17.8 C
Chania
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου, 2026

Πυρηνικά: Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν για μία «πολύ κακή μέρα» αν δεν συμφωνήσει – Αυξάνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, στη Σούδα το USS Gerald R. Ford

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε -μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social- ότι, εάν το Ιράν δεν καταλήξει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα πρόκειται για μια «πολύ κακή μέρα για τη χώρα και τον λαό του».

Ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε επίσης αναφορές που υποστήριζαν ότι ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Νταν Κέιν, είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να νικήσουν την Τεχεράνη «εύκολα» σε περίπτωση οποιασδήποτε αντιπαράθεσης.

«Πολλές ιστορίες από τα Fake News Media κυκλοφορούν, οι οποίες αναφέρουν ότι ο στρατηγός Ντάνιελ Κέιν, που μερικές φορές αποκαλείται Razin, είναι αντίθετος στο να πάμε σε πόλεμο με το Ιράν», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social. «Η ιστορία είναι 100% λανθασμένη».

Εν τω μεταξύ, ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Γενεύη. Ο γύρος αυτός έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο επικίνδυνος μέχρι στιγμής, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν εργάζεται για την παρουσίαση νέας πρότασης που θα υποβληθεί στον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ αλ-Μπουσαΐντι. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν αμφιβολίες, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom, ότι η ιρανική πρόταση θα περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με προηγούμενες προτάσεις, αποκλείοντας οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο στον επερχόμενο γύρο.

Ραγδαία αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων

Παράλληλα, δορυφορικές εικόνες δείχνουν ραγδαία αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών σε βάσεις σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν, ανέφερε η Washington Post.

Επικαλούμενη δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων και δορυφορικές εικόνες, η εφημερίδα ανέφερε ότι «ο αμερικανικός στρατός έχει αυξήσει ραγδαία την παρουσία του κοντά στο Ιράν, μεταφέροντας περισσότερα από 150 αεροσκάφη σε βάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή από τότε που ο δεύτερος γύρος πυρηνικών συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν ολοκληρώθηκε χωρίς πρόοδο στις 17 Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τρέχουσα παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή «είναι από τις μεγαλύτερες» από την περίοδο πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η ανάπτυξη δυνάμεων αυτή τη φορά ξεπερνά τη στρατιωτική συγκέντρωση που είχε σημειωθεί πριν από το αμερικανικό πλήγμα κατά του Ιράν τον Ιούνιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με ειδικούς που εξέτασαν τα στοιχεία της ανάπτυξης.

«Είπαν ότι τα μέσα που συγκεντρώνονται υποδηλώνουν μια πολυήμερη εκστρατεία χωρίς χερσαία εισβολή», ανέφερε η Washington Post.

Το USS Gerald R. Ford στη ναυτική βάση της Σούδας, στην Κρήτη

«Το τεράστιο επίπεδο δυνάμεων που έχει συγκεντρωθεί σημαίνει ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να υλοποιήσει ό,τι αποφασίσει ο Τραμπ – από μια παρατεταμένη, ιδιαίτερα έντονη στρατιωτική εκστρατεία έως πιο στοχευμένα, περιορισμένα πλήγματα», ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη τη Ντάνα Στρόουλ, πρώην αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Άμυνας για τη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, ο ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, Μαρκ Κάνσιαν, δήλωσε ότι εάν «η κυβέρνηση σχεδιάζει μια παρατεταμένη, πολυεβδομαδιαία αεροπορική εκστρατεία, θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα στρατιωτικά μέσα».

Η Ουάσιγκτον διαθέτει επί του παρόντος περισσότερα από 12 πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή: ένα αεροπλανοφόρο -το USS Abraham Lincoln- εννέα αντιτορπιλικά και τρία πλοία παράκτιας μάχης.

Είναι σπάνιο να βρίσκονται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα -τα οποία μεταφέρουν δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη και επανδρώνονται από χιλιάδες ναύτες- στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ είχαν δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν βομβάρδισαν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου του Ισραήλ με το Ιράν.

Το USS Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, έφτασε την Τρίτη στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, καθ’ οδόν για να ενταχθεί στη μαζική στρατιωτική συγκέντρωση στη Μέση Ανατολή.

@nanonimus4 Seeing 2 A10’s and lots of F-35’s was genuinely absurd 😱 | #avation #f35 #A10 #c17globemaster #airforce ♬ original sound – user05368580862

«Επίκειται αμερικανική επίθεση στο Ιράν»

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν «έχει καταστεί επικείμενη», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε επίσης πηγές που μίλησαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες ανέφεραν ότι ο ίδιος κλίνει προς την έκδοση εντολής για την πραγματοποίηση στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν.

Σε σχετική εξέλιξη, πηγές δήλωσαν στο ισραηλινό Channel 12 ότι το Τελ Αβίβ έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του για το ενδεχόμενο ανοίγματος επιπλέον μετώπων.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ διανύει περίπλοκες ημέρες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τέλος εποχής» για το Χόλιγουντ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μεγάλη ανατροπή στη βιομηχανία του κινηματογράφου

Η κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή κρίση...