21.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Πως βίωσε η Κρήτη την οκταετία των μνημονίων

Ημερομηνία:

Ανεξίτηλα άφησε τα σημάδια της στην πραγματική οικονομία, η 8ετής λιτότητα στη χώρα μας ενώ από χθες τυπικά η Ελλάδα βγήκε από τη στενωπό των μνημονίων, οι ανοιχτές «πληγές» όμως παραμένουν …

Ιδιαίτερα βαρύ και επώδυνο ήταν την τελευταία οκταετία το φορολογικό φορτίο που κλήθηκαν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι, αλλά και οι επιχειρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα από τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που κληροδότησαν στη χώρα τα μνημόνια, το οποίο μάλιστα σε έρευνες κατατάσσεται και πρώτο, είναι η υπερφορολόγηση, με τα άλλα δύο να αφορούν στην ακριβή τραπεζική χρηματοδότηση και την υψηλή ανεργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων επιβλήθηκαν περισσότερες από πενήντα νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ θα έρθουν και άλλες, που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα.

Θυμίζουμε μόνον ότι για τη διετία 2019-2012 αναμένονται άλλες δύο νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ενώ θα υπάρξει και η μείωση του αφορολόγητου ορίου, από το 2020 από την οποία εκτιμάται ότι θα προκληθεί νέα επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους, έως και 650 ευρώ ετησίως!

Ποιες ήταν όμως οι συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης στις ζωές μας; Πόσο ακριβά «πλήρωσε» το επιχειρείν στο Ηράκλειο αυτή την λιτότητα διαρκείας;

Στο Ράδιο Κρήτη και την Ελένη Μπουρμά μίλησαν για το θέμα άνθρωποι της αγοράς αλλά κι εκπρόσωποι αγροτών περιγράφοντας μία δραματική κατάσταση από το 2010 μέχρι σήμερα…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλη Κουμαντάκη, αυτή την οκταετία οι τρεις πυλώνες της οικονομίας κατέρρευσαν, εκτός από τον τουρισμό που όμως είναι πια εξαιρετικά ευαίσθητος κι εύθραυστος.

«Δυστυχώς, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Στον τόπο μας κατέρρευσαν το 30% των επιχειρήσεων. Ήρθαν τα πάνω κάτω… σημείωσε με νόημα επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα αλλαγή πολιτικής, τα χειρότερα είναι προ των πυλών…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τη ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπος Λεκάκης τόνισε ότι στην Κρήτη, μέσα στην 8ετία αυτή έκλεισαν περίπου 14.000 επιχειρήσεις, όλες μικρομεσαίες επί συνόλου 280.000 επιχειρήσεων πανελλαδικά που έβαλαν «λουκέτο» με την απώλεια σε θέσεις εργασίας να φθάνει στο ένα εκατομμύριο!

«Χάθηκε το 80% του δυναμικού των ντόπιων επιχειρήσεων και το χειρότερο είναι ότι δε βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο κ. Λεκάκης ο οποίος ως ένα επίσης τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας χαρακτήρισε τη φυγή χιλιάδων επιστημόνων κι εργατών στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.

Πιο καυστικός ήταν, στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα ο οποίος, όπως είπε, έχει πια καταρρεύσει…

Ο κ. Χιλετζάκης υπογράμμισε τη ζημιά που έχει γίνει στον πρωτογενή τομέα δίνοντας την εικόνα των εξαγωγών σταφυλιού. Όπως είπε, το 2010 στο Ηράκλειο υπήρχαν 14 εξαγωγικές επιχειρήσεις και σήμερα έχουν μείνει μόνον … 5!

Την ίδια ώρα, στην Πελοπόννησο, από 88 εξαγωγικές επιχειρήσεις το 2010, έμειναν … 8. Επιπλέον, είναι ενδεικτικό της κατάστασης το ότι το 2016 ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους περίπου 750.000 παραγωγοί ενώ μέσα σε ένα χρόνο είχαμε 100.000 απεντάξεις!

Παράλληλα, μόλις 1300 νέοι αγρότες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Νέων αγροτών με τους Κρητικούς παραγωγούς που είναι εκτός να υπολογίζονται, σε αυτά τα χρόνια, περίπου στους 25.000, ενώ πολλοί από αυτούς είτε αναζήτησαν άλλη εργασία είτε έφυγαν στο εξωτερικό… αφήνοντας την ύπαιθρο να ερημώσει!

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ