Μέσα σε δυο χρόνια, τα ακίνητα Airbnb στην Ελλάδα έχουν εκτιναχθεί από 9.000 σε 129.000 χάρη στις «Χρυσές Βίζες», όπως υποστηρίζουν πηγές από τον χώρο του real estate. Αυτό έχει δώσει νέα πνοή στην αγορά real estate και η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα, όμως υπάρχει κόστος. Η 22χρονη Νάντια λέει πως είναι θύμα του προγράμματος. Είναι φοιτήτρια η οποία τα τελευταία τρία χρόνια ζει στο Παγκράτι, όμως ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει της είπε να φύγει, διότι το σπίτι πουλήθηκε προκειμένου να μετατραπεί σε ακίνητο Airbnb. Εναλλακτικό ακίνητο που βρήκε κόστιζε 1.100 ευρώ τον μήνα –πεντέμισι φορές πάνω από το ενοίκιο που πληρώνει τώρα. «Αν δεν μπορέσω να βρω κάτι, θα πρέπιε να φύγω από τη γειτονιά μου», είπε. Η Andriana Pilia, ιδιοκτήτρια εταιρείας real estate που συνεργάζεται αποκλειστικά με ξένους επενδυτές, δηλώνει πως οι υψηλές αποδόσεις του Airbnb, σε συνδυασμό με τις «Χρυσές Βίζες» και την πτώση των αξιών των ακινήτων, έχουν ανοίξει τον δρόμο για την «έκρηξη» της αγοράς.
Οι αποδόσεις των ακινήτων που μετατρέπονται σε Airbnb είναι εξαιρετικά κερδοφόρες και στο 5-7%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, αναφέρει η Telegraph.
«Το γραφείο μου είναι δίπλα στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού», σημειώνει. «Κάθε μέρα, εταιρικά βαν με κινέζους επενδυτές και έναν δικηγόρο παρκάρουν απ’ έξω για να κάνουν τη γραφειοκρατική δουλειά για τη “Χρυσή Βίζα”».
Οι βίζες είναι οι φθηνότερες στην ΕΕ και επιτρέπουν στους επενδυτές εκτός ΕΕ να ζουν και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους μετακίνηση χωρίς βίζα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να αποκτήσουν υπηκοότητα της ΕΕ.
Όπως σημειώνει η Telegraph, τις περισσότερες «Χρυσές Βίζες» τις παίρνουν Κινέζοι επενδυτές και ακολουθούν Ρώσοι και Τούρκοι.
Τον Ιανουάριο του 2018, αναφέρει η Telegraph, η Airbnb ανακοίνωσε πως η Ελληνική κυβέρνηση, αθετώντας προηγούμενη δέσμευσή της και παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ για αυστηρότερους κανονισμούς, συμφώνησε να απορρυθμίσει την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Αυτό έβλαψε τον 37χρονο ιχθυοπώλη Αντώνη Ζαβιτσάνο, στον οποίον ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στέγαζε το κατάστημά του, έκανε έξωση, για να μετατρέψει το κτίριο σε «boutique hotel».
Εκπρόσωπος της Airbnb είπε πως πρόκειται για επιχείρηση συκοφάντησης από τους ξενοδοχειακούς ομίλους.
Telegraph, euro2day.gr
Διαβάστε επίσης:
– Τελικά, τι είναι το Airbnb; Ευλογία ή κατάρα;