15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες τα Αστερούσια Όρη με τη σφραγίδα της UNESCO

Ημερομηνία:

Η περιοχή που εντάχθηκε στο δίκτυο της UNESCO αποτελεί μια έκταση 367 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – επτά αρχαιολογικούς χώρους και τρεις περιοχές Natura

Ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς φυσιολατρικού τουρισμού στη χώρα έχουν αναδειχθεί τα Αστερούσια Όρη στην Κρήτη μετά και την ένταξη της νοτιότερης ελληνικής οροσειράς στο Παγκόσμιο Δίκτυο Περιοχών «’Ανθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO ως απόθεμα Βιόσφαιρας. Μάλιστα, στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι τα Αστερούσια Όρη να αποτελέσουν ένα μοντέλο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης καθώς και έναν σταθερό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για όλο τον χρόνο, ενισχύοντας έτσι και τις συντονισμένες προσπάθειες που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού αλλά και επέκταση της τουριστικής περιόδου στο νησί.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, «για την Περιφέρεια Κρήτης η Ένταξη του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO, αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας για την ανάδειξη της Κρήτης, ως μιας Περιφέρειας που υπηρετεί τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα Αστερούσια, αποτελούν μια περιοχή που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα τοπόσημο ποιοτικού τουρισμού προσελκύοντας επισκέπτες κάθε εποχή του χρόνου». Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Αρναουτάκης, το πολιτιστικό, ιστορικό και φυσικό αποτύπωμα της περιοχής δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη πολύπλευρων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. «Οραματιζόμαστε μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα ενσωματώνει τον σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στην πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, θα διαφυλάσσει το φυσικό και απαράμιλλο κάλλος της περιοχής και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της περιοχής», τονίζει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή που εντάχθηκε στο δίκτυο της UNESCO αποτελεί μια έκταση 367 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει, επτά αρχαιολογικούς χώρους, τρεις περιοχές Natura, χαράδρες, φαράγγια, βουνοκορφές, παραλίες, χιλιόμετρα μονοπατιών, πάνω από 192 καταγεγραμμένα είδη φυτών, μία εξαιρετική βιόσφαιρα σε απόλυτη αρμονία με την φυσική παρουσία, τους οικισμούς και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, πέρα από τη χερσαία έκταση περιλαμβάνεται και μια τεράστια παράκτια έκταση, η λεγομένη ελληνική τάφρος, το βαθύτερο τμήμα της Μεσογείου, με σπάνια είδη (φυσητήρες, φώκιες μονάχους μονάχους, δελφίνια).

Επισημαίνεται ότι η ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) του Προγράμματος ΜΑΒ της UNESCO, προήλθε μετά από υποδειγματική συνεργασία όλων των περιφερειακών και τοπικών φορέων της Κρήτης και με τον συντονισμό της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ