17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών: Ας το συνειδητοποιήσει ο Πρύτανης, ο Χανιώτικος λαός δε θα επιτρέψει να κτισθεί ούτε μία ιδιωτική καλύβα με χρήση ξενοδοχείου στο λόφο Καστέλι

Ημερομηνία:

Με μία σκληρή ανακοίνωση η δημοτική παράταξης της Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος σημειώνει ότι ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης αιτείται τη δημιουργία πολεοδομικού κέντρου στο λόδο Καστέλι αναφέροντας πάντως ότι καλά θα κάνουν “ο πρύτανης και η εταιρεία  φάντασμα να συνειδητοποιήσουν πως ο χανιώτικος λαός είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να στηθεί ούτε μια ιδιωτική καλύβα με χρήση ξενοδοχείου στο λόφο Καστέλι”

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Το πάνδημο και ισχυρό αίτημα της κοινωνίας να μη μετατραπούν σε ξενοδοχεία τα ιστορικά κτίρια και το κηρυγμένο μνημείο στο λόφο Καστέλι, καθώς και η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα τους και η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή, φαίνεται να αγνοείται επίμονα από την πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τους εξής λόγους:

Οι περιορισμένες χρήσεις γενικής κατοικίας στο λόφο Καστέλι, που προτάθηκαν αρχικά το 1977 από τη μη θεσμοθετημένη μελέτη Ρωμανού-Καλλιγά για την προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων, που προβλέπονται στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του 1988 (ΦΕΚ 558/Δ/1988),  και περιλαμβάνονται στη με αρ. 566 του 1997 κανονιστική πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τις χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη (επικυρώθηκε το 2018), δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ξενοδοχείων δυναμικότητας μεγαλύτερης των 50 κλινών.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας φάντασμα, με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, προβλέπει ξενοδοχεία πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας και συνεπώς δεν εξυπηρετείται από τους υφιστάμενους περιορισμούς του ΓΠΣ. Έτσι, και ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του Β1 σταδίου για την αναθεώρηση και επέκταση του ΓΠΣ του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, το γραφείο του νυν πρύτανη υπέβαλε, με ημερομηνία 12-02-2018 και αριθμό πρωτοκόλλου 3257, υπόμνημα στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου Χανίων για αλλαγή των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, ώστε να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός τους. Πολύ δε περισσότερο, η κοινή επιδίωξη πρύτανη-εταιρείας δεν εξυπηρετείται από το πόρισμα της πολυμελούς ομάδας εργασίας, που ασχολήθηκε με τον ανακαθορισμό των χρήσεων γης για την παλιά πόλη των Χανίων, η οποία συστήθηκε από τον Δήμο στις 08-09-2016 και παρέδωσε το πόρισμά της το Δεκέμβριο του 2017, όπου η συγκεκριμένη περιοχή προτείνεται να έχει χρήση αμιγούς κατοικίας, δηλαδή να επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα δυναμικότητας μέχρι 30 κλινών. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί, επίσης, ότι στο συνοδευτικό χάρτη της κανονιστικής πράξης του 1997, τα κτίρια της 5ης Μεραρχίας και της παλιάς Πρυτανείας του Πολυτεχνείου χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα ως δημόσια εκπαιδευτικά κτίρια, ενώ η επικύρωσή της το 2018 δεν τροποποιεί όσα αναφέρονται παραπάνω. Το αίτημα λοιπόν του πρύτανη είναι στο νέο ΓΠΣ να οριστεί μια περιεκτική κατηγορία χρήσεων επί του ακινήτου, συγκεκριμένα να έχει χρήση πολεοδομικού κέντρου.

Είναι προφανές πως μια τόσο επιβαρυντική και ξένη προς το χαρακτήρα της περιοχής ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχει καμία σχέση με την αποστολή του Πολυτεχνείου και τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά προκλητικά εξυπηρετεί το συμφέρον της μισθώτριας εταιρείας, ώστε αντί 30 να μπορεί να χτίσει ξενοδοχεία 300 κλινών, μπαρ, εστιατόρια κλπ. Είναι ανήκουστο και προσβλητικό ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα να παίζει το ρόλο του λαγού σε μια ιδιωτική εταιρεία.

Δημόσια διατυπώνουμε το ερώτημα: είναι αυτή η κίνηση του πρύτανη απόφαση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου; Ή μήπως δεν είχε ενημερωθεί καν η Σύγκλητος; Συμφωνούν με το παραπάνω αίτημα οι επιστήμονες που διδάσκουν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης; Είναι καιρός ο πρύτανης και η εταιρεία  φάντασμα να συνειδητοποιήσουν πως ο χανιώτικος λαός είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να στηθεί ούτε μια ιδιωτική καλύβα με χρήση ξενοδοχείου στο λόφο Καστέλι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...