19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Πτώση των βάσεων σε εννέα από τις δεκαεπτά σχολές του πανεπιστημίου Κρήτης

Ημερομηνία:

Μικρές αυξομειώσεις κατέγραψαν οι βάσεις στις σχολές του πανεπιστημίου Κρήτης, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των πανελλαδικών εξετάσεων. Ειδικότερα οι εννέα από τις 17 σχολές του ΑΕΙ του νησιού κατέγραψαν πτώση και οι 11 άνοδο.

Ωστόσο πέντε σχολές του ΑΕΙ του νησιού είναι κάτω των 10.000 μορίων εκ των οποίων οι τέσσερις στο Ρέθυμνο και μία στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις σχολές του Ρεθύμνου: Ιστορίας και Αρχαιολογίας (9.125), Πολιτικής Επιστήμης (9.075), Φιλολογίας (9.118), Φιλοσοφικών-Κοινωνικών Σπουδών (9.135) και του Ηρακλείου: Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (9.645).

Η Ιατρική σχολή Ηρακλείου που φέτος κατέγραψε μικρή μείωση στη (μόλις 81 λιγότερα σε σχέση με πέρυσι) διατηρεί την υψηλότερη βάση με 18.150 μόρια και βρίσκεται μεταξύ των 20 σχολών με την υψηλότερη βάση. Σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο τμήμα Φυσικής, όπου φέτος η βάση είναι 12.160 μόρια ενώ πέρσι ήταν 14.397 μόρια (-2.237 μόρια) αποτελώντας και σε πανελλαδικό επίπεδο μια από τις σχολές όπου η βάση κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση.

Οι χαμηλές βάσεις που καταγράφονται σε αρκετά τμήματα του πανεπιστημίου Κρήτης τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο οφείλονται στη γεωγραφία του ΑΕΙ και στις οικονομικές συνθήκες, τονίζουν οι αντιπρυτάνεις επισημαίνοντας πως σε καμιά περίπτωση αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του ΑΕΙ και με τις υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή δραστηριότητά του, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται από τη διεθνή αναγνώρισή του, αλλά και την υψηλή θέση που κατέχει στις κατατάξεις συγκριτικά με αλλά ΑΕΙ τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν η δύσκολη οικονομική συγκυρία αναγκάζει αρκετούς υποψηφίους να μην δηλώνουν σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, πόσο μάλλον στην Κρήτη όπου η απόσταση είναι μεγαλύτερη, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα αυξημένα κόστη. Καθοριστικός παράγοντας είναι και τα υψηλά ενοίκια, αλλά και η απουσία διαθέσιμων σπιτιών προς ενοικίαση ως φοιτητική στέγη. Η τακτική που ακολουθείται από πολλούς ιδιοκτήτες ακίνητων τα τελευταία χρόνια να διαθέτουν τα σπίτια τους προς αξιοποίηση σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουριστικούς σκοπούς, έχει συρρικνώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαθεσιμότητα με αποτέλεσμα ότι σπίτια υπάρχουν να μισθώνονται σε τιμές απλησίαστες, χωρίς φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις να ανταποκρίνεται η τιμή με την ποιότητα.

Τα δεδομένα αυτά είναι παράγοντες που επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία των βάσεων του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ζωτική η σημασία της υλοποίησης του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ των φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς αναμένεται να συμβάλλει στην κάλυψη ουσιαστικών αναγκών της φοιτητικής κοινότητας, αλλά και προσέλκυσης νέων σπουδαστών.

Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοσιώρης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε γενικές γραμμές οι βάσεις διατηρούνται και νομίζω είμαστε καλά. Υπάρχει μια πτώση στις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών και φέτος ήταν και λιγότεροι υποψήφιοι. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες σχόλες του Ρεθύμνου υπάρχει κάποια πτώση αξιοσημείωτη. Για παράδειγμα στη σχολή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Ρεθύμνου το ένα τρίτο των θέσεων έμεινε κενό. Στο τμήμα Φιλολογίας δεν έχουμε μεγάλη πτώση. Στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας που υπήρξε πτώση της βάσης, νομίζω ότι αναδεικνύοντας τα προτερήματα του τμήματος, που είναι ο δικός του ανασκαφικός χώρος και η σύνδεσή του με την ψηφιακή κληρονομιά θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό εκτιμώ ότι η έμφαση που πρέπει να δείξουμε είναι ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές αφορούν και στις ψηφιακές τεχνολογίες. Νομίζω σιγά-σιγά θα δείξουμε μια ειδοποιό διαφορά. Πιστεύω ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης θα αρχίσει σταδιακά να διαφοροποιείται από τα άλλα περιφερειακά. Νομίζω ότι χρόνο με τον χρόνο θα καλύψουμε το έδαφος που χρειάζεται. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι βάσεις είναι ένας παράγοντας που σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση, από τα υψηλά ενοίκια που είναι μεγάλο πρόβλημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατασκευή των νέων φοιτητικών εστιών θα βοηθήσει πολύ».

Όπως υποστήριξε ο κ. Κοσιώρης το ακαδημαϊκό ίδρυμα του νησιού έχει υιοθετήσει ως κύριο στρατηγικό του στόχο την ανάδειξη των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών που καλλιεργούνται στις ακαδημαϊκές μονάδες της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου σε πόλο αριστείας και ψηφιακής καινοτομίας, μέσω πρωτοβουλιών που ανέλαβαν ο ειδικός με τον αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Παυλίδης.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα TALOS-Artificial Intelligence for Humanities and Social Sciences (TALOS-AI4SS) έλαβε χρηματοδότηση 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στο πανεπιστήμιο Κρήτης στον τομέα αιχμής των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

«Εμείς στο πανεπιστήμιο Κρήτης κάνουμε τα πάντα για να αναδείξουμε το ΑΕΙ του νησιού μας. Το πιο πρόσφατο είναι το Κέντρο Αριστείας για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Όλα αυτά όμως θέλουν τον χρόνο τους. Το πανεπιστήμιο Κρήτης πρέπει σιγά-σιγά να δείξει ότι παρέχει ένα διακριτό προϊόν αν και η αριστεία του νομίζω φαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις και στην εκπαίδευση και στην έρευνα» κατέληξε.

Ζωτικής σημασίας για την άνοδο των βάσεων των σχολών του πανεπιστημίου Κρήτης και ιδιαίτερα του Ρεθύμνου είναι σύμφωνα με τον αντιπρύτανη οικονομικών και Υποδομών Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, η ανέγερση των νέων φοιτητικών κατοικιών. Ο κ Σπανουδάκης, ανέφερε ότι τα κριτήρια για την πορεία των βάσεων δεν είναι αξιολογικά, αλλά γεωγραφικά και οικονομικά, καθώς λόγω της κρίσης και του αυξημένου κόστους διαβίωσης οι υποψήφιοι δηλώνουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικία τους: «Πιστεύω επίσης ότι η ανάγκη του πανεπιστημίου Κρήτης για την κατασκευή των νέων φοιτητικών κατοικιών γίνεται ολοένα και πιο ζωτική» κατέληξε.

Αντίστοιχη είναι και η άποψη του πρόεδρου της Ένωσης Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιώργου Χαμαράκη, ο οποίος είπε «Οι βάσεις καθορίζονται από τη ζήτηση. Επηρεάζει πολύ η οικονομική κρίση και το γεγονός ότι μαθητές ανά την Ελλάδα επιλέγουν σχολές κοντά στο σπίτι τους. Αποφεύγουν να περάσουν τη θάλασσα και να ‘ρθουν στο Ρέθυμνο. Δε έχει να κάνει η τιμή της βάσης με την ποιότητα της σχολής. Είναι θέμα ζήτησης περισσότερο. Τα πανεπιστήμια της Κρήτης έχουν πολύ υψηλές βαθμολογίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη οπότε δεν δικαιολογείται το επίπεδο των μορίων παρά μόνο εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης».

"google ad"

Οι σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης που κατέγραψαν πτώση

– Βιολογίας (Ηράκλειο): 16.768 (-356 μόρια)

– Ιατρικής (Ηράκλειο): 18.150 (-81 μόρια)

– Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο) 9.125 -1403 μόρια

 Κοινωνιολογίας (Ρέθυμνο): 10.110 (-983 μόρια)

– Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο):12.675 (-727 μόρια)

– Πολιτικής Επιστήμης (Ρέθυμνο): 9.075 (-471 μόρια)

 Φυσικής (Ηράκλειο): 12.160 (-2237 μόρια)

– Χημείας (Ηράκλειο): 15.874 ( -232 μόρια)

– Ψυχολογίας (Ρέθυμνο) :15.905 ( -1230 μόρια)

Οι σχολές του πανεπιστημίου Κρήτης που κατέγραψαν άνοδο

– Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) :9.645 ( +254 μόρια)

– Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο): 15.617 (+14 μόρια)

– Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Ηράκλειο) – Εφαρμοσμένων Μαθηματικών: 10.580 (+478 μόρια)

– Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Ηράκλειο) – Μαθηματικών: 10.860 (+31 μόρια)

– Οικονομικών Επιστημών (Ρέθυμνο): 11.040 (+656 μόρια)

– Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο): 11.360 (+2431 μόρια)

– Φιλολογίας (Ρέθυμνο) : 9.118 (+422 μόρια)

– Φιλοσοφικών-Κοινωνικών Σπουδών (Ρέθυμνο): 9.135 (+967 μόρια)

Καλωσόρισμα πρωτοετών φοιτητών από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης

Φέτος το πανεπιστήμιο Κρήτης θα υποδεχτεί 2.607 νεοεισακτέους. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης καλωσορίζει τους πρωτοετείς και σε μήνυμα του αναφέρει:

«Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σε ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα διακεκριμένο στον ελληνικό αλλά και στο διεθνή χώρο, με ιστορία 45 χρόνων. Είναι ένα πανεπιστήμιο που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και διακρίνεται διεθνώς.

Στόχος μας παραμένει η πολύπλευρη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, που θα εξασφαλίσει όχι μόνο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά θα σας βοηθήσει να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Αποστολή μας είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων νέων επιστημόνων με συναίσθηση ευθύνης, με ευρύτητα νου, ακαδημαϊκές αρχές, αλλά και κοινωνικές ευαισθησίες.

Η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου δυναμικού κύκλου στη ζωή σας, με νέες προκλήσεις, καινούργιες εμπειρίες, δοκιμασίες αλλά και επιβραβεύσεις. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι ιδιαίτερες καταστάσεις της πανδημίας δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στους υψηλούς εκπαιδευτικούς μας στόχους καθώς το πανεπιστήμιό μας αναδιοργάνωσε τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, εκσυγχρονίστηκε ακόμη περισσότερο και προσάρμοσε τα προγράμματα σπουδών στις καινούργιες συνθήκες, ενώ παράλληλα ανέπτυξε και τρόπους υποστήριξης των φοιτητών μέσα από ειδικά προγράμματα.

Σας εύχομαι εκ μέρους της Ακαδημαϊκής κοινότητας καλή σταδιοδρομία στις σπουδές σας με ασφάλεια και υγεία και ευελπιστώ ότι η νέα σας πορεία στα μονοπάτια της γνώσης στο πανεπιστήμιό μας θα αποτελέσει ορόσημο στον επιστημονικό προσανατολισμό σας.

Άνοδο κατέγραψαν εννέα από τις 11 σχολές του ΕΛΜΕΠΑ

Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο καταγράφηκε άνοδος σε εννέα από τις 11 σχολές του, με το μεγαλύτερο ποσοστό στη σχολή Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Ρεθύμνου (11,7%).

Αντίθετα, σημαντική μείωση κατέγραψε το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο Ηράκλειο (-11,6%), το οποίο είχε παρ’ όλα αυτά την υψηλότερη βάση εισαγωγής (12.900) από τις άλλες σχολές του ιδρύματος. Την χαμηλότερη βάση (8.150 μόρια) είχε η Λογιστική Ηρακλείου. Η Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά ανέβηκε κατά 422 μόρια συγκριτικά με πέρυσι, με βάση εισαγωγής τα 9.172.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...