23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H5 σε άνθρωπο

Ημερομηνία:

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι ένα άτομο στο Κολοράντο βρέθηκε θετικό στον ιό H5 της γρίπης των πτηνών – την πρώτη τέτοια καταγεγραμμένη μόλυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το CDC δεν αποκάλυψε τον υποτύπο νευραμινιδάσης του ιού: το Ν τμήμα του ονόματος ενός ιού της γρίπης Α. Η χώρα βιώνει επί του παρόντος ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H5N1 τόσο σε άγρια ​​πτηνά όσο και σε κοπάδια πουλερικών του εμπορίου.

Ο άνδρας, που περιγράφεται από τους υγειονομικούς υπαλλήλους του Κολοράντο ως νεότερος των 40 ετών, ένιωσε μόνο κόπωση. Τώρα βρίσκεται σε απομόνωση και λαμβάνει θεραπεία με το αντιγριπικό oseltamivir. Σε μια δήλωση από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κολοράντο αναφέρεται ότι είναι έγκλειστος σε κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα και θανάτωνε πουλερικά στο πλαίσιο ενός προγράμματος απασχόλησης πριν από την αποφυλάκιση. Κατά το CDC, το γεγονός ενδέχεται να προκλήθηκε από τον H5N1.

«Θέλουμε να καθησυχάσουμε τους κατοίκους του Κολοράντο ότι ο κίνδυνος για αυτούς είναι χαμηλός», είπε η πολιτειακή επιδημιολόγος Ρέιτσελ Χέρλιχι σε δήλωσή της.

Ο Μίχαελ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος, λέγοντας ότι ενώ η προηγούμενη εμπειρία με τους ιούς H5N1 δείχνει ότι οι ανθρώπινες λοιμώξεις δεν οδήγησαν σε διαρκή εξάπλωση από άτομο σε άτομο, η αυξημένη επιτήρηση είναι σημαντική.

«Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε τον H5N1, κοιμάστε με το ένα μάτι ανοιχτό», δήλωσε στο STAT, έναν αμερικανικό ιστότοπο ειδήσεων για την υγεία.

Οι ιοί H5 προκαλούν από καιρό φόβο στους επιστήμονες που μελετούν τη γρίπη των πτηνών λόγω της οικονομικής ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν και της τάσης τους να μολύνουν περιστασιακά ανθρώπους. Είναι ένας από τους δύο υποτύπους -οι ιοί H7 είναι ο έτερος- που μπορεί να γίνουν εξαιρετικά παθογόνοι. Αυτός ο όρος αναφέρεται στη λήξη τους όταν μολύνουν πτηνά. Στα μέσα της δεκαετίας, ο ιός H5N1 αποδεκάτισε τα κοπάδια πουλερικών πρώτα στη Νοτιοανατολική Ασία και αργότερα στη Νότια Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Οι ιοί H5 έχουν επίσης παρατηρηθεί ότι μολύνουν ανθρώπους κατά καιρούς, συχνά με καταστροφικές συνέπειες. Από μόλις 860 προηγουμένως καταγεγραμμένα κρούσματα μόλυνσης από τον H5N1 στον άνθρωπο -από 19 χώρες- έχουν πεθάνει λίγο πάνω από τα μισά. Επί σειρά ετών, υπήρχε φόβος ότι ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει μια δυνητικά καταστροφική πανδημία. Αλλά όταν τελικά εμφανίστηκε η πρώτη πανδημία εδώ και δεκαετίες το 2009, προκλήθηκε από έναν ήπιο ιό της γρίπης των χοίρων, τον H1N1.

Στη δήλωση του CDC υποδηλώνεται ότι δεν είναι απολύτως σαφές ότι ο άνδρας του Κολοράντο είχε όντως μολυνθεί. Το τεστ μπορεί να εντόπισε ιό που ήταν «επιφανειακός μολυσματικός» – πιθανώς ο ιός που συλλέχθηκε από μπατονέτα μύτης – που υπήρχε λόγω της συμμετοχής του άνδρα στη θανάτωση μολυσμένων πουλερικών. Αλλά το CDC είπε ότι το άτομο πληροί τα κριτήρια ως θετική περίπτωση και έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

«Η κατάλληλη απάντηση για τη δημόσια υγεία αυτή τη στιγμή είναι να υποθέσουμε ότι πρόκειται για λοίμωξη και να λάβουμε μέτρα για περιορισμό και θεραπεία», αναφέρεται στη δήλωση.

Στη δήλωση του CDC επισημαίνεται επίσης ότι η ομάδα των ιών H5N1 που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή σε όλες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι διαφορετική από τους ιούς H5N1 που προκάλεσαν τα προηγούμενα κρούσματα στην Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Αυτή είναι μόνο η δεύτερη ανθρώπινη μόλυνση που προκαλείται από αυτή τη σειρά ιών H5N1. Ο πρώτος ήταν ένας άνδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο που μολύνθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Το κοπάδι των πουλερικών προσβλήθηκε από τον ιό και κατόπιν ο άνδρας βρέθηκε θετικός στον ιό, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρουσίασε συμπτώματα ασθένειας.

Φωτό: depositphotos.com

ieidiseis.gr

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...