δασικά «δεν έχουν λυμένο το ιδιοκτησιακό έναντι του άρθρου 10 του Ν.3208/2003»
Με απλά λόγια τα παραπάνω σημαίνουν ότι το τμήμα της έκταση που έχει μισθώσει ο δήμος για το ΣΜΑ και χαρακτηρίστηκε ως χορτολιβαδική υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και την διαχείριση την έχει το δασαρχείο.
Δηλαδή ο φερόμενος ιδιοκτήτης του ακινήτου για το ΣΜΑ στο Κακοδίκι βρίσκεται στη ίδια δεινή θέση με τους κατοίκους των χωριών του Αποπηγαδιού, που καλούνται να διεκδικήσουν με μακροχρόνιους και πολυέξοδους δικαστικούς αγώνες, ότι τα 2.700 στρέμματα γης που έχασαν από τους δασικούς χαρακτηρισμούς των θυγατρικών εταιρειών της EDF, τους ανήκουν ως πατρογονικές περιουσίες.
Περιμέναμε από τη “αγωνίστρια” του Αποπηγαδιού και νυν αντιδήμαρχο κα Αλφιέρη που γνώριζε πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο χάθηκαν οι περιουσίες στο Αποπηγάδι και κατηγορούσε τους τότε δημάρχους που δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους της περιοχής, ότι δεν θα έπραττε τώρα τα ίδια από τη θέση εξουσίας που βρίσκεται. Όφειλε, μαζί με τους υπόλοιπους της δημοτικής αρχής, να είχαν ενημερώσει τον ιδιοκτήτη να καταθέσει εμπρόθεσμα «νομικές αντιρρήσεις» στον παραπάνω δασικό χαρακτηρισμό που οι ίδιοι ζήτησαν από το δασαρχείο, ώστε να μην χάσει το ακίνητο του “αμαχητί”.
Σήμερα, κι ενώ η δημοτικά αρχή γνωρίζει και επισήμως από το παραπάνω έγγραφο του Δασαρχείου που της κοινοποιήθηκε, ότι πάνω από το 1/3 του ακινήτου είναι δημόσιο δασικό και παρόλες τις καταπατήσεις δημόσιων δρόμων που έχουν αποκαλυφθεί, συνεχίζει παράνομα να πληρώνει το ενοίκιο -χωρίς να υπάρχει ΣΜΑ- προκειμένου να ξεγελάσει για μια ακόμη φορά και να “καθησυχάσει” τον ιδιοκτήτη. Ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ότι -σύμφωνα με τη νομοθεσία- για την εγκατάσταση του ΣΜΑ απαιτείται χαρακτηρισμός από το Δασαρχείο και για το υπόλοιπο του ακινήτου (2 στρ. περίπου) με πιο πιθανό αποτέλεσμα να χάσει ολοκληρωτικά τον έλεγχο του και σε αυτό
- Η με αρ. πρ. 3002/10-10-2016 βεβαίωση από τη ΔΕΔΙΣΑ, μας ενημερώνει ότι:«όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου πραγματοποιούνται από τον οικείο Δήμο, εξαιρουμένης της προμήθειας του κινητού εξοπλισμού που θα εξυπηρετεί το ΣΜΑ … που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ).»
Είναι αποδεδειγμένα πλέον τα ψέματα της Δημοτικής Αρχής, που είχαμε από την αρχή επισημάνει, περί υποδείξεων της ΔΕΔΙΣΑ στη χωροθέτηση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι και οι ευθύνες την βαραίνουν αποκλειστικά.