20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πώς η ΝΔ μπορεί να μην πετύχει αυτοδυναμία – Τα σενάρια που φοβούνται στην Πειραιώς

Ημερομηνία:

Δύο σενάρια που μπορεί να στοιχίσουν την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία προβληματίζουν την Πειραιώς.

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, το αρνητικότερο σενάριο είναι συνδυαστικό: πρώτον, να υπάρξει αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ μετά τη μεγάλη διαφορά και το σαφέστατο προβάδισμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και να πέσει σε ποσοστό χαμηλότερο.

Κάποιοι εξάλλου θεωρούν πως στις εκλογές που έγιναν η ΝΔ έπιασε «ταβάνι» με το 40,7% και στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου μπορεί μόνο να μείνει στα ίδια ποσοστά ή να έχει απώλειες.

Στην περίπτωση που η ΝΔ χάσει κάποιο ποσοστό, η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Τα κόμματα που κρίνουν την αυτοδυναμία

Ιδανικό σενάριο για τη ΝΔ είναι η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική και να μείνουν εκτός Βουλής και πάλι η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα Νίκη που οριακά έμειναν εκτός.

Εάν συμβεί αυτό, τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα είναι περίπου στο 37,5%, ποσοστό που ακόμη και με πτώση η Ν.Δ. θεωρείται βέβαιο πως θα το φτάσει.

Εάν όμως μικρότερα κόμματα καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή, τότε ανεβαίνει ο πήχυς και μαζί μπορεί να υπάρξουν οριακές καταστάσεις.

Για κάθε μονάδα κόμματος που μπαίνει στη Βουλή, ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει περίπου 0,3%.

Αυτό σημαίνει πως εάν μπουν δύο κόμματα επιπλέον και η Βουλή είναι επτακομματική, τότε ο πήχυς θα ανέβει στο 39,3% και με οκτώ κόμματα –κάτι που πάντως δεν φαίνεται πιθανό– τότε θα προσεγγίσει το 40%.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις σημαίνει πως για τη Ν.Δ. υπάρχει ο κίνδυνος η αυτοδυναμία να χαθεί και να μην καταφέρει να πιάσει το όριο των 151 βουλευτών.

«Ροκανίζουν» το μπόνους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους, το γεγονός ότι πήχυς της αυτοδυναμίας αυξάνεται ανάλογα με τη μείωση των ποσοστών εκείνων, που θα μείνουν εκτός βουλής, ενώ το κάθε κόμμα που περνάει το 3% εξασφαλίζει 10 έδρες, εκ των οποίων, οι 4 προέρχονται από τη ΝΔ.

Σε περίπτωση, δηλαδή, που Πλεύση, Νίκη και ΜέΡΑ25 μπουν στη βουλή, τότε από 40 έδρες που είναι το μπόνους, θα πάνε στη ΝΔ μόνο 28 επιπλέον έδρες!

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...