25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”: Η νοσηρή απόφαση της Συγκλήτου

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” αναφέρεται στην απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης με την οποία επεκτείνεται συνολικά στα έξι χρόνια, δηλαδή τρία επιπλέον χρόνια από αυτά που ρητά ορίζει η προκήρυξη η Σύμβαση με τη Belvedere για την ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι:

Η πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου απέδειξε για άλλη μια φορά πως αποτελεί ξένο σώμα για την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, την ιστορία και τα μνημεία του τόπου. Θεωρούμε ασύμβατη με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου μια απόφαση που έχει ως πρόταγμα την εξυπηρέτηση της εταιρείας και την πλήρη απαξίωση της κοινωνίας. Εξακολουθούν να πράττουν ως δορυφόροι του πολιτευτή Διγαλάκη και περιφερόμενοι πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων. Με ψήφους 8 υπέρ και 4 κατά η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου αποφάσισε να παρατείνει για επιπλέον 18 μήνες την περίοδο χάριτος στην εταιρεία Belvedere.

Ντροπή και αίσχος αλλά και παράνομη απόφαση. Βάσει της προκήρυξης η περίοδος χάριτος ορίζεται μέχρι τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, αν δεν προχωρούσαν τα έργα χωρίς υπαιτιότητα της εταιρείας. Ούτε μια μέρα παραπάνω. Με τη σημερινή απόφαση επεκτείνεται συνολικά στα έξι χρόνια, δηλαδή τρία επιπλέον χρόνια από αυτά που ρητά ορίζει η προκήρυξη. Με τις δύο τροποποιήσεις που αποφάσισε η Σύγκλητος, το Δημόσιο, δηλαδή το Πολυτεχνείο, ζημιώνεται προς το παρόν κατά 480.000 το οποίο επωφελείται η εταιρεία Βelvedere. Ποια νομιμότητα λοιπόν;

Η πλειοψηφία της συγκλήτου επιλέγει να συνταχθεί με αυτούς που σχεδιάζουν να μετατρέψουν την ακρόπολη, τα μνημεία και την ιστορία της πόλης σε ξενοδοχείο. Επιλέγει να στηρίξει και να στηριχθεί στις πολιτικές πλάτες αυτών που πέταξαν 8 εκατομμύρια για να κατασκευάσουν ένα Κολυμβητήριο και ένα Ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι που ποτέ δεν λειτούργησαν. Όσα δηλαδή είναι τα αργύρια που επικαλούνται ότι αναμένουν να λάβουν στα 25 χρόνια μίσθωσης των μνημείων από την εταιρεία.

Στο υφιστάμενο ΓΠΣ του 1988 τα κτίρια και η αυλή που παραχωρήθηκαν στο Πολυτεχνείο, επιτρέπει μόνο χρήσεις εκπαίδευσης. Το ερώτημα είναι πώς το 2017 υπεγράφη σύμβαση με την εταιρεία για να γίνει ξενοδοχείο σε μια περιοχή που δεν επιτρέπεται η χρήση ξενοδοχείων! Αυτό το ήξεραν και ο Διγαλάκης και η εταιρεία. Στη συνέχεια το 2018 ο πρύτανης σε ρόλο λαγού έκανε ένσταση στην πολεοδομία ζητώντας χρήσεις που να επιτρέπουν τη λειτουργία ξενοδοχείου, η οποία και απορρίφθηκε. Όχι μόνο απορρίφθηκε αλλά η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την αναθεώρηση του ΓΠΣ είναι χρήση Κοινωφελών Λειτουργιών που επιβάλλει μόνο χρήσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού με αυστηρά δημόσιο χαρακτήρα. Ρωτάμε λοιπόν αυτούς που υπερψήφισαν την απόφαση: Γιατί επιμένετε αφού στην περιοχή δεν επιτρέπεται να εγκριθεί άδεια για να γίνει ξενοδοχείο; Μήπως επιδιώκετε να κερδίσετε χρόνο και ελπίζετε σε μια πολιτική παρέμβαση των ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων της κυβέρνησης της ΝΔ;

Κύριοι, μας προκαλέσατε επανειλημμένως και αγανακτούμε με την υποτιμητική συμπεριφορά σας. Το πλαστό δίλημμα ξενοδοχείο ή κατάληψη έχει χρεοκοπήσει στη συνείδηση των φορέων, της επιστημονικής κοινότητας και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας. Η απόφαση για παράταση κατά 18 μήνες της περιόδου χάριτος στην εταιρεία, είναι μια προκλητική αχαριστία απέναντι στην τοπική κοινωνία. Πάλι λογαριάζετε όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ