Επιστημονικό προσωπικό του Tμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης ανέλαβε στα πλαίσια γενικότερης συνεργασίας και έπειτα από υπογραφή σχετικής σύμβασης μεταξύ ΤΕΙ Κρήτης και ΔΥΠΕ Κρήτης την υλοποίηση έρευνας για την αποτίμηση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και την ικανοποίηση ασθενών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης.
Η έρευνα είναι συγχρονικού τύπου, απευθύνεται σε νοσηλευθέντες ασθενείς, ξεκίνησε στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2016, θα διαρκέσει 3 χρόνια και υλοποιείται τηλεφωνικά στις εγκαταστάσεις της ΔΥΠΕ από ειδική ομάδα φοιτητών του τμήματος Νοσηλευτικής οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν επί δίμηνο για τον σκοπό αυτό. Επιστημονικός Υπεύθυνος της μελέτης είναι ο κύριος Χρήστος Μελάς, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης.
Για την ανώνυμη καταγραφή των στοιχείων χρησιμοποιείται λογισμικό που αναπτύχθηκε από την ΔΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ, μέσω του οποίου άλλωστε εντοπίζονται οι ασθενείς την Τρίτη ημέρα μετά το εξιτήριο από το νοσηλευτικό Ίδρυμα. Η έρευνα αποσκοπεί να διερευνήσει στοιχεία στάσης και συμπεριφοράς του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε όλο το εύρος της αλληλεπίδρασης με τους ασθενείς, χαρακτηριστικά των υποδομών (επάρκεια, καταλληλότητα κλπ) και των διαδικασιών (καθυστερήσεις, αναμονές κλπ), και να εξετάσει τις πιθανές διαφοροποιήσεις μεταξύ φύλλου, ηλικιακής ομάδας, εντοπιότητας, αγροτικών ή μη περιοχών κλπ. κατά κλινική, νοσηλευτικό ίδρυμα κλπ. ενώ περιλαμβάνει και ερωτήσεις ανοικτού τύπου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της μελέτης εμφανίζεται μεγάλος βαθμός ικανοποίησης των ασθενών, κυρίως μεγάλης ηλικίας, από την συμπεριφορά του προσωπικού. Οι ασθενείς μικρότερων ηλικιών ήταν περισσότερο απαιτητικοί από την νοσηλεία τους, ενώ περισσότερο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι άνδρες και λιγότερο οι γυναίκες ασθενείς. Τα περισσότερα παράπονα εστιάζονται στην ξενοδοχειακή υποδομή των νοσοκομείων. Σε γενικές γραμμές καλό βαθμό παίρνουν το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, κυρίως λόγω των γιατρών και των εργαζομένων τους.