26.8 C
Chania
Wednesday, July 3, 2024

Πώς η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μεγέθυνση της επιρροής Πολάκη και μπορεί να οδηγήσει σε νίκη Κασσελάκη

Ημερομηνία:

Η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα νέο σκηνικό εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέρα από το εμφανές, δηλαδή την παραίτηση του ιστορικού ηγέτη του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, υπό την ηγεσία του οποίου το κόμμα από ένα 4% έφτασε να κυβερνήσει τη χώρα, η μεγάλη φυγή των ψηφοφόρων δημιούργησε μία νέα ανθρωπογεωγραφία ψηφοφόρων και διαμόρφωσε νέες ισορροπίες.

Στο νέο σκηνικό, παρά την εκλογική συντριβή, ενισχυμένος βγήκε ο Παύλος Πολάκης. Κι αυτό γιατί ο πολωτικός λόγος του Χανιώτη πολιτικού έχει δημιουργήσει μία κρίσιμη μάζα ακόλουθων και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που έχει συσπειρωθεί γύρω του. Με το κόμμα να χάνει πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων στις προηγούμενες εκλογές, ο Πολάκης στη νέα πραγματικότητα έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιρροής επί των ψηφοφόρων που έχουν απομείνει. Ασκεί πολύ μεγαλύτερη επιρροή στις διεργασίες.

Υπό αυτό το πλαίσιο προέκυψε και η υποψηφιότητα Κασσελάκη, η οποία τυγχάνει της απόλυτης στήριξης του Χανιώτη βουλευτή ενώ το επιτελείο του υποψήφιου προέδρου έχει στελεχωθεί με γνωστά στελέχη που συνεργάζονται επί χρόνια με τον Παύλο Πολάκη.

Η αλήθεια είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ως ο εκλεκτός υποψήφιος του Χανιώτη βουλευτή, αν και φωνάζει διαρκώς να ανοίξει το κόμμα και να σπάσουν τα κομματικά στεγανά, και να πάρει την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία στα χέρια της, η αλήθεια είναι ότι αν προσέφευγαν μαζικά στις κάλπες πολίτες που δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ (ένας σκληρός πυρήνας ο οποίος ένα σημαντικό ποσοστό στηρίζει και Παύλο Πολάκη) ο Στέφανος Κασσελάκης θα είχε πολύ χαμηλές πιθανότητες εκλογής.

Αυτό αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega όπου η Έφη Αχτσιόγλου έχει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα στο σύνολο των ψηφοφόρων με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη.

Επίσης αποτυπώνεται στις θετικές γνώμες στο γενικό κοινό όπου η Έφη Αχτσιόγλου διατηρεί ποσοστό 48% έναντι μόλις 29% θετικών γνωμών του Στέφανου Κασσελάκη.

Πάραυτα, η δημοφιλία Κασσελάκη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά στον σκληρό πυρήνα αυτών των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν είναι πολύ μεγάλη.

Και εδώ βρίσκεται η αντίφαση. Ενώ η Έφη Αχτσιόγλου ξεκάθαρα έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση στο σύνολο των πολιτών, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν κατά 39% ότι ο Κασσελάκης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, έναντι 37% της Έφης Αχτσιόγλου. Η διαφορά αυξάνεται ακόμα παραπάνω μεταξύ αυτών που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων οι οποίοι και δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν. Εκεί το 43% πιστεύει ότι ο Κασσελάκης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι μόλις 29% της Έφης Αχτσιόγλου. Αυτός ο σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων θεωρεί επίσης ότι ο Κασσελάκης – παρά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν μία διαφορετική εικόνα – είναι ο ικανότερος να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 40% έναντι μόλις 29% η Αχτσιόγλου.

Αν μη τι άλλο, αυτό που αποτυπώνεται είναι το εξής:

Αν και εφόσον οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς σε αυτό που αποτυπώνουν, όσο λιγότεροι ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει ο Στέφανος Κασσελάκης να κερδίσει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολύ υψηλές πιθανότητες να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο λιγότεροι ψηφοφόροι πάνε να ψηφίσουν. Οι πιθανότητές του θα μειωθούν συντριπτικά αν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσουν και άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογές δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως ψηφίσει μόνο ένας σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πολύ πιθανό να κάνει την έκπληξη.

Μία έκπληξη που θα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη στήριξη που του έχει προσφέρει ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φ. Παρασύρης: «Επιτέλους να σταματήσει το σίριαλ με τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο»

Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας...

ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης: Ανάγκη να επανέλθει η λογική – Προσοχή στα εξοντωτικά πρόστιμα!

Κάλεσμα για επαναφορά στη λογική απευθύνει h Διοίκηση του...

Δημ. Ανθούσης για συγχωνεύσεις σχολείων: Tα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά κ. Δημήτρης...