12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Πόσο εκτός ελέγχου βγαίνει ο Πούτιν μετά την γέφυρα της Κριμαίας – Η νέα στρατηγική

Ημερομηνία:

Ο διεθνολόγος Νίκος Παούνης εξηγεί στo NEWS 24/7 τι σημαίνει για το κύρος του Πούτιν η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας και γιατί κατά κάποιο τρόπο του “λύνει τα χέρια”. Ποιες οι εκτιμήσεις του για την ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών και για τον ρόλο της Δύσης.

Η έκρηξη  στη γέφυρα της Κριμαίας που σημειώθηκε το Σάββατο ήταν αναμφίβολα ένα πλήγμα στο κύρος του Πούτιν, εκτιμά στο NEWS 24/7 ο διεθνολόγος Νίκος Παούνης. Παραμένει μυστήριο το πώς χτυπήθηκε με τον καθηγητή να θεωρεί ως πιθανότερη εκδοχή η καταστροφή της γέφυρας να προήλθε είτε από ουκρανικής κατασκευής πύραυλο, που δεν είχε δοκιμαστεί, είτε από μη επανδρωμένο σκάφος που ανατινάχτηκε κάτω από τη συγκεκριμένη κατασκευή.

Με όποιον τρόπο κι αν έγινε, κατά τον κ. Παούνη, αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας και προσωπικά του Πούτιν, το κύρος του οποίου “έχει ήδη πληγεί εξαιτίας της δυστοκίας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας”.

Πρόκειται επίσης για ένα στρατηγικού χαρακτήρα χτύπημα “γιατί αφορά μια πολύ κρίσιμη υποδομή που επλήγη και ουσιαστικά η γέφυρα που ενώνει πάνω απο τη θάλασσα του Κερτς την Κριμαία με την υπόλοιπη Ρωσία”.

Όπως τονίζει ο καθηγητής όμως, “αυτό κατά κάποιο τρόπο λύνει τα χέρια του Πούτιν για αντίστοιχα πλήγματα κατά της Ουκρανίας, γιατί μέχρι τώρα οι βασικές υποδομές είχαν αποκλειστεί από τη λίστα στόχων. Τώρα πια η Ρωσία αρχίζει και πλήττει τέτοιου είδους στόχους. Θα δούμε δηλαδή επιθέσεις και κατά γεφυρών στην Ουκρανία, κατά εργοστασίων παραγωγής προϊόντων, τροφίμων και φαρμάκων, πλήγματα σε στόχους μέσα σε κατοικημένες περιοχές, κάτι το οποίο, μέχρι τώρα, δεν είχαν κάνει οι Ρώσοι,  καθώς χτυπούσαν κυρίως στρατιωτικούς στόχους. Οι λίστες αυτές αναθεωρούνται και περιλαμβάνονται σε αυτές στόχοι και υποδομές πολιτικού χαρακτήρα”.

Πόσο πιθανό είναι να γίνει χρήση πυρηνικών και ο ρόλος της Δύσης

Για το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών ο κ. Παούνης υπενθυμίζει οτι ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει πως θα τα χρησιμοποιήσει εφόσον απειληθεί το έδαφος της Ρωσίας, όμως εδω και μία εβδομάδα ρωσικό έδαφος θεωρούνται και οι 4 περιφέρειες όπου έγιναν τα δημοψηφίσματα.

“Άρα πυρηνικά θα δούμε όχι εν είδει αντιποίνων για το πλήγμα στη γέφυρα του Κερτς, αλλά εφόσον απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της ρωσικής ομοσπονδίας, είτε των 4 περιοχών“.

Ο κ. Παούνης διευκρινίζει οτι “δεν μιλάμε για διηπειρωτικά βλήματα αλλά για μικρά τακτικά πυρηνικά όπλα, κατά των θέσεων του ουκρανικού στρατού και της εθνοφυλακής και να τους εξαϋλώσουν. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο και η  χρήση μικρών τακτικών πυρηνικών όπλων είναι ενταγμένη στο ισχύον δόγμα του ρωσικού στρατού στη βάση της κλιμάκωσης, για να αποφευχθεί ενας γενικότερος πυρηνικός πόλεμος”.

Για το κατα πόσο είναι πιθανό να συμβεί αυτό ο κ. Παούνης απαντά:

Είναι πολύ πιθανό, για να τερματιστεί ο πόλεμος. Έχουμε ήδη οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο και είναι πολύ πιθανό θα δούμε τους επόμενους μήνες να γίνεται περιορισμένη χρήση τέτοιων όπλων που θα έχει αντίκτυπο και θα οδηγήσει την Ουκρανία σε συνθηκολόγηση. Αυτές οι σκέψεις υπάρχουν τώρα πια και στη Δύση. Δηλαδή οτι το κλειδί για τον τερματισμό της σύγκρουσης βρίσκεται σε αυτήν. Αν η Δύση πάψει να υποστηρίζει με τις δικές της δραστηριότητες την Ουκρανία, πολύ σύντομα θα έχουμε συνθηκολόγηση. Αν συνεχίσει η Δύση να χρηματοδοτεί και να στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, ουσιαστικά τροφοδοτεί την ένταση και την κρίση περαιτέρω, με απρόβλεπτες συνέπειες. Και ήδη γίνονται δεύτερες σκέψεις ωστε να πάψει αυτή η συνδρομή προς την Ουκρανία προκειμένου να πάμε σε μια αποκλιμάκωση και σε μια συνθηκολόγηση, γιατί πια θεωρούν και στο ΝΑΤΟ οτι δεν είναι προς το συμφέρον τους μια ρωσική ήττα“.

Σε οτι αφορά το ενδεχόμενο ο Πούτιν να έρθει αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο εσωτερικό, ο κ. Παούνης δεν το θεωρεί πιθανό μέχρι στιγμής. Κι αυτό διότι, όπως λέει, μέχρι τώρα “δεν υπήρξαν πολύ ισχυρές αντιδράσεις παρά τις επιπτώσεις, από την επιβολή των κυρώσεων της Δύσης, οι οποίες είναι πολύ έντονες και στα οικονομικά συμφέροντα των ολιγαρχών και γενικότερα στη ρωσική οικονομία, το εμπόριο και το βιοτικό επίπεδο του ρωσικού λαού”.  Όπως σημειώνει ο ίδιος, είναι ανθεκτικό το “οικοδόμημα” που εχει χτίσει ο Πούτιν“το οποίο ελέγχει τα ΜΜΕ ενώ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες εκπορεύονται από ανθρώπους που είναι του προεδρικού περιβάλλοντος. Αυτό το σύστημα είναι πολύ δύσκολο να κατακρημνιστεί καθως εχει δειξει ανθεκτικότητα απέναντι σε πολύ ισχυρές κυρώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί απο το 2014 και μετά”.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...