18.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

Πρωτοβουλία Τσίπρα για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ»

Ημερομηνία:

«Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, που από το Αμυνταίο κάλεσε σε παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για να ανατραπεί το «ξεπούλημα».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αναλάβει την πρωτοβουλία για την συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών που θα αιτούνται την διενέργεια δημοψηφίσματος για την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση καθώς «μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση».
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να ικανοποιούνται οι παραπάνω όροι – όπως άλλωστε ορίζει και το άρθρο 44 του Συντάγματος.
Την ίδια στιγμή, το μέτωπο που έχει ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για την «μικρή ΔΕΗ» διευρύνουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας ηλεκτρισμού που απειλούν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα τα μεσάνυχτα. Η κυβέρνηση έχει απειλήσει με επιστράτευση – μια άποψη που φαίνεται ότι από το πρωί της Τετάρτης κερδίζει έδαφος στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Νωρίτερα μιλώντας με εργαζομένους στο Ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και και με επιλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι στα θερινά τμήματα υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών.
«Συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους», συνέχισε απαντώντας στο σχετικό κατηγορητήριο και κλιμακώνοντας παράλληλα την επίθεση προς την κυβέρνηση.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το μέγαρο Μαξίμου» και είπε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη “μικρή ΔΕΗ” είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει». «Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στην ερώτηση πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυρίαρχος είναι ο λαός και ο λαός αποφάνθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «λαϊκή μειοψηφία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, που επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και απειλές για τον κίνδυνο «αποκλεισμού» της χώρας και σχολίασε: «Μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι». Τόνισε, όμως, ότι αν και οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αντικατασταθούν ο δημόσιος πλούτος για να ανακτηθεί θα χρειαστούν δεκαετίες.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του από το Στρασβούργο όπου βρέθηκε σήμερα για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, είπε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω σε φανατικούς, λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρεσουν το δικαιώμα για πρόοδο, δικαίωμα που περνά και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις». Πρόσθεσε ότι το σχόλιο πως η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα είναι «κακόγουστο αστείο».
Απαντώντας δεικτικά στις δηλώσεις Τσίπρα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, είπε ότι «Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας αλλά του βρήκε σε… Φωτόπουλο!». «Kάποια στιγμή η κ. Βούλτεψη πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι διαφορετικός ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου από αυτόν του χρονογράφου σε εφημερίδα  μειωμένης εγκυρότητας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, δημοψήφισμα για την ΔΕΗ αλλά και πριν την όποια αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου ζητεί και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης καθώς πρόκειται «για την περιουσία που ανήκει στον ελληνικό λαό».
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σχολίασε ότι «οι κυβερνώντες έχοντας αποτύχει στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, μέσα στον πολιτικό πανικό τους, δωρίζουν δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους. Η αξία μιας μόνο μονάδας της ΔΕΗ που χαρίζεται, είναι πολλαπλάσια της σημερινής μετοχικής αξίας του συνόλου της εταιρείας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα δώρα, θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

47 μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου – Φιλοξενούνται προσωρινά στα Χανιά

Συνολικά 47 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε σκάφος στη...

Τον καταπλάκωσε το τρακτέρ που οδηγούσε

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ένας 60χρονος στον Μυλοπόταμο. Πρόκειται σύμφωνα με το goodnet.gr, για...