21.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Πως εξηγεί οργάνωση το πανό για τα αφεντικά και τους μπράβους: Καταστηματάρχες στη Χάληδων μισθώνουν φασίστες ως μπράβους για την “περιφρούρηση” της περιοχής

Ημερομηνία:

Σε μία σειρά καταγγελίες προχωρά η “Πρωτοβουλία ενάντια στην τουριστικοποίηση” με κείμενο που ανέρτησε στην ιστοσελίδα athens.indymedia. Αναφέρεται σε μία σειρά ζητήματα από τη μόδα του airbnb, στην καταπάτηση των δημόσιων χώρων από καταστηματάρχες, στις ανοιχτές αγκάλες καταστηματαρχών στους ναύτες του αεροπλανοφόρου Truman, αλλά και για την εμφάνιση μπράβων οι οποίοι πληρώνονται από καταστήματα στη Χάληδων, σύμφωνα με όσα καταγγέλονται, για να “καθαρίζουν” την περιοχή από πλανόδιους.

Διαβάστε τι αναφέρεται:

Η πόλη δεν ανήκει στα αφεντικά και στους μπράβους

Άνοιξη 2017:Η μόδα του airbnb έχει κατακλύσει την πόλη των Χανίων.

Ιδιοκτήτες ακινήτων διώχνουν τους ενοίκους τους, καθώς τα σπίτια πρόκειται να αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος, ως καταλύματα για την τουριστική περίοδο, διογκώνοντας το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας στην πόλη.

Καλοκαίρι 2017 : Σεζόν είναι θα περάσει.

Όπως κάθε καλοκαίρι, οι δημόσιοι χώροι περιορίζονται ακόμα περισσότερο με την επέκταση των καταστημάτων. Η σκιά κάτω από τα δέντρα των πλατειών και πόσο μάλλον η θέα της θάλασσας  αποτελεί πολυτέλεια. Τα αφεντικά πλουτίζουν, ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπομένουν τα εξαντλητικά ωράρια και τα χαμηλά μεροκάματα μιας που  «σεζόν είναι … θα περάσει».

4 Μαΐου 2018 : Για την «ασφάλεια» μας.

Ο δήμαρχος «βάζει στόχο» τη λήψη μέτρων ασφαλείας εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν για αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της «αταξίας», όπου μεταξύ άλλων εντοπίζεται στην παρουσία μικροπωλητών στο λιμάνι . Αυτό φυσικά πραγματοποιείται με «αύξηση της αστυνομικής παρουσίας».

Η εικόνα των πλανόδιων μικροπωλητών παρουσιάζεται ενοχλητική, και κατά τα λεγόμενα του δημάρχου ως «επαιτεία- ζητιανιά», την ίδια στιγμή που οι «κράχτες» παρακαλάνε περαστικούς τουρίστες να καταναλώσουν στα μαγαζιά.

10 Μαΐου 2018: Μπράβοι εμφανίζονται στο λιμάνι.

Τα αφεντικά προσπαθούν να μετατρέψουν τη Χάληδων και το λιμάνι σε περιοχές ελέγχου τους, μισθώνοντας φασίστες και πρώην security για την «περιφρούρηση» της περιοχής. Αυτοί απειλούν και διώχνουν τους μικροπωλητές, στους οποίους παρουσιάζονται ως μπάτσοι, με βασικό επιχείρημα, ότι η δουλειά τους είναι ενοχλητική για όσους βρίσκονται ή περνάνε από εκεί.  Ορισμένοι, είτε από τη θέση του αφεντικού, είτε, ακόμα και, από τη θέση του εργαζόμενου έχουν το θράσος να εξωτερικεύουν το ρατσιστικό τους λογύδριο σε ένα καθεστώς που νομιμοποιεί  πρακτικές μίσους για το καλό του τουρισμού.

23 Μαΐου 2018 : Το αεροπλανοφόρο Τruman «δένει» στη Σούδα.

"google ad"

Για ακόμα μία φορά, ντόπιοι καταστηματάρχες στρώνουν κόκκινα χαλιά για την υποδοχή των μισθοφόρων. Από ό,τι φαίνεται, τα τύμπανα ενός πολέμου που εξελίσσεται δίπλα μας δεν ενοχλεί όσο ο θόρυβος που κάνουν τα τουμπερλέκια των ρομά.

27 Μαΐου 2018: Ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα «η πόλη δεν ανήκει στα αφεντικά και τους μπράβους» κάνει την εμφάνιση του στο λιμάνι.

Τα τοπικά μέσα αναπαράγουν την είδηση απορώντας για το περιεχόμενο, τον πομπό και το δέκτη του μηνύματος.

Η ανάπτυξη μαφιόζικων τακτικών επιτήρησης από ορισμένους ιδιοκτήτες μαγαζιών αποτελεί ακόμη μία παράμετρο μετατροπής της πόλης σε ένα θεματικό πάρκο που απευθύνεται σε καταναλωτές. Στην αποστειρωμένη αυτή ζώνη, η επιδίωξη της «ασφάλειας» έχει να κάνει με την απομάκρυνση του «Άλλου» που μολύνει, του εξαθλιωμένου, που καμία θέση δεν μπορεί να έχει στη Disneyland. Οι πρωτοβουλίες αυτές, είτε ιδιωτικές είτε προερχόμενες από την  τοπική αυτοδιοίκηση, προτάσσοντας την ωραιοποίηση του δημόσιου χώρου και  τον κοινωνικό έλεγχο των ανεπιθύμητων, αποσκοπούν στη διαχείριση της πόλης από συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων. Με βάση μια κοινή αισθητική, που αποκλειστικό σκοπό έχει το κέρδος, ορίζουν ποιοι θα αποκλείονται και ποιοι όχι. Όπως, σήμερα, είναι οι μετανάστες και οι μικροπωλητές, αύριο, θα είναι ο καθένας/ μία που δεν ταιριάζει στο επιθυμητό προφίλ του καταναλωτή.

Επομένως το μήνυμα είναι σαφές: Δεν θα αφήσουμε την πόλη στα αφεντικά και τους μπράβους!

Πρωτοβουλία ενάντια στην τουριστικοποίηση

 

Nα σημειώσουμε ότι σχετικό κείμενο είχε ανέβει και στο adespotos.com σύμφωνα με το οποίο τα συγκεκριμένα άτομα ζητούν από τα καταστήματα 70 ευρώ το μήνα για προστασία. Σύμφωνα με τη σελίδα, σε αυτό οφείλεται η αντίδραση με την ανάρτηση των σχετικών πανό στα Χανιά.

Αναγράφεται στο κείμενο:

Πριν απο λιγο (τεταρτη 21.00) περπατουσαμε ομαδα 8 ατομων στο παλιο λιμανι ρωτώντας τους πλανοδιους μουσικους και πωλητες για το φαινόμενο των επι πληρωμή security. Οι συγκεκριμενοι security ειναι χρυσαυγιτες (το γνωρίζουμε) και ζητουν απο τα καταστήματα 70 ευρώ το μηνα για να τα προστατευσουν απο τους κακαισθητους ρομα, πακιστανους πωλητες και μουσικούς. Παρουσιαζονται στον κοσμο ως ασφαλητες. Προσεγγισαμε εναν μουσικο ρωτώντας τον τι συμβαίνει στο λιμανι… αμεσως ηρθε ενας τυπος (ντουκι) και υπερασπιστηκε τα καταστηματα και οτι ειναι αστυνομικός. Του ζητησαμε την αστυνομικη ταυτοτητα κι εκεινος εβγαλε το κινητο του καλωντας τους αλλους μπραβους. Υστερα απο 1 λεπτο ανεβηκαν τον δρομο γνωστοί χρυσαυγιτες. Η κατασταση έχει διογκωθει σημαντικα.Το γεγονος δεν θα μεινει αναπάντητο.

Εχτές το απόγευμα  27/5/18 ήρθε ή πρώτη αντίδραση απο άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Χανιά οι οποίοι ανέβασαν ένα τεράστιο πανώ απέναντι στον φάρο έτσι ώστε να ειναι εμφανές σε όλη την πολή το οποίο έλεγε “Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ” και προβλέπουμε να περάσουμε ένα αρκετά επεισοδιακό καλοκαίρι σε ότι αφορά αυτό το θέμα. Το πανό στην συνέχεια κρεμάστικε στον Λόφο του Καστελίου που βρίσκετε η Ρόζα Νέρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...