19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πώς η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία: Το ΕΣΥ στον Covid-19, η Υγεία στους ιδιώτες

Ημερομηνία:

Του Θοδωρή Καραγιαννίδη

Ένα οργανωμένο σχέδιο για να απομονωθεί το ΕΣΥ αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του COVID-19 και να περάσει όλη η δημόσια υγεία σε ιδιώτες, εξελίσσεται σταθερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως καταγγέλλουν αρκετοί παράγοντες του χώρου και όπως αποδεικνύεται από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Η διακοπή όλων των χειρουργείων κατά 80%  ήταν απλώς η τελευταία ένδειξη, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως εργαλειοποιεί την πανδημία, όπως διαπιστώνουν υγειονομικοί.

Σύμφωνα με έγγραφα από το Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” Θεσσαλονίκης, που φέρνει στο φως το tvxs.gr, οι γιατροί αποκαλύπτουν εντολή της διοίκησης του Νοσοκομείου να αδειάσουν όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονται τα περιστατικά εκτός κοροναϊού, προκειμένου οι ΜΕΘ να εξυπηρετούν μόνο περιστατικά της πανδημίας. Ο Άγιος Παύλος δεν αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς και οι γιατροί σημειώνουν ότι η εσπευσμένη αυτή μετάβαση, με βάση τις διαδοχικές εντολές, στερείται στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης και αντίστοιχων υποδομών, ώστε να αποτραπεί η διασπορά, με την οποία “παλεύουν” οι γιατροί στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων αναφοράς.

Η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, ότι όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλίνες, για τις οποίες η κυβέρνηση φρόντισε σε ανύποπτο χρόνο, να αποζημιώνονται με διπλάσιες τιμές από τα συνήθη τιμολόγια, στα 1.600 ευρώ τη μέρα. Αντίστοιχα, τα χειρουργεία που συχνά επείγουν και είχαν ήδη συσωρευτεί από το πρώτο κύμα, θα μεταφερθούν επίσης στους ιδιώτες.

Απολογίες, διώξεις και κυνηγητό για όσους αντιδρούν

Άλλωστε, παρά τον αναγκαίο χρόνο που είχε η κυβέρνηση, δεν προχώρησε ποτέ σε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και πραγματική αύξηση των ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να καταρρέει υπό το βάρος της πανδημίας και όλος ο όγκος αλλά και το κόστος της δημόσιας περίθαλψης να γίνεται κέρδος για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ακόμη και τα Κέντρα Υγείας που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν την πρώτη “διαλογή” και δειγματοληψία για covid-19 και την πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και όλες οι μη παθολογικές ειδικότητες στα Νοσοκομεία, παροπλίζονται και μετακινούνται αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, “αφήνοντας χώρο” στους ιδιώτες.

Η τύχη για όσους γιατρούς και άλλους εργαζόμενους αντιδρούν και δημοσιοποιούν την κατάσταση και τις μεθοδεύσεις είναι ήδη δεδομένη. Συνεχείς πειθαρχικές διώξεις και εκφοβισμός, ένας έμμεσος εκβιασμός δηλαδή, προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις για όσους επιχειρούν να ανακόψουν την κατάλυση της δημόσιας υγείας. Αυτό δείχνουν οι εξελίξεις στον Άγιο Σάββα μετά τις καταγγελίες των συνδικαλιστών για την κατάσταση που επικρατεί και τους κινδύνους για τους ασθενείς από τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά μέσα στα δημόσια Νοσοκομεία!

Αντιθέτως, η κυβέρνηση φρόντισε οι ιδιώτες να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στον διαγνωστικό τομέα, ενώ υπήρχαν οι δυνατότητες ώστε τα δημόσια εργαστήρια να υποστηριχθούν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες για τα τεστ αλλά έμειναν χωρίς καμία ενίσχυση. Άλλωστε, μέλη της επιστημονικής επιτροπής βρέθηκαν εκτεθειμένα για τη σχέση τους με ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ιδιωτικού διαγνωστικού που συλλέγει τα δείγματα σε δικό της box μέσα σε δημόσιο Νοσοκομείο και στη συνέχεια κάνει τα τεστ, “με το αζημίωτο” !  Η καταγγελία συνοδεύεται από σχετικές φωτογραφίες του χώρου που υπάρχει στο Ιπποκράτειο και των επιγραφών που ενημερώνουν ότι πρόκειται για χώρο λήψης δειγμάτων από συγκεκριμένη εταιρία.

"google ad"

Πρόκειται για ένα “πάρτυ” που εξελίσσεται και έχει διευκολυνθεί με πλήθος υπουργικών αποφάσεων και φωτογραφικών τροπολογιών, χωρίς τον παραμικρό διαγωνισμό και χωρίς διαφάνεια. Το κόστος θα αργήσει να αποκαλυφθεί σε όλη του την έκταση, εκτιμούν οι ειδικοί.

Αυγέρη: “Λουκούμι” ήρθε στον Μητσοτάκη το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Την κατάσταση περιέγραψε, σε σχόλιό της για την αποκάλυψη του tvxs.gr για τα χειρουργεία, η Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δώρα Αυγέρη, που αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός έχει σχέδιο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά αυτό αφορά στη μεταφορά των χειρουργείων και των ΜΕΘ, εκτός κοροναϊού, στους ιδιώτες:

“Ποιος είπε ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο για τη Β’ φάση. Λουκούμι τούς ήρθε και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη: Lockdown στις κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων, μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αποκλειστικά σε Covid-19, μεταφορά των χειρουργείων και ΜΕΘ εκτός κορωναϊού στις ιδιωτικές κλινικές με διπλή αποζημίωση, ήτοι 1.600 ευρώ ημερησίως για κάθε κλίνη. Αδιαφανής ανάθεση χιλιάδων τεστ Covid-19 σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, απευθείας, άνευ διαδικασίας και διαχειριστικού ελέγχου.

Εκφοβισμός και απειλές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων για να μην βγάζουν τα άπλυτά τους στην φόρα!”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...