25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Πώς με πρόφαση την πανδημία οι ποδοσφαιρικές μέγα-εταιρείες απεγκλωβίζονται από την ανάγκη του οπαδού

Ημερομηνία:

Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Συζητήσεις που διεξάγονταν εδώ και χρόνια, εν μέσω πανδημίας φαίνεται ότι θα γίνουν πραγματικότητα. Η απόφαση των 12 ποδοσφαιρικών ομάδων για δημιουργία κλειστής Ευρωπαϊκής Λίγκας αλλάζει τα πάντα σε σχέση με το ποδόσφαιρο, όμως δε θα έπρεπε να προκαλεί τόση έκπληξη.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε αυτή η συγκυρία για να προχωρήσουνε στη δημιουργια της Λιγκας δεν είναι άλλος παρά η πανδημία του κορωνοϊού.

Η πανδημία απέδειξε ότι τα ποδοσφαιρικά κλαμπ μπορούν να συνεχίζουν να υπάρχουν δίχως την ανάγκη των εσόδων από τα εισιτήρια των οπαδών στα γήπεδά τους. Ήταν ήδη κοινή γνώση, ότι ειδικά για τα μεγάλα κλαμπ των ανεπτυγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, τα έσοδα από τα εισιτήρια αντιστοιχούσαν σε ένα μικρό σχετικά ποσοστά σε σχέση με τα συνολικά έσοδα.

Τώρα, με την κλειστή λίγκα, τα έσοδα από τηλεοπτικά έσοδα για τις συγκεκριμένες ομάδες που θα συμμετάσχουν θα γιγαντωθούν. Έτσι, κι ενώ είναι άγνωστο ακόμα το πότε θα τελειώσει η πανδημία, οι ποδοσφαιρικές ομάδες – εταιρείες “απεγκλωβιζονται” από την ανάγκη των οπαδών, με τον ίδιο τρόπο που τα σούπερ – μάρκετ σε προηγμένες χώρες – με πρόφαση την πανδημία – προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από την ανάγκη των εργαζόμενων σε ταμεία και αποθήκες εφαρμόζοντας συστήματα αυτοματοποίησης της διαδικασίας.

Κάποιοι λένε μάλιστα ότι δε θα υπάρχει καν η ανάγκη πλέον να γινονται οι αγώνες στις φυσικές έδρες των ομάδων αφού οι αγώνες θα διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπου θα δίνονται τα περισσότερα χρήματα για να παρακολουθήσουν τους μέγα-αστέρες και όπου υπάρχουν οι συνθήκες για την ασφαλή διεξαγωγή τους, όπως, λ.χ., στη Σαουδική Αραβία. Άλλωστε, οι συγκεκριμένες ομάδες είναι παγκόσμια προϊόντα με κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο που θα πλήρωνε πολύ ακριβά για να τις παρακολουθήσει.

Με άλλα λόγια, δεν ενδιαφέρονται αν εξοργίσουν τους οπαδούς στη χώρα προέλευσης της ομάδας, αφού αυτοί αποτελούν ένα πολύ μικρό μερίδιο σε σχέση με την παγκόσμια αγορά στην οποία στοχεύουν. Γιατί, λ.χ., οι αγγλικές ομάδες να νοιαστούν για την οργή που εκφράζει ο Άγγλος οπαδός, όταν υπάρχει η τεράστια Κινέζικη αγορά;

Βεβαίως, όλα αυτά δε συνέβησαν ξαφνικά. Τα τελευταία 30 χρόνια το πιο λαϊκό άθλημα στον κόσμο όλο και παραπάνω συγκεντρώνει τεράστια ποσά γύρω του. Πλέον, οι παίκτες αξίζουν πολλά, πάρα πολλά εκατομμύρια, ποδοσφαιρικές ομάδες είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων στα μεγάλα πρωταθλήματα δεν είναι απλά εκατομμυριούχοι αλλά δισεκατομμυριούχοι, ή ολόκληρα επενδυτικά funds. Και βεβαίως, δεν κατάγονται εξ ανάγκης από την χώρα στην οποία έχουν επιλέξει να δραστηριοποιηθούν αγοράζοντας κάποια ποδοσφαιρική ομάδα. Στην Αγγλία λ.χ., ομαδες ελέγχονται από Ρώσους, Αμερικάνους, Σαουδάραβες ακόμη και Ταϋλανδούς δισεκατομμυριούχους.

Η κλειστή λίγκα με τις μέγα-ποδοσφαιρικές ομάδες είναι φυσικό επακόλουθο σε έναν κόσμο ακραίων αντιθέσεων και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που η απόφαση για δημιουργία της επιταχύνθηκε λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία.

Όπως λέει και το κομμάτι, “this is what you want, this is what you get”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ