23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πώς εξηγείται το «φαινόμενο Πελετίδη» – Πήρε 70,9%

Ημερομηνία:

Ο Κώστας Πελετίδης, όπως άλλωστε αναμενόταν, επικράτησε εύκολα του αντιπάλου του Γρηγόρη Αλεξόπουλου στο δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών, με ποσοστό που ξεπερνάει το εντυπωσιακό 70%.

Ωστόσο, εντυπωσιακό ήταν και το ποσοστό 40,6% που έλαβε την πρώτη Κυριακή, έχοντας απέναντί του 11 αντιπάλους.

Δεδομένων των παραπάνω δεν είναι υπερβολικό να μιλήσουμε για «φαινόμενο Πελετίδη».

Επιχειρώντας μια πρώτη και γρήγορη ερμηνεία του «φαινομένου» το τοπικό μέσο thebest.gr αναφέρει:

  • Επί 4,5 χρόνια επικυριάρχισε πλήρως στο τοπικό πολιτικό σκηνικό. Οι όποιες αντιπολιτευτικές φωνές διατυπώθηκαν, ήσαν τόσο αδύναμες, που ουσιαστικά δεν ακούστηκαν. Σε συνδυασμό με τη συμπαγή ενότητα που είχε η δημοτική του ομάδα, έπαιζε μπάλα μόνος του.
  • Κατόρθωσε να πείσει ότι ασχολείται με τα προβλήματα του απλού πολίτη και της καθημερινότητάς του. Συγκρινόμενος με τους τρεις προγενέστερους δημάρχους έδειχνε κατά πολύ πιο αποτελεσματικός. Παράλληλα, διαμόρφωσε την εικόνα ότι είναι δίπλα στον απλό πολίτη και τα προβλήματά του. Συνέβαλλαν σε αυτή την κατεύθυνση ενέργειές του όπως οι διαμαρτυρίες στη ΔΕΗ για τη διακοπή του ρεύματος σε φτωχές οικογένειες. Έτσι, οι Πατρινοί ένοιωσαν ότι έχουν έναν Δήμαρχο που είναι δίπλα τους, που ενδιαφέρεται γι αυτούς.
  • Εμπέδωσε την εικόνα του καλού και έντιμου ανθρώπου. Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του Δημάρχου Πατρέων, με τις θετικές γνώμες να προσεγγίζουν το 80%. Έτσι στο ερώτημα «γιατί ψηφίζετε Πελετίδη», η πρώτη αυθόρμητη απάντηση ήταν «είναι καλός άνθρωπος».

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 να τον στηρίξει ανοιχτά και ένθερμα στη δεύτερη Κυριακή (μετά την αποτυχία του Κώστα Σπαρτινού να περάσει στο δεύτερο γύρο) παρήγαγε την εικόνα ότι ο Πελετίδης είναι ο πιο στενός …συγγενής του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αυτή τη φορά οι Συριζαίοι ψηφοφόροι, επέλεξαν από την πρώτη Κυριακή τον «συγγενή» όπως δείχνει η ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων.

Αθροιζόμενα όλα αυτά συνθέτουν το «φαινόμενο Πελετίδη».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...