16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”: “Απολογισμός των πρώτων έξι μηνών ανάληψης του δήμου από τη νέα δημοτική αρχή”

Ημερομηνία:

Συνέντευξη Τύπου έδωσε, σήμερα Τετάρτη στο δημαρχείο Χανίων, η δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος επιχειρώντας ένα απολογισμό για τους πρώτους έξι μήνες ανάληψης του δήμου από τη νέα δημοτική αρχή. Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Σαρρής επισήμανε ότι στόχος του απολογισμού “είναι η βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των δημοτών στην πόλη των Χανίων και τους περιαστικούς δήμους”.

Καταρχάς, τονίστηκαν τα θετικά στοιχεία της νέας δημοτικής αρχής: ο διάλογος, η δημοκρατία, η διαφάνεια, αλλά και οι θεωρητικές θέσεις που έχει εκφράσει σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη μας. Όμως, μετά από έξι μήνες μπορεί να παρατηρήσει κάθε πολίτης ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στην πράξη και στην καθημερινότητα.

Οι άξονες οι οποίοι προτάχθηκαν στον απολογισμό είναι, πρώτον, η αλληλεγγύη και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με αιχμή το ζήτημα των αστέγων. Συγκεκριμένα, ο Γ. Σαρρής υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεσα και επιτακτικά η δημιουργία υπνωτηρίου και ξενώνα αστέγων, η λειτουργία κοινωνικού εστιατορίου, αλλά και ο άμεσος συντονισμός με τις δομές αλληλεγγύης που τόσα χρόνια λειτουργούν στην πόλη και κρατάνε όρθιο τον εξαθλιωμένο κόσμο.

Δεύτερον, υπογραμμίστημε από την πλευρά της Πρωτοβουλίας Πολιτών, το ζήτημα των ελεύθερων χώρων και της καταπάτησής τους από τραπεζοκαθίσματα, ζήτημα που δεν απαιτεί ειδική υπηρεσία αλλά πολιτική βούληση. Στην ίδια ενότητα, αναφέρθηκε η ολιγωρία να ακολουθήσουν πράξεις τις εξαγγελίες εντυπωσιασμού από τη δημοτική αρχή όσον αφορά τα πάρκα της πόλης, όπως αυτό της Αμπεριάς. Τρίτο θέμα αναδείχθηκε το κυκλοφοριακό στο οποίο δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση.

Η καθυστέρηση που παρουσιάζεται, ακόμα και σε μικρά βήματα, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Πολιτών, οφείλονται, αφενός, στη γραφειοκρατική και διεκπεραιωτική λειτουργία του δήμου, που δεν έχει αλλάξει καθόλου σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Χρειάζονται καινοτόμες δράσεις στη λειτουργία των επιτροπών του δήμου, ώστε να μη λειτουργούν ως χοάνη που αφομοιώνει τους ανθρώπους και διαιωνίζει ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Αφετέρου, δεύτερος λόγος της δυσλειτουργία του δήμου, είναι οι εδραιωμένες νοοτροπίες. Χρειάζονται τολμηρά βήματα που θα απεμπλέξουν τις υπηρεσίες από αλληλλοεπικαλύψεις και θα εδραιώσουν το συντονισμό με την ανάδειξη ενιαίων φορέων σε τομείς όπως ο πολιτισμός και η κοινωνική πολιτική.

Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος, όμως, είναι η πολιτική βούληση. Μέσα στην ίδια την παράταξη της δημοτικής αρχής, όπως επισήμαινε και προεκλογικά η Πρωτοβουλία Πολιτών, ενυπάρχουν όλες οι νοοτροπίες που λειτουργούν ανασταλτικά ώστε να χτυπηθούν στη ρίζα τους συμφέροντα ολίγων και νοοτροπίες πελατειακές.

Τέλος, ως σημαντικό ζήτημα αναδείχθηκε η συνεργασία και η αξιοποίηση των εργαζομένων του δήμου. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσεις στην υλοποίηση οραμάτων, αν δεν βαδίσεις μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου Χανίων. Ούτε μπορεί να μασκαρεύεται το έλλειμμα πολιτικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής ως έλλειμμα των εργαζομένων του δήμου, όπως έγινε στην περίπτωση της Οικονομικής Υπηρεσίας και κατάρτισης προϋπολογισμού του δήμου.

Ο τρόπος που η Πρωτοβουλία Πολιτών αντιλαμβάνεται την αντιπολίτευση, επισήμανε ο Γ. Σαρρής, δεν είναι να κραυγάζουμε και να εποφθαλμιούμε θέσεις, αλλά να σκεφτόμαστε πώς θα λειτουργούσουμε εμείς ως δημοτική αρχή. Επομένως, υποστηρίζουμε θετικά βήματα και στηλιτεύουμε ουσιαστικά και γόνιμα ό,τι δεν είναι σε προωθητική κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλά περιθώρια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και της λειτουργίας του δήμου και χρειαζόμαστε απτά δείγματα γραφής από τη δημοτική αρχή, αλλά και συνεργασία στον κοινό στόχο.

Οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν, χρειάζεται και η εγκατάλειψη της λογικής της ανάθεσης από την πλευρά των πολιτών και η αγωνιστική εμπλοκή τους στη διεκδίκηση δικαιωμάτων και αιτημάτων, κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Γ. Σαρρής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...