ΘΕΣΕΙΣ

Πυρκαγιές: Κάτι πρέπει επιτέλους να αλλάξει

Οι πυρκαγιές, μοιάζουν σα να αποτελούν μέρος μίας ιδιαίτερης ελληνικής ρουτίνας.

Κάθε χρόνο όταν πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, μαζί με τα μπάνια και τα παγωτά, έχουμε μάθει να αναμένουμε και μια μεγάλη καταστροφή στη μορφή κάποιας πυρκαγιάς.

Δεν έχει κάθε χρόνο το ίδιο μέγεθος αυτή η καταστροφή. Άλλες φορές το κόστος είναι τεράστιο, άλλες φορές πάλι είναι απλά μεγάλο. Όμως είναι καταστροφή. Οι τεράστιες καταστροφές μοιάζουν να αυξάνονται σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια, όμως και αυτές τις συνηθίζουμε: αλλάζει η αντίληψή μας περί τι του είναι καταστροφή. Όλο και παραπάνω οι τεράστιες καταστροφές γίνονται φυσιολογικές…

Ως μέρος μίας αναπόδραστης πραγματικότητας η συζήτηση διαρκώς περιστρέφεται στην αδυναμία πυρόσβεσης λόγω «έλλειψης μέσων» ή στα «ακραία καιρικά φαινομένα» που «δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης».

Το μόνο που αλλάζει στο πέρασμα των χρόνων είναι τα πρόσωπα. Τη μία χρονιά είναι οι κάτοικοι της τάδε περιοχής στο βόρεια Ελλάδα, την άλλη οι κάτοικοι μιας άλλης περιοχής στην Κρήτη. Τη μία πρωθυπουργός είναι ο Καραμανλής, την άλλη ο Σημίτης, ο Σαμαράς, ο Τσίπρας. Τώρα είναι ο Μητσοτάκης.

Σπεύδουν στο σημείο της καταστροφής σκυθρωποί έχοντας δίπλα τους πυροσβέστες. Χαιρετούν τους θλιμμένους πολίτες, αναφέρονται στην ανάγκη άμεσης αποδέσμευσης αποζημιώσεων και υπόσχονται ότι θα σταθούν δίπλα στους πληττόμενους πολίτες. Μετά, ακολουθεί μία σύγκρουση με την αντιπολίτευση για όσα έγιναν λάθος. Και η ζωή συνεχίζεται…

Από την άλλη η Haleela Misal είναι μία ερευνήτρια από τη μακρινή Αγγλία από το Imperial College. Ήρθε στην Κρήτη και σε συνεργασία με επιστήμονες και από το Πολυτεχνείο Κρήτης μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών διεξήγαγε 157 συνεντεύξεις με κατοίκους των Χανίων. Παρουσιάζει στοιχεία που αρνούνται το αναπόδραστο αυτής της πραγματικότητας, τη συζήτηση που διαρκώς επιστρέφεται στα ίδια ζητήματα και προειδοποιεί για αύξηση της έντασης των φαινομένων.

Τονίζει ότι η οπτική που περιορίζει το πρόβλημα των πυρκαγιών στις προσπάθειες πυρόσβεσης αγνοεί ότι στον πυρήνα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος είναι στην πραγματικότητα η πρόληψη. Αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, αλλά και στις μεγάλες ευθύνες πολιτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προτείνει λύσεις που εφόσον εφαρμοστούν θα μειώσουν το τεράστιο κόστος των πυρκαγιών. Κόστος που αναμένεται να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια και λόγω της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με συντηρητικά μοντέλα στην Κρήτη θα έχουμε ετησίως από 400 μέχρι και 600 πυρκαγιές με τα πιο απαισιόδοξα μοντέλα να ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στις 800 πυρκαγιές ετησίως.

Όπως φαίνεται, έχουμε πια φτάσει σε ένα σημείο που δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Όμως, κατά πόσο είναι αυτό εφικτό στη χώρα μας; Πόσο θέλουμε να αλλάξουνε τα πράγματα στα Χανιά και στην Κρήτη;

Διαβάστε την παρουσίαση της έρευνας που έκανε η Haleela Misal στα Χανιά καθώς και όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης» πατώντας ΕΔΩ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

19 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

19 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

19 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

19 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

19 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

19 hours ago

This website uses cookies.