14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε τροχιά σύγκρουσης Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ημερομηνία:

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ καθώς η αποχή των Αμερικανών από το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα προκάλεσε την έκρηξη του Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ακύρωσε ξαφνικά μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα από μια ανώτερη αντιπροσωπεία για να συζητήσει την επαπειλούμενη επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Η αναστολή αυτής της συνάντησης θέτει ένα μεγάλο νέο εμπόδιο στις προσπάθειες των ΗΠΑ, που ανησυχούν για μια βαθύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, να πείσουν τον Νετανιάχου να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για μια χερσαία εισβολή στη Ράφα, το τελευταίο σχετικά ασφαλές καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Η απειλή μιας τέτοιας επίθεσης έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των μακροχρόνιων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ μπορούν να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια εάν ο Νετανιάχου αψηφήσει τον Μπάιντεν και προχωρήσει ούτως ή άλλως στη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Αυτό δείχνει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Νετανιάχου μπορεί να καταρρεύσει», δήλωσε στο Reuters ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην διαπραγματευτής στη Μέση Ανατολή για τις κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών. «Αν η κρίση δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, θα συνεχίσει να επιδεινώνεται».

Η απόφαση του Μπάιντεν να απέχει από το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, έρχεται μετά από μήνες πολιτικής θωράκισης του Ισραήλ στον παγκόσμιο οργανισμό και δείχνει να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση των Αμερικανών με τον ισραηλινό ηγέτη.

Ο πρόεδρος, που είναι υποψήφιος για επανεκλογή τον Νοέμβριο, αντιμετωπίζει πίεση όχι μόνο από τους συμμάχους της Αμερικής, αλλά από έναν αυξανόμενο αριθμό ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος να χαλιναγωγήσει την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση στη Χαμάς.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τις δικές του εσωτερικές προκλήσεις, κυρίως τις απαιτήσεις των ακροδεξιών μελών του συνασπισμού του για σκληρή γραμμή κατά των Παλαιστινίων. Πρέπει επίσης να πείσει τις οικογένειες των ομήρων ότι κάνει τα πάντα για την απελευθέρωσή τους, ενώ αντιμετωπίζει συχνές διαμαρτυρίες που ζητούν την παραίτησή του.

Καθώς το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης, σχολίασε ότι η αποτυχία των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα ήταν μια «καθαρή υποχώρηση» από την προηγούμενη θέση τους και θα έβλαπτε τις πολεμικές προσπάθειες του Ισραήλ.

Η πρόκληση τώρα για τον Μπάιντεν και τον Νετανιάχου είναι να μην κλιμακωθούν οι διαφορές τους εκτός ελέγχου, λένε οι αναλυτές.

Ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο κέντρο σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, είπε στο Reuters ότι δεν υπάρχει λόγος να αποτελέσει «θανάσιο πλήγμα» στις σχέσεις των δύο χωρών. «Οπότε δεν νομίζω ότι η πόρτα είναι κλειστή σε τίποτα», είπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν είπε σε μια συνέντευξη στο MSNBC ότι μια εισβολή στη Ράφα θα ήταν «κόκκινη γραμμή», αν και πρόσθεσε ότι η άμυνα του Ισραήλ είναι «κρίσιμη» και δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει την προμήθεια όπλων.

Η προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν το 2024 περιορίζει τις επιλογές του: πρέπει να αποφύγει να δώσει στους Ρεπουμπλικάνους πάτημα ώστε να προσελκύσουν τους φιλο-ισραηλινούς ψηφοφόρους, ενώ επίσης να σταματήσει την υποχώρηση της υποστήριξης από τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς που απογοητεύονται από την ισχυρή υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, έχοντας επίγνωση ότι οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να ηττάται σε όλες τις μετρήσεις, γνωρίζει ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα μεταξύ ενός ισραηλινού πληθυσμού που εξακολουθεί έχει βαθιά τραύματα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

"google ad"

Έτσι, φαίνεται διατεθειμένος να ρισκάρει να δοκιμάσει την ανοχή της Ουάσιγκτον.

Όλα τα μέλη της έκτακτης κυβέρνησης ενότητας του Νετανιάχου υποστηρίζουν τη συνέχιση του πολέμου έως ότου καταστραφεί η Χαμάς και επιστραφούν οι όμηροι, και δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προθυμίας βρει μια μέση λύση με τις ΗΠΑ που ζητούν μετριοπάθεια, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...