13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πρωτοποριακό Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα: Συλλέγοντας συναισθήματα και εμπειρίες από την Ασκητική του Καζαντζάκη

Ημερομηνία:

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΣ” που παρουσιάζει ο ΝΕΟΝ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης πραγματοποιούνται:

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για παιδιά Δημοτικού & Γυμνασίου με τίτλο:

“Συλλέγοντας συναισθήματα και εμπειρίες από την Ασκητική του Καζαντζάκη”

Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή μετά από συνεννόηση

Σοφία Τρούλη – Μουσειοπαιδαγωγός

Οργανωμένες ξεναγήσεις στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης σε ομάδες παιδιών και ενηλίκων, μετά από συνεννόηση.

Στειακάκης Χρυσοβαλάντης – Ιστορικός Τέχνης

Ένα δίωρο καλοκαιρινό ταξίδι για παιδιά Δημοτικού & Γυμνασίου, με συνοδηγό τη σύγχρονη τέχνη και τον Νίκο Καζαντζάκη, στον κόσμο των αισθήσεων, των συναισθημάτων και των ιδεών!

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, φιλοξενεί, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, έργα από τη διεθνούς φήμης Συλλογή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ παρουσιάζει στην Κρήτη καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΝΕΟΝ να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη σε όλη την Ελλάδα.

Η έκθεση του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, αξιοποιεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού, το στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας το έργο του Ασκητική σε διάλογο με δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Τα έργα συνδιαλέγονται με το χειρόγραφο της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη που παραχωρήθηκε από το Μουσείο «Καζαντζάκη».

Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει: Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Μα κι ευθύς ως γεννηθούμε, αρχίζει η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάνουμε την ύλη ζωή. Αυτό προσπαθούν να κάνουν μέσα από το δημιουργικό έργο τους οι καλλιτέχνες. Επιπλέον οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη σύγχρονη τέχνη μας προκαλούν να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε για θέματα που μας απασχολούν καθημερινά και να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπους δημιουργικούς.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος συμπληρώνει: Θα υπερβούμε την άβυσσο (ή το τέλμα…) που μας απειλεί, μόνο πολεμώντας, αγωνιώντας να δημιουργήσουμε, να μετουσιώσουμε σύγχρονες ιδέες σε καινοτόμες πράξεις και πολιτικές. Να διαμορφώσουμε ένα πρότυπο συλλογικής επιβίωσης που να μας καταξιώνει σαν λαό στον σύγχρονο κόσμο. Να αναζητήσουμε μια σύγχρονη αφήγηση για τον νεοελληνισμό, ικανή να εξασφαλίσει την παραγωγικότερη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Μόνο έτσι θα βγούμε, συλλογικά, πιο πλούσιοι από την κρίση αυτή που τόσο μας έχει φτωχύνει!».

"google ad"

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

unnamed (1)

Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού: «Συλλέγοντας συναισθήματα και εμπειρίες από την Ασκητική του Καζαντζάκη», στοχεύει αφενός σε μία διαλογική συνάντηση με έργα της σύγχρονης τέχνης και με κείμενα του Καζαντζάκη και αφετέρου σε μία επανένωση του σκέφτομαι και του αισθάνομαι.

Τα παιδιά, μέσα από επιλεγμένα, για την ηλικία τους, αποσπάσματα του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα της Ασκητικής, προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο τις κεντρικές έννοιες της έκθεσης “Η Υπέρβαση της Άβυσσος”, όπως είναι η γέννηση, η δημιουργία και η υπέρβαση, το ανθρώπινο σώμα, το τραύμα, οι αισθήσεις και η απώλεια. Μέσα από το παιχνίδι, τον έντεχνο συλλογισμό, τεχνικές της δραματικής και εικαστικής τέχνης ο στόχος είναι να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα οι αισθήσεις, η καρδιά και νους των παιδιών και να εκφραστούν δημιουργικά.

Το πρόγραμμα είναι δίωρης διάρκειας και πραγματοποιείται στον χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32) από την Μουσειοπαιδαγωγό Σοφία Τρούλη.

Η συμμετοχή για κάθε παιδί είναι 3 ευρώ.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ:

unnamed

Ενταγμένες στον Εκπαιδευτικό Τομέα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, διενεργούνται ξεναγήσεις κατά θεματικές ενότητες ανάλογα με τις περιοδικές ή μόνιμες εκθέσεις τις οποίες οργανώνει το Μουσείο.

Στο πλαίσιο των ξεναγήσεων, γίνεται μια προσπάθεια επικοινωνίας έργου και θεατή, προκειμένου να αναγνωριστούν τα σημεία εκείνα με τα οποία μια σύγχρονη δημιουργία έρχεται σε επαφή με το κοινό και να γίνει αντιληπτή η κοινωνικό-ιστορική και αισθητική σημασία αυτών των σημείων και μερών, η οποία διαφέρει από εποχή σε εποχή, από τόπο σε τόπο, από κοινωνία σε κοινωνία, από κοινωνική τάξη σε κοινωνική τάξη. Μέσα από τις ξεναγήσεις, επιτρέπεται στον θεατή να διαμορφώσει μια ουσιαστική, εσωτερική σχέση με το έργο τέχνης σύμφωνα με τα διδάγματα των εκφραστών του μοντερνισμού.

Εντωμεταξύ συνεχίζονται κανονικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής και ελεύθερου σχεδίου για τους μικρούς και μεγάλους φίλους, στους χώρους των Εικαστικών Εργαστηρίων.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:

Εκπαιδευτικός Τομέας – Εικαστικά Εργαστήρια

Χειμάρας 8, τηλέφωνο: 2831057353

unnamejd

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...