20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί έχει τόση σημασία η Μαριούπολη

Ημερομηνία:

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με σφοδρότητα την Μαριούπολη, όπου έχουν κατά κύριο λόγο επικεντρώσει το επιχειρησιακό ενδιαφέρον τους. Είναι προφανές ότι η Μαριούπολη είναι κλειδί στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αλλά γιατί;

Τέσσερις βασικούς λόγους διακρίνει το BBC στην προσπάθεια να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα:

Ο χερσαίος διάδρομος μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς

Η πόλη της Μαριούπολης βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας διάδρομο που ενώνει την χερσόνησο της Κριμαίας με το Ντονμπάς, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωσόφωνοι. Αν καταληφθεί από τους Ρώσους τότε η Κριμαία συνδέεται με το Ντονμπάς. Ο βρετανός στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς λέει ότι «όταν οι Ρώσοι αισθανθούν ότι ολοκλήρωσαν επιτυχώς αυτή την επιχείρηση, θα έχουν δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία στην Κριμαία και θα το δουν αυτό ως μια μεγάλη στρατηγική επιτυχία».

Επίσης με την κατάληψη της Μαριούπολης η Ρωσία θα εδραιώσει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο στην ακτογραμμή της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται λιμάνια ζωτικής σημασίας για το ουκρανικό εμπόριο.

Η πιθανή κατάληψη της Μαριούπολης θα επιτρέψει στους Ρώσους επιτελάρχες να επανατοποθετήσουν πολυάριθμες μονάδες σε άλλα μέτωπα, κυρίως στο Ντονμπάς, αλλά και στην Οδησσό, που είναι η τελευταία έξοδος της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο στραγγαλισμός της ουκρανικής οικονομίας

Η Μαριούπολη είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ουκρανίας, το μεγαλύτερο στην Αζοφική Θάλασσα, απ ΄ όπου εξάγονται σίδηρος και χάλυβας, αλλά και το καλαμπόκι που προορίζεται για την Μέση Ανατολή. Η απώλεια της Μαριούπολης θα ήταν σημαντικό πλήγμα για ό,τι έχει απομείνει από την οικονομία της Ουκρανίας.

Η μάχη των εντυπώσεων

Στην  Μαριούπολη δρα το περίφημο Τάγμα του Αζόφ, που απαρτίζεται από ακροδεξιούς εθνικιστές και νεοναζί. Η δράση του Τάγματος του Αζόφ κατά των ρωσόφωνων του Ντονμπάς προβλήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως ένα από τα επιχειρήματα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Εφόσον καταληφθεί η Μαριούπολη και εξουδετερωθεί το Τάγμα Αζόφ ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα διακηρύξει ενώπιον του ακροατηρίου του στην Ρωσία ότι επέτυχε έναν από τους στόχους της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης», απαλλάσσοντας το Ντονμπάς από το Αζόφ.

Τόνωση ηθικού για την Ρωσία

Η κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία  θα χρησίμευε ως τόνωση ηθικού για τους Ρώσους, καθώς θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να μιλήσει για επίτευξη των στόχων του στην Ουκρανία. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία περίοδο κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν καθηλωμένες – όπως, τουλάχιστον, λένε οι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές.

"google ad"

Για τον Ρώσο πρόεδρο, ΒλαντίμιρΠούτιν, η κατάληψη της Μαριούπολης θα ήταν μια δικαίωση ιστορικής σημασίας, αφού αντιλαμβάνεται την ουκρανική ακτογραμμή στην Μαύρη Θάλασσα ως τμήμα αυτού που ο ίδιος αποκαλεί Novorossiya (Νέα Ρωσία), παραπέμποντας σε εδάφη που ανήκαν στην ρωσική αυτοκρατορία .

Για τους Ουκρανούς η απώλεια της Μαριούπολης θα είναι μεγάλο πλήγμα. Στρατιωτικό, οικονομικό και ηθικό.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κωνσταντής από τα Χανιά που έγινε στα 21 του… τουρκοφάγος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε ημιτελικά ευρωπαϊκής...

Κλειστό την ερχόμενη Δευτέρα το ΚΕΠ στο Βαμβακόπουλο

Από τη Διεύθυνση ΚΕΠ του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται ότι...

Μαθήματα ναυαγοσωστικής στο ΝΟΧ για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Το κολυμβητήριο Χανίων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 27 μαθητές ...

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Χανίων – Ομιλητής στο 1ο Hellenic Water Forum

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή 19/04/2024, ο Δήμαρχος Χανίων,...