26.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Πρωτοπορεί ο Δήμος Ρεθύμνου: Τράπεζα χρόνου για ανταλλαγή υπηρεσιών και ενίσχυση της αλληλεγγύης

Ημερομηνία:

Ένα πλέγμα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα από το δήμο Ρεθύμνου, προκειμένου να υποστηριχθούν άτομα που πλήττονται από την κρίση και απειλούνται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και να ενισχυθούν οι δεσμοί αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, της πράξης «κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας» στο πλαίσιο του Ε.Π «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» ΕΣΠΑ 2007-2013, η «Ξένιος Ζεύς» ΑμΚΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία των παρακάτω κοινωνικών δομών: Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Κοινωνικό Συσσίτιο.

Για τις δομές έχουν προσληφθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο άτομα διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων άλλοι λειτουργούν τις τρεις δομές του Γραφείου Διαμεσολάβησης, της Τράπεζας Χρόνου και του Δημοτικού Λαχανόκηπου και άλλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ήδη υπάρχουσες δομές του κοινωνικού Παντοπωλείου της αντιπεριφέρειας και του συσσιτίου που οργανώνει η εκκλησία.

Ήδη, 120 συμμετοχές στην Τράπεζα Χρόνου

Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής με βάση το χρόνο και όχι το χρήμα. Η δραματική μείωση της αγοραστικής μας δύναμης λόγω της μείωσης των μισθών αλλά και του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Στόχος της αχρήματης συναλλαγής είναι να πάψουμε να είμαστε δέσμιοι του χρήματος για να ικανοποιούμε βασικές ανάγκες για την επιβίωσή μας.

Επιπλέον, ένα δεύτερο προτέρημα αυτού του εναλλακτικού οικονομικού μοντέλου είναι ότι φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους, δημιουργεί δεσμούς, καλλιεργεί τη συνεργασία, την αλληλοϋποστήριξη, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν σε τέτοια εναλλακτικά σχήματα, χτίζοντας κοινότητες ανθρώπων βασισμένες σε υψηλές αξίες και ιδανικά που στόχο έχουν την αρμονική συμβίωση κι όχι τον ακραίο ανταγωνισμό.

Αποτελεί ένα δίκτυο πολιτών μέσω του οποίου υπάρχει η δυνατότητα να ανταλλάσσονται υπηρεσίες και προϊόντα χρησιμοποιώντας ως μονάδα ανταλλαγής όχι το χρήμα αλλά το άυλο «νόμισμα» το ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Για παράδειγμα, ένας ηλεκτρολόγος προσφέρει 1 ώρα ηλεκτρολογικές υπηρεσίες σε κάποιο μέλος και με αυτό τον τρόπο κερδίζει 1 ΤΕΜ το οποίο στη συνέχεια το ξοδεύει λαμβάνοντας 1 ώρα μάθημα αγγλικών.

Η Τράπεζα Χρόνου απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ – εθελοντές, εργαζόμενους, ανέργους, φοιτητές, συνταξιούχους, άπορους. Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από τον κοινωνικό λειτουργό της Τράπεζας Χρόνου.

Ήδη στην Τράπεζα Χρόνου είναι εγγεγραμμένα 120 άτομα που ανταλλάσσουν υπηρεσίες και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί για να μπορούν να εξυπηρετούνται να αλληλοϋποστηρίζονται περισσότεροι πολίτες.

Επισημαίνεται στο κάλεσμα της δομής: «Είναι σίγουρο πως όλοι έχουμε κάτι να προσφέρουμε το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το αντικείμενο της εργασίας μας π.χ να μεταφέρεις κάποιον σε μια διαδρομή που κάνεις, να προσφέρεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι ή που φτιάχνεις, να βοηθήσεις κάποιον να μάθει χρησιμοποιώντας τα χόμπι και τα ταλέντα σου, Άρα: Μη χάνεις το χρόνο σου….χρησιμοποίησέ τον!».

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να μετέχουν σε αυτήν την καινοτόμα κοινωνική δράση μπορούν να επισκεφτούν τα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου στη διεύθυνση Γερακάρη 63 (όπισθεν Δημαρχείου, πρώην γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας,) είτε να ενημερωθούν τηλεφωνικώς στο 28313-41256 και μέσω e-mail στο txronou.reth@rethymno.gr.

Δημοτικός Λαχανόκηπος

Έληξε χθες η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για τη λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου στο δήμο Ρεθύμνου, χωρίς όμως τελικά να εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους δημότες, καθώς οι αιτήσεις είναι λιγότερες από είκοσι και τα 5 στρέμματα της έκτασης του δήμου στο Άδελε έχουν χωριστεί σε 100 μικρά αγροτεμάχια.

Ωστόσο η δομή θα ξεκινήσει με τους ενδιαφερόμενους που έχουν καταθέσει αιτήσεις οι οποίοι θα λάβουν την έκταση που τους αναλογεί και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, με το ξεκίνημα του λαχανόκηπου θα ενδιαφερθούν και άλλοι.

Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο να υποστηρίξει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, επιδιώκοντας την κάλυψη μέρους των διατροφικών τους αναγκών, ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων με εκπαίδευση και πρακτική άσκηση, περιβαλλοντική αναβάθμιση δημοτικών εκτάσεων κ.ά.

http://goodnet.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρθρο Β. Κοντεζάκη: Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό...

Εκλέχθηκαν οι αντιπρόσωποι της ΕΛΜΕ Χανίων για το 21ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας για την...

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς στα Χανιά

O υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Νίκος Παππάς (πρώην διεθνής...

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...