23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πωλ Κρούγκμαν: “Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί” – Απλά ηλίθιοι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ημερομηνία:

Το άρθρο, που ανέβηκε στο σάιτ της αμερικανικής εφημερίδας λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, έχει τίτλο «Athenae Delenda Est» («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»)

«Υποθέτω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι, ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού (bullying) δεν θα λειτουργήσει» έγραψε το βράδυ της Δευτέρας στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ασκώντας σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ναυάγιο στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το άρθρο, που ανέβηκε στο σάιτ της αμερικανικής εφημερίδας λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, έχει τίτλο «Athenae Delenda Est» («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»), που αποτελεί παραλλαγή της ρήσης που είπε ο ρωμαίος πολιτικός Κάτων ο πρεσβύτερος «Carthago delenda est» («Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί»), προτρέποντας τη Σύγκλητο για την καταστροφή της μεγάλης αντιπάλου της Ρώμης, της Καρχηδόνας.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο: “Δεν υπήρχε καμία απολύτως περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα να υπογράψει μία τέτοια δήλωση, που σε κάνει να αναρωτιέσαι, τι πραγματικά πίστευαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι θα πετύχουν!

Συμπεραίνω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ηλίθιοι – ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτοί οι μέθοδοι τρομοκράτησης απλά δε λειτουργούν.

Εναλλακτικά, και αυτό το θεωρώ πιο πιθανό, αποφάσισαν να σπρώξουν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού. Αντί να δώσουν το οποιοδήποτε έδαφος, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να χρεωκοπεί, πιθανότατα έξω από το ευρώ, ως ένα μάθημα στον οποιοδήποτε σκεφθεί να πράξει με παρόμοιο τρόπο. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να επιβάλουν το οικονομικό ισοδύναμο μίας ΅Καρχηδώνιας Ειρήνης”, όπως δηλαδή επέβαλλε η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και αποκρουστική» καταλήγει ο οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...