15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πως ο ΣΥΡΙΖΑ διασπά και τους Ποδέμος

Ημερομηνία:

Γράφει η Ευγενία Κουντούρη

Δεν έχει περάσει καν ένας χρόνος από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζονταν αγκαλιά με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον αρχηγό του κινήματος «Ποδέμος», στην προεκλογική ομιλία του Κόμματος του στο Σύνταγμα. Οι δύο αριστεροί πολιτικοί φιλοδοξούσαν τότε να φέρουν την επανάσταση στην Ευρώπη σχεδιάζοντας επίθεση κατά των συντηρητικών κύκλων και της λιτότητας που επιβάλουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν προ των πυλών της εξουσίας, ενώ οι Ποδέμος ανέβαιναν συνεχώς στις δημοσκοπήσεις και έδειχναν έτοιμοι να διεκδικήσουν την διακυβέρνηση της Ισπανίας στις φθινοπωρινές εκλογές. Οι δύο νεαροί σε ηλικία πολιτικοί, ντυμένοι κάζουαλ και χαμογελαστοί διέδιδαν πως φέρνουν την ελπίδα στους ταλαιπωρημένους πολίτες των χωρών τους και η δημοτικότητα τους έφτανε στο πικ της.

Η πτώση των Ποδέμος

Λίγους μήνες μετά, τα δύο αριστερά κόμματα συνεχίζουν την κοινή τους πορεία που φτάνει μέχρι και την διάσπαση στο εσωτερικό της κάθε παράταξης. Είναι δεδομένο πως η διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελλάδας μέχρι και σήμερα, έχει ταυτιστεί απόλυτα με αυτή του κόμματος «Μπορούμε». Είναι χαρακτηριστικό πως μία ημέρα μετά την υπογραφή του μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα δημοσκοπήσεις στην Ισπανία έδειξαν πτώση των Ποδέμος μέχρι και 7 μονάδες. Το μήνυμα που είχε περάσει ήταν ξεκάθαρο και ήταν… δεν μπορούμε.

Η απογοήτευση που ένιωθαν οι ‘Ελληνες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων έφτανε μέχρι και τους ψηφοφόρους του Ισπανικού αριστερού κόμματος, που αντιμετώπισαν την ελληνική προσπάθεια ως κάτι από τα προσεχώς. Η αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να απαλλάξει την χώρα από τις πολιτικές λιτότητας και την ύφεση ήταν ένα σενάριο που δεν άρεσε στους Ισπανούς, με αποτέλεσμα να έχει άμεσο αντίκτυπο στον φίλο του, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κατεβάσει από τον επίσημο λογαριασμό του στο twitter την κοινή τους φωτογραφία.

Στροφή μελών στην ΛΑΕ

Και η κοινή πορεία των δύο κομμάτων, δεν σταματά εκεί. Η υπογραφή του νέου μνημονίου έφερε την διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ με τους διαφωνούντες να δημιουργούν την Λαϊκή Ενότητα και παράλληλα φέρνει την διάσπαση και στους Ποδέμος. Αρκετά μέλη του κόμματος εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους προς τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσαν προδομένοι από τον ΄Ελληνα πολιτικό και ζήτησαν από την ηγεσία του δικού τους κόμματος να κόψει κάθε δεσμό μαζί του.

Η άρνηση του Ιγκλέσιας να αλλάξει… στρατόπεδο όμως, έφερε τους Ποδέμος στα πρόθυρα της διάσπασης. Δύο εξέχοντα μέλη του Ισπανικού κινήματος, ο Ζέσους Ρομέρο και ο Ζέσους Ροντρίγκες ταξίδεψαν από την Ισπανία ώστε να παραβρεθούν στην κεντρική συγκέντρωση της ΛΑΕ με σκοπό να διαδηλώσουν την άρση της εμπιστοσύνης τους προς τον Τσίπρα και την στήριξη τους στον Λαφαζάνη. Την ίδια στιγμή κάποια άλλα μέλη του Ισπανικού κόμματος δήλωναν στην El Pais: «Ο Τσίπρας προσπάθησε, αλλά στο τέλος παραδόθηκε λέγοντας πως δεν μπορεί.

Εμείς πιστεύουμε πως υπάρχει εναλλακτική λύση και πρέπει να συνεχίσουμε» Η ηγέτης της Ανδαλουσίας Τερέζα Ροντρίγκεζ τέλος τόνισε πως δεν πρέπει να περάσουν το μήνυμα πως «τρέμουν τα πόδια τους» μπροστά στην Τρόικα, όπως έγινε στην περίπτωση του Τσίπρα.

Η επανάσταση που δεν προχώρησε

Αρκετοί πιστεύουν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε στην εξουσία αφού οι Ποδέμος είχαν πετύχει να πάρουν την διακυβέρνηση της Ισπανίας, τα πράγματα για την Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έβρισκε συμμάχους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επίτευξη καλύτερων όρων για τη χώρα μας θα ήταν εφικτή, αφού θα υπήρξε πίεση και από την πλευρά των Ποδέμος. Ή τουλάχιστον θα είχαν λειτουργήσει εκείνοι ως… πειραματόζωο. Με την εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού κόμματος στην Αγγλία οι Ποδέμος πάντως πιστεύουν πως έχουν μία ακόμη ευκαιρία. Αυτό βέβαια εάν καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανοί και να μην παρασυρθούν στην αφάνεια από το «αδελφό» κόμμα του Τσίπρα.

koolnews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...