20.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος»: Θετικά τα πρώτα δείγματα της νέας δημοτικής αρχής, αλλά…

Ημερομηνία:

Θετικά κρίνει τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του δήμου από τη δημοτική αρχή υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Σημανδηράκη η Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της συνέντευξης που δόθηκε σήμερα, θετικά κρίνονται τα βήματα τόσο με την υπεράσπιση του κοινόχρηστου χώρου στο πρώην οικόπεδο της ΑΒΕΑ, τη στάθμευση των λεωφορείων στο κέντρο της πόλης, τη χρήση του μνημείου του Γυαλί Τζαμί, το πρόβλημα με τον ΦΠΑ στη ΔΕΔΙΣΑ αλλά και η διαφαινόμενη διάθεση του Δήμου να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του Δήμου, τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης. Από την άλλη, υπάρχουν ζητήματα που ο Δήμος πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, που αφορούν τόσο την επένδυση στο Λόφο Καστέλι όσο και τη Θερμική μονάδα ρεύματος στο Πλατάνι.

Σε αυτά και σε άλλα ζητήματα ο Δήμος Χανίων βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και θα πρέπει να επιλέξει με ποιους θα πάει:

«Με τις πολιτικές, τις ιδέες και τα συμφέροντα που παράγουν και συντηρούν το τέλμα ή με την ξεκάθαρη πρόταξη του δημοτικού συμφέροντος;»

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Ο Δήμος Χανίων στο σταυροδρόμι

Η εικόνα, και κυρίως η πραγματική ζωή, της πόλης και των περιαστικών περιοχών της δεν είναι καλή. Προβλήματα που σέρνονται άλυτα ή μισολυμένα επί ολόκληρα χρόνια διαμορφώνουν μια κατάσταση που σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντίστοιχη με τις ανάγκες των δημοτών αλλά ούτε με τις δυνατοτήτες του Δήμου.

Από τα προβλήματα στις υποδομές που αιμορραγούν στην πρώτη κακοκαιρία, το κυκλοφοριακό και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, μέχρι τις διαβρώσεις στην παράκτια ζώνη και τη σχολική στέγη, τα προβλήματα σκιαγραφούν μια πραγματικότητα αδιάπτωτης φθοράς και εγκατάλειψης. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τις πολιτικές υποχρηματοδότησης και την οξύτατη έλλειψη μόνιμου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου η εικόνα γίνεται ζοφερή.

Σε αυτό το φόντο ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή η οποία είναι υποχρεωμένη να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, αν θέλει να σταματήσει ή να αντιστρέψει την πορεία φθοράς. Καλείται να θέσει τις δικές της ιεραρχήσεις και προτεραιότητες να διαλέξει δηλαδή κατεύθυνση στο σταυροδρόμι: Με τις πολιτικές, τις ιδέες και τα συμφέροντα που παράγουν και συντηρούν το τέλμα ή με την ξεκάθαρη πρόταξη του δημοτικού συμφέροντος;

Μπορεί η διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων να απαιτεί σύνθεση των πολυποίκιλων συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο κάτι τέτοιο οφείλει να γίνεται πάντα κάτω από την ομπρέλα του δημόσιου συμφέροντος. Σε αυτό το σημείο ο Δήμος έχει κάκιστη εμπειρία. Πολιτικές που επεδίωξαν να τα έχουν καλά με όλους μέσω επικοινωνιακών τεχνασμάτων ή μέσω του στρογγυλέματος θέσεων και επιλογών ή μέσω της υπόκλισης στη δύναμη μικρών ομάδων με μεγάλα συμφέροντα, πληρώθηκαν ακριβά. Η ένταση πολλών προβλημάτων οφείλεται εν πολλοίς ακριβώς στο ότι οι δημοτικές αρχές έβαζαν στην άκρη το συμφέρον των δημοτών και του Δήμου. Έτσι, πέρα από το τέλμα στις δημοτικές υποθέσεις, ζήσαμε και φαινόμενα παρακμής όπου στο βωμό της προσωπικής καριέρας θυσιάστηκαν στοιχειώδεις δημοκρατικές αξίες, δεσμεύσεις, προγράμματα και φιλότιμο.

Η νέα δημοτική αρχή χρωστάει στην πόλη και στις ίδιες τις δικές της προγραμματικές διακηρύξεις μια ξεκάθαρη απάρνηση των χρεοκοπημένων πολιτικών και των μεθόδων πολιτικού αμοραλισμού.

Τα πρώτα δείγματα γραφής…

Σε μια συνολική θεώρηση των πραγμάτων, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας δημοτικής αρχής τα κρίνουμε ως θετικά. Εννοούμε τις ενέργειες με τις οποίες υπερασπίστηκε τον κοινόχρηστο χώρο στο πρώην οικόπεδο της ΑΒΕΑ, τη στάθμευση των λεωφορείων στο κέντρο της πόλης, τη χρήση του μνημείου του Γυαλί Τζαμί, το πρόβλημα με τον ΦΠΑ στη ΔΕΔΙΣΑ κ.ά. Περισσότερο θετική κρίνουμε τη διαφαινόμενη διάθεση να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του Δήμου, τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης. Αυτές οι επιλογές στηρίχθηκαν χωρίς περιστροφές από την Πρωτοβουλία Πολιτών, καθώς κρίναμε πως είναι προς το συμφέρον του Δήμου μας.

…και τα πρώτα «δύσκολα»…

Σε τούτο το διάστημα υπάρχουν και δύο κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν κατά τη γνώμη μας καθαρή θέση χωρίς υπεκφυγές και «ναι μεν αλλά»… Το πρώτο είναι το μέλλον των κτιρίων του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι και το δεύτερο η αδειοδότηση θερμικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Πλατάνι του κόλπου της Σούδας.

  1. Για το λόφο Καστέλι

Θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένο ο δήμαρχος να μην οχυρωθεί πίσω από τα τετελεσμένα και το «δικαίωμα του αυτοδιοίκητου» του Πολυτεχνείου. Αυτό το βολικό άλλοθι επέλεξε η προηγούμενη δημοτική αρχή μαζί με τις παρατάξεις της τότε μείζονος αντιπολίτευσης, για να αφήσουν ανοιχτό το δρόμο στην ύβρη της εκποίησης ενός πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης. Όμως ο Δήμος Χανίων άλλαξε σελίδα και αναμένουμε να αλλάξει και πολιτική αντιμετώπισης ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Μπορεί να είναι δεδομένη η υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία, αλλά δεν είναι δεδομένη και η ολοκλήρωσή της. Αυτό εξαρτάται και από το κατά πόσο ο Δήμος είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια ενεργειών που έχει και από το αν θα βάλει στην εξίσωση τους δημότες ενημερώνοντας τους για τις συνέπειες μια τέτοιας επιλογής. Πόσοι δημότες ξέρουν ότι τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του λόφου πιστοποιούν ότι ήταν το κέντρο ζωής 5.500 χρόνων; Ότι πρόσφατα χαρακτηρίστηκε μνημείο διότι –όπως ακριβώς αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ– «αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημοσίων Κτηρίων – Διοικητηρίων. Η διατήρηση του συμβάλλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της»;

Δεν μπορούμε να φανταστούμε σε ποια άλλη χώρα ένα τέτοιο μνημείο –ιδιοκτησίας μάλιστα εκπαιδευτικού ιδρύματος που προικίστηκε γενναιόδωρα από την τοπική κοινωνία– θα μετατρεπόταν σε ξενοδοχείο με μια εντελώς αγοραία επιχειρηματολογία.

Όπως η διοίκηση Διγαλάκη θεωρούσε αυτονόητο να αποφασίσει για την περιουσία «του» άλλο τόσο αυτονόητο είναι για τον Δήμο Χανίων να αποφασίσει για την ιστορία του, την εικόνα του και το συμφέρον του Δήμου. Εδώ ακριβώς υπάρχουν θέματα στον Δήμο Χανίων… Οι 7 από τις 8 παρατάξεις δηλώνουν ότι διαφωνούν με την ξενοδοχοποίηση, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν σε ένα κοινό ψήφισμα! Προφάσεις εν αμαρτίες; Απουσία στοιχειώδους αποτελεσματικότητας; Κρυφές ατζέντες και συμφέροντα; Θα δείξει. Σε ό,τι μας αφορά έχουμε καταθέσει ψήφισμα που προβλέπει ρητά τη θέληση του Δήμου να αξιοποιηθούν τα κτίρια για δημόσια χρήση και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία θα κριθεί και η δημόσια δηλωμένη πρόθεση του δημάρχου να διοργανώσει, για αυτό το θέμα, υπό την αιγίδα του Δήμου δημόσια ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης.

  1. Θερμική μονάδα ρεύματος στο Πλατάνι

Το ζήτημα της πρόσφατης αδειοδότησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της ίδρυσης θερμικού εργοστασίου στη θέση Πλατάνι του κόλπου της Σούδας δεν είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Αποτελεί επίσης ένα μείζον πολιτικό ζήτημα δεδομένου ότι επηρεάζει τη ζωή, τη λειτουργία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη του Δήμου. Έτσι, λοιπόν, η αντιμετώπιση του δεν μπορεί να περιορίζεται απλά σε μια ενδικοφανή προσφυγή, όπως αυτή που είχε καταθέσει τον Αύγουστο το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης και που (καλώς…) συνυπέγραψαν πρόσφατα ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Η περιοχή περιέχει κορυφαίους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους (Απτέρα, κάστρα κ.λπ.), οικισμούς και διάσπαρτες κατοικίες. Φιλοξενεί οικονομικές και τουριστικές δραστηριότητες, είναι στο δρόμο των κρουαζιερόπλοιων, ενώ επιπλέον είναι φορτωμένη με άλλες δραστηριότητες όπως ο Ναύσταθμος, η Αμερικάνικη Βάση κ.λπ. Όλα αυτά δεν μπορεί να αγνοούνται από το ισοζύγιο κερδών και ζημιών της δημιουργίας του εργοστασίου και μάλιστα με έωλη ή αυθαίρετη αιτιολόγηση.

Όσον αφορά την ενεργειακή πλευρά του θέματος, η σκοπιμότητα και το όφελος ενός τέτοιου έργου έχει σοβαρότατο και τεκμηριωμένο αντίλογο (καλωδιακή σύνδεση Κρήτης με ηπειρωτική Ελλάδα, ώριμες δυνατότητες χρήσης ανανεώσιμων πηγών). Είναι η κατάλληλη ώρα για τη χάραξη μιας στρατηγικής που θα επενδύσει στην ενεργειακή επάρκεια αλλά και αυτάρκεια του νησιού στην κατεύθυνση εκείνων των μορφών ΑΠΕ που θα σέβονται το περιβάλλον και θα συνοδεύονται με πολύπλευρες πολιτικές εξοικονόμησης και ενεργειακής αποκέντρωσης.

Είναι για μας φανερό πως ο Δήμος Χανίων οφείλει να επεκτείνει τη δράση του πολύ πέρα από τη μια «στεγνή» δικαστική προσφυγή. Όπως ομόφωνα συμφωνήθηκε, οφείλει να ορίσει άμεσα ειδική συνεδρίαση του ΔΣ με μοναδικό θέμα την ίδρυση του εργοστασίου. Η συνεδρίαση να αποτελέσει τη βάση μιας δραστικής πολιτικής παρέμβασης με ενημέρωση – κινητοποίηση των δημοτών και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων. Οι προσφυγές είναι χρήσιμες ως υποστηρικτικά μέσα της πολιτικής διεκδίκησης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...