24.8 C
Chania
Sunday, June 30, 2024

Πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας! – Συνέλευση στα Χανιά

Ημερομηνία:

Στο θέμα των εξορύξεων δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων, επανέρχεται η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας των δεδομένων από την φάση των σεισμικών ερευνών και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις είναι πλέον ορατό.

“Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να μάθουν οι άνθρωποι που αγαπούν την Κρήτη τι μέλλον επιφυλάσσουν για τον τόπο μας οι θιασώτες της μαύρης ανάπτυξης και να αντιληφθούν πως ο πραγματικός θησαυρός μας, οι θάλασσες και οι παραλίες μας, προορίζονται να γίνουν βιομηχανικές ζώνες για τα κέρδη τους”, αναφέρει η Πρωτοβουλία και καλεί στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση των Χανίων, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Οι πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil και Helleniq Energy, που έχουν στην κατοχή τους τα παραχωρημένα «θαλάσσια οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας των δεδομένων από τις δύο φάσεις των σεισμικών ερευνών που προηγήθηκαν, για να επιλέξουν τους στόχους με τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και να προχωρήσουν στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Ετοιμάζονται λοιπόν, να βάλουν τα τρυπάνια τους στα 4.500 μέτρα βάθος πάνω σε ενεργό σεισμικά ρήγμα στις θάλασσες της Κρήτης!

Με τα όσα έχουν δει πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας -και βάζοντας στην άκρη τα παραμύθια διαφόρων παρατρεχάμενων των πετρελαϊκών που μας λένε ότι θα γίνουμε το «Άμπου Ντάμπι της Μεσογείου»- κρίνουμε πως αυτή τη φορά οι επενδυτές της μαύρης ανάπτυξης, με την αμέριστη υποστήριξη του κεντρικού κράτους και των τοπικών υποκαταστημάτων του, βλέπουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και να μετατρέψουν τις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές στο νότο του νησιού μας σε βιομηχανικές ζώνες με τρυπάνια, πλατφόρμες εξόρυξης και τεράστιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε αυτό συνηγορούν τόσο οι έρευνες που πραγματοποίησε ερευνητικό πλοίο για λογαριασμό της ExxonMobil πριν από ένα μήνα, όσο και οι επαφές που είχαν το προηγούμενο διάστημα στελέχη της εταιρείας με υπηρεσίες στην Κρήτη για την αναζήτηση Λιμανιού (ακούστηκε έντονα το λιμάνι της Σούδας) που θα πληροί τις προδιαγραφές ως επιχειρησιακό κέντρο και χώρος φύλαξης του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί.

Αναρωτιόμαστε τι έχει να κερδίσει ο τόπος μας αν γίνουν πράξη αυτοί οι σχεδιασμοί…

• Θα έχει τα δικά του «φθηνά καύσιμα»; 
– Όχι. Τα προϊόντα της εξόρυξης θα ανήκουν αποκλειστικά στις πετρελαϊκές όπως ρητά αναγράφεται στις συμβάσεις παραχώρησης. Αν θέλουμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κρήτης, θα το πληρώσουμε κανονικά στην τιμή της αγοράς, όπως ο οποιοσδήποτε άλλος πελάτης των πετρελαϊκών.

• Θα έχουμε οι κάτοικοι του νησιού μας «χρυσοπληρωμένες» θέσεις εργασίας και θα «κολυμπάμε στο χρήμα»;
– Όχι. Οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται είναι για το εξειδικευμένο προσωπικό που θα φέρουν οι εταιρείες. Αντιθέτως, χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν στον τουρισμό, την αλιεία και τον πρωτογενή τομέα εφόσον κανείς δεν  επιλέγει να κάνει διακοπές δίπλα σε βιομηχανικές ζώνες, δίπλα σε εγκαταστάσεις χημικής βιομηχανίας στην Παλαιόχωρα, στα Σφακιά και τη Γαύδο, σε περιοχές που επιλέγουν οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο για τις καθαρές θάλασσες,  τις μοναδικές παραλίες και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Κανένας και καμία δεν θα μπορεί να κολυμπήσει σε νεκρές θάλασσες ή να απολαύσει τον ήλιο σε μαύρες παραλίες, να ψαρέψει ή να συνεχίσει την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας σε μια γη ακατάλληλη λόγω εκτεταμένης ρύπανσης. Ας σημειωθεί δε, ότι οι Συμβάσεις δεν προβλέπουν καμιά αποζημίωση για ζημιές στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία σε περίπτωση ατυχήματος από φυσικά αίτια (π.χ. σεισμός).

• Θα υπάρχουν «υψηλά ποσοστά κέρδους για το ελληνικό κράτος και την Περιφέρεια»;
– Όχι. Τα όποια πιθανά κέρδη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα ανήκουν και αυτά στις πετρελαϊκές εταιρείες. Προβλέπεται μόνο ένα ποσοστό 20% για το κράτος και 5% για την Περιφέρεια, επί των κερδών και όχι του τζίρου που θα δηλώσουν (αν τα δηλώσουν γιατί δεν το συνηθίζουν) οι εταιρείες.

Έτσι έχουν τα πράγματα! Αυτά λένε οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και έχουν γίνει νόμος του ελληνικού κράτους… Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια για τη μαύρη ανάπτυξη που μας επέβαλαν με το έτσι θέλω οι πολιτικοί υπηρέτες των πετρελαϊκών.

Ας τελειώνουμε επιτέλους με το αφήγημα τους πριν να είναι αργά, γιατί η ζημία έχει ήδη ξεκινήσει από τις σεισμικές έρευνες. Μην ξεχνάμε πως μέσα σε ένα χρόνο και για διάστημα συνολικά 4,5 μηνών, οι πετρελαϊκές έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα «οικόπεδά» τους. Άλωσαν το καταφύγιο της Ελληνικής Τάφρου με συνεχείς ηχοβολισμούς καταδιώκοντας με ηχητικές βόμβες πτεροφάλαινες, ζιφιούς, δελφίνια και φυσητήρες. Ένα ενδιαίτημα σπάνιας και απειλούμενης θαλάσσιας ζωής, μια απίστευτα σημαντική περιοχή για την βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, παραδόθηκε στις πολυεθνικές του πετρελαίου για να μετατραπεί σε εξορυκτικό πεδίο για τα κέρδη τους.

Σε μια εποχή που η παγκόσμια κοινότητα βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης που προήλθε κυρίως από την ασταμάτητη λεηλασία του πλανήτη για τα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, οι ελληνικές κυβερνήσεις ξεπουλάνε τους τόπους μας στους πετρελαιάδες για να συνεχίσουν τα εγκλήματα τους κατά της φύσης και της ζωής. Οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν ως άλλοθι την κλιματική κρίση μόνο για να δικαιολογήσουν την ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την «πράσινη ανάπτυξη» που καταστρέφει βουνά, θάλασσες και προστατευόμενες περιοχές για να πλουτίζουν οι εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας.

Τώρα, για να προχωρήσουν στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις θα χρειαστούν λιμάνι ως βάση και ως χώρο φύλαξης για τον εξοπλισμό τους. Ήδη γκρινιάζουν πως τα λιμάνια της Κρήτης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν έχουν τις υποδομές για να σηκώσουν το πρότζεκτ. Θέλουν υποστηρικτικά έργα και θέλουν να τα πληρώσουμε εμείς. Στο επόμενο στάδιο θα δούμε πάλι τις μελέτες τους να παίρνουν θετική γνωμοδότηση από την -πάντα πρόθυμη- Περιφέρεια Κρήτης…

Τίποτα δεν έγινε ως εδώ, λοιπόν. Όλα τώρα αρχίζουν!

Έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη τουριστική σεζόν, την οποία και θα αξιοποιήσουμε για την ενημέρωση των πολυάριθμων επισκεπτών του νησιού μας. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να μάθουν οι άνθρωποι που αγαπούν την Κρήτη τι μέλλον επιφυλάσσουν για τον τόπο μας οι θιασώτες της μαύρης ανάπτυξης και να αντιληφθούν πως ο πραγματικός θησαυρός μας, οι θάλασσες και οι παραλίες μας, προορίζονται να γίνουν βιομηχανικές ζώνες για τα κέρδη τους.

Μαζί με τα κινήματα που μάχονται για την προστασία του φυσικού πλούτου του νησιού μας σε βουνά, πεδιάδες, παραλίες και θάλασσες, μαζί με όλους τους συντοπίτες μας, θα φτιάξουμε τη συλλογική αλυσίδα αντίστασης που θα εμποδίσει την επέλαση του Κράτους των Επενδυτών.

Η αρχή έγινε στα Χανιά. Δημιουργήθηκε ήδη η Συνέλευση Χανίων ενάντια στις εξορύξεις! Τη Δευτέρα 8 Ιούλη θα γίνει η 1η Ανοιχτή Συνέλευση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, στο κέντρο της πόλης.

Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας με συναγωνιστές και συναγωνίστριες και στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι, με σκοπό να δημιουργηθούν πυρήνες ενάντια στις εξορύξεις σε όλο το νησί. Ξέρουμε πως για να τα βάλουμε με τα μεγάλα συμφέροντα που απειλούν τους τόπους μας και τις ζωές μας, χρειαζόμαστε μια μαχητική κοινότητα αγώνα από άκρη σε άκρη της Κρήτης.

Έρχονται αγώνες, δυνατοί. Αν είμαστε μαζί, δεν θα περάσουν. Αν είμαστε μαζί, θα νικήσουμε! Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Έξω ο πετρελαϊκές από τις θάλασσες μας!
Ή θα φύγουν ή θα τους διώξουμε!
#ΗΚρήτηΛέειΟΧΙστιςΕξορύξεις!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριπλάσιες από τον μέσο όρο 14 ετών, οι εκτάσεις που κάηκαν έως τώρα τον Ιούνιο

Καταστροφικές ήταν, έως τώρα οι συνέπειες του καυτού Ιούνιου...

Τσίπρας σε Κασσελάκη: «Αν θες να δοκιμάσεις έναν άνθρωπο, δώσε του εξουσία – Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα»

Στην τελετή αποφοίτησης του Koc University στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Αλέξης...

Φωτιά στην Παχιά Άμμο της Παλαιόχωρας

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική από φωτιά που εκδηλώθηκε αργά...