14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η «μητέρα των μαχών» στο Ντονμπάς

Ημερομηνία:

Η Ρωσία φαίνεται να έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη νέα της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αργά το απόγευμα ένας ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας.

«Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», δήλωσε ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης.

«Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να εκκινήσουν την ενεργητική φάση σήμερα το πρωί», είπε.

Σε ανάρτηση της στο Facebook, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρει επίσης ότι η κύρια στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας έχει επικεντρωθεί στο να θέσει υπό τον έλεγχο της το σύνολο των περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Αναφέρει επίσης ότι μάχες διεξάγονται στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου όπως είπε η Ρωσία επιχειρεί να καταλάβει στο λιμάνι της πόλης.

«Οι μάχες έχουν ξεκινήσει και διεξάγονται στο Σλομποζάνσκι και στο Ντονέτσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αλεξάντερ Μοτοζιάνικ. «Η Ρωσία ετοιμάζει μία μεγάλη επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία, ώστε να ελέγξει πλήρως την περιφέρεια του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και να σταθεροποιήσει τη σύνδεση με την Κριμαία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι δυνάμεις μας δέχονται σφοφρές επιθέσεις από ρωσικές στρατιές γύρω από την πόλη Ιζιούμ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει τη μεταφορά των ρωσικών δυνάμεων

Την ολοκλήρωση της μεταφοράς των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία επιβεβαιώνει και η Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, στην περιοχή προστέθηκαν 11 πλήρως οπλισμένες ταξιαρχίες από την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 76, μόνο στις περιοχές του Ντονμπάς.

«Η προσοχή των ρωσικών δυνάμεων είναι στραμμένη στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Εκεί πρόσθεσαν δυνάμεις και αύξησαν τον αριθμό τους», ανέφερε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Οι 800 Ουκρανοί που κρατάνε τη Μαριούπολη

Θέμα χρόνου θεωρείται η πτώση της Μαριούπολης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό, ενώ δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή δίχως νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ηλεκτρικό.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χτυπούν μόνο στρατιωτικές υποδομές και ουκρανικά στρατεύματα και από τις 25 Μαρτίου, έχουν ολοκληρώσει τους κύριους στόχους του πρώτου σταδίου – έχουν μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός στόχος της Ρωσίας είναι «η απελευθέρωση του Ντονμπάς».

"google ad"

Την ίδια ώρα, στρατιωτικοί αναλυτές, που επικαλείται το BBC, μιλούν για 500 με 800 τελευταίους μαχητές στη Μαριούπολη, χωρίς πολεμοφόδια και βαριά όπλα, απέναντι σε χιλιάδες εξοπλισμένους Ρώσους, που έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη.

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε επίσης πως οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μια αποθήκη με όπλα ξένης κατασκευής

Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο ένα κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού κοντά στην πόλη Λβιβ και κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό όπλων ξένης κατασκευής που ήταν αποθηκευμένα εκεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, την αναμετέδωσαν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι κατέστεψε με «πύραυλους υψηλής ακρίβειας» μια μεγάλη αποθήκη όπλων ξένης κατασκευής που είχαν παραδοθεί πρόσφατα στην Ουκρανία.

«Το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και μεγάλες παρτίδες ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν αποθηκευμένα εκεί, καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα κέντρο επισκευής βαλλιστικών πυραύλων Tochka U στην πόλη Ντνίπρο, ανέφερε το υπουργείο.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...