21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος: Η στάση του δημάρχου Χανίων σε αναντιστοιχία με την περήφανη και ξεκάθαρη θέση των δημοτών – Έντονη αντίδραση Δήμαρχου Χανίων

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος ανέδειξε την αντίφαση μεταξύ της στάσης που τήρησε στο δημοψήφισμα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών των Χανίων και της στάσης που τήρησε ο Δήμαρχος Χανίων.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι τόσο ο κ. Βάμβουκας όσο και ο κ. Λαμπρινός ως πρόεδρος της ΠΕΔ δεν εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση για να χαιρετίσουν την απόφαση του κρητικού λαού όπως θα όφειλαν αφού είναι δήμαρχοι όλων των πολιτών. Σημειώνουν επίσης ότι ο κ. Βάμβουκας προσπάθησε να επηρεάσει εργαζόμενους ώστε να ψηφίσουν “ΝΑΙ”.

Σε όλα αυτά ο κ. Βάμβουκας αντιδρά έντονα και με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα αρνείται ότι προσπάθησε να επηρεάσει εργαζόμενους του δήμου. Mάλιστα ζητά από την Πρωτοβουλία Πολιτών να απαντήσει, εάν υποστηρίζουν τον διχασμό και αν είναι ενάντια στην Ευρώπη ενώ υπενθυμίζει ότι τάχθηκε υπέρ της κατάθεσης των διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας έστω και αν επέμεινε έντονα στην ανάγκη έγκαιρης επίτευξης συμφωνίας. Όπως τονίζει: “Η θέση μου είναι ενωτική και υπεύθυνη”.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών

Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος χαιρετίζει τη συμμετοχή του χανιώτικου λαού στη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος, η οποία έφερε το νομό μας πρωτοπόρο ανάμεσα στους Έλληνες που, ενάντια στο κλίμα φόβου, τρομοκρατίας και παραπληροφόρησης που οργίασε την τελευταία εβδομάδα από κατευθυνόμενα ΜΜΕ και τους εντολείς τους, διαφύλαξαν τη νηφαλιότητα και την ομοψυχία και απάντησαν ένα δυναμικό «όχι», στη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που παραμερίζει τον πολίτη από το κέντρο της πολιτικής.

Τις ιστορικές στιγμές που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι κλήθηκαν να τιμήσουν τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε και να αντιταχθούν στη λογική της ανάθεσης, αποφασίζοντας οι ίδιοι άμεσα και καθαρά για το μέλλον τους, επιχείρησε να απαξιώσει η στάση των αιρετών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας προεξαρχόντων των προέδρων των δ.σ., Β. Λαμπρινού και Γ. Πατούλη αντίστοιχα, οι οποίοι προτάσσοντας την ομοψυχία και κραδαίνοντας το φόβητρο του διχασμού, έσπευσαν πριν το δημοψήφισμα να υπερασπιστούν τη θέση που ο λαός καταψήφισε, αλλά δεν βρήκαν ακόμα λόγια να χαιρετίσουν την απόφαση των πολιτών μετά από αυτό, ξεχνώντας πως εκπροσωπούν όλους τους πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων διαφώνησε βροντερά μαζί τους.

Τη στάση αυτή ακολούθησε και ο δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας, διαχρονικά στηρίζοντας τις παρατάξεις τους, αλλά και έμπρακτα και συγκεκριμένα με την ανακοίνωση που και ο ίδιος εξέδωσε πριν το δημοψήφισμα. Στο ίδιο ύφος και ήθος που τον χαρακτηρίζει στην πολιτική του πρακτική πήρε θέση χωρίς ξεκάθαρα λόγια υπέρ του «ναι», συμπαρατασσόμενος με τις πολιτικές και τους πολιτικούς που απαξίωσαν και καταλήστεψαν την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Ίσως γι’ αυτό δυσκολεύεται σήμερα και αυτός να χαιρετίσει το εκκωφαντικό «όχι» των Χανιωτών. Αν στα αλήθεια υπερασπίζεται «τα ασφαλή λιμάνια», ας το κάνει έστω και τώρα ενθυμούμενος ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και εκπροσωπεί όλους τους πολίτες.

Μάλιστα, ο κ. Βάμβουκας δεν δίστασε πριν το δημοψήφισμα, με τον ίδιο συγκεκαλυμμένο τρόπο του να καλέσει τους εργαζόμενους του δήμου, πρακτική που δεν προτίμησε σε πλείστες όσες αφορμές όσο καιρό είναι στη δημοτική αρχή, και να προσπαθήσει να επηρεάσει την ψήφο τους.

Επιπλέον, ανέθεσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, επικοινωνώντας μόνο με τους επικεφαλής των παρατάξεων που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο, να αναβάλει την τακτική συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, για να μην επιτρέψει καμία συζήτηση για το δημοψήφισμα, ώστε να αποφύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα μέλη της ίδιας της παράταξής του, που αρκετά συμπαρατάχθηκαν σαφώς με το «όχι», και να συγκαλύψει την αντίφαση που ενσωματώνει η ίδια του η παράταξη, αλλά και την ταύτισή του με τους κατ’ όνομα πολιτικούς του αντιπάλους.

Αυτή η χωρίς ξεκάθαρα λόγια συγκεκαλυμμένη στάση, που τελικά δεν παράγει πολιτικές πράξεις, χαρακτηρίζει τη δημαρχία του κ. Βάμβουκα όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά από ζητήματα καθημερινότητας και άσκησης πολιτικής στο δήμο Χανίων. Αυτή η στάση του δημάρχου ήρθε σε αναντιστοιχία με την περήφανη και ξεκάθαρη θέση των δημοτών. Αυτοί οι δημότες χρειάζονται και αξίζουν δημοτική αρχή με καθαρές θέσεις που θα συνεπάγονται και συγκεκριμένες πράξεις και όχι διαρκείς επικοινωνιακές ακροβασίες ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Χρειάζονται δήμαρχο αντάξιο των κρίσιμων στιγμών που βιώνουν σήμερα η χώρα και οι δήμοι.

Απάντηση Δήμαρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα

Μετά την ανακοίνωση που αναφερόταν και προς τον Δήμαρχο Χανίων, από την Δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών», ο κος Τάσος Βάμβουκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Κάποιοι θεωρούν πως ο Δήμαρχος Χανίων, δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του επί ενός κρίσιμου εθνικού θέματος, εφ’ όσον αυτός δεν συμφωνεί με την γνώμη τους.

Ισχυρίζονται ψευδώς ότι προσπάθησα να επηρεάσω την ψήφο των υπαλλήλων του Δήμου. Η συνάντηση με το προσωπικό έγινε για να τους ζητήσω να συμβάλλουν στο κλίμα ηρεμίας και να μην επηρεαστεί η καθημερινή δουλειά τους στην εξυπηρέτηση των δημοτών, χωρίς ουδεμία άλλη αναφορά.

"google ad"

Υπενθυμίζω μάλιστα ότι στην συγκέντρωση αυτή, κάποιοι πήραν το λόγο, μοίρασαν φυλλάδια υπέρ του όχι και ουδείς τους εμπόδισε.

Προσπερνώ τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό μου και θα τους πω μόνο ότι μέλημά μου ήταν από την πρώτη στιγμή, η εξασφάλιση της ενότητας των πολιτών. Η θέση που υιοθέτησα, «όχι στον διχασμό ναι στην Ευρώπη», χωρίς καμία άλλη υπόδειξη, ταυτίζεται με το κείμενο των δημάρχων της Κρήτης.

Αυτοί που μου επιτίθενται, ας τοποθετηθούν ανοικτά εάν υποστηρίζουν το ναι στο διχασμό και το όχι στην Ευρώπη κι ας αφήσουν τις ύβρεις.

Επίσης τους προτείνω, να αναγνώσουν τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού την βραδιά του δημοψηφίσματος, ο οποίος, υπερτόνισε το ναι στο ευρώ και την ανάγκη διασφάλισης της εθνικής ενότητας.

Να τους θυμίσω επίσης ότι τον Απρίλιο, πήρα θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρωτοστάτησα σε όλα τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης υπέρ της κατάθεση των διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Ήμασταν από τους πρώτους και λίγους Δήμους που το έκαναν πράξη.

Ταυτόχρονα επισήμανα την ανάγκη έγκαιρης επίτευξης συμφωνίας, κάτι που σήμερα δείχνει πόση αξία είχε.

Η θέση μου είναι ενωτική και υπεύθυνη.

Οφείλω ως έχω υποχρέωση, να προειδοποιήσω για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει για τους Δήμους, την κοινωνία και την χώρα, η μη επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Γι΄αυτό και στηρίζω τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη για το Έθνος ώρα, τη στιγμή που δίνει μάχη για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, μέσα σε κλίμα ενότητας της πλειοψηφίας του πολιτικού φάσματος.

Ο χρόνος και μόνο θα είναι ο κριτής των θέσεων και των πράξεων του καθενός…»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...