21.8 C
Chania
Thursday, September 19, 2024

Πρωτοπορεί το ΕΚΑΒ στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών

Ημερομηνία:

Εξαιρετικά αποτελεσματικό αποδεικνύεται το σύστημα ηλεκτρονικής διαλογής – eTriage το οποίο εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το ΙΤΕ.
Χάρη στο πρόγραμμα αυτό και στη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης των περιστατικών, που παρέχει, γίνεται άμεσα διαλογή, δηλαδή αξιολόγηση και εκτίμηση της κατάσταση των θυμάται, σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος αποδείχθηκε στην πρόσφατη άσκηση POSEIDON 2011, κατά την οποία το ΕΚΑΒ κλήθηκε να διαχειριστεί θύματα από σεισμό και τσουνάμι.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πρόγραμμα, τα θύματα λαμβάνουν από την ομάδα διαλογής του ΕΚΑΒ, χρωματιστές κάρτες με μοναδικό κωδικό που μπορεί να “διαβάσει” ένα smartphone ή iPad. Η κάρτα συμπληρώνεται, σε δεύτερο χρόνο, όταν ο ασθενής μεταφερθεί στο χώρο περίθαλψης, όπου του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες. Τέλος η κάρτα συμπληρώνεται από το προσωπικό του τμήματος επειγόντων.

Παράλληλα υπάρχει άμεση μεταφορά της πληροφορίας για τον αριθμό, τον τύπο και τη σοβαρότητα της κατάστασης του θύματος στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο αλλά και στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Πολιτικής Προστασίας. Έτσι το ΕΚΑΒ συνεργάζεται αρμονικά και αποτελεσματικά με τα νοσοκομεία προς όφελος των πολιτών.

Η ηλεκτρονική διαλογή βασίζεται στο διεθνές πρωτόκολλο START για ενήλικες και JumpStart για παιδιά. Στη μέθοδο αυτή εκπαιδεύτηκαν 40 και πλέον διασώστες του ΕΚΑΒ από όλη την Κρήτη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ